用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 田灣始南同玫瑰崗邊間好?
go

田灣始南同玫瑰崗邊間好?

我住南區,我個女讀國際學校幼稚園,英文程度ok, 但中文麻麻。
我鐘意田灣始南出名谷,重視成績,南區黎講,升中派位唔錯。
玫瑰崗就有英文語境,佢中學麻麻,升中校網係灣仔區,比較多名校,易入英中。
請問邊間好d?

近啲返學唔使咁辛苦

玫瑰崗係英文小學,除了中文,其他科全英,小班
不過,升中真係有d煩

醒目開學勳章 王國長老

咩叫國際學校幼稚園?無小學直升?
如果著重英文,最理想係揀國際學校小學部
田始應係乙1吧。田始谷就幾出名,本地主流英文預左外操,我會揀田始,用玫記學費/車費做budget去操英文
玫瑰崗語境係較強,但升中無田始咁有保障

Charlotte_mom 發表於 20-6-5 10:10
咩叫國際學校幼稚園?無小學直升?
如果著重英文,最理想係揀國際學校小學部
田始應係乙1吧。田始谷就幾出 ...

其實同意Charlotte mom所講,田始應該強D,而且慳咗的學費可以出去有更好的訓練。不過讀田始升中真係要向外求,靠自己考,南區真係升中唔多掂。反而玫記灣仔區升中網靚仔D

ivysuen119 發表於 20-6-4 06:24
我住南區,我個女讀國際學校幼稚園,英文程度ok, 但中文麻麻。
我鐘意田灣始南出名谷,重視成績,南區黎講 ...

升中要參考派位往績,玫小應該係~20-25%Band1率,偏離基準率唔少~~~

醒目開學勳章 王國長老

Mei 發表於 20-6-5 11:39
其實同意Charlotte mom所講,田始應該強D,而且慳咗的學費可以出去有更好的訓練。不過讀田始升中真係要向 ...

操fit,等大個仔d唔怕搭車遠,插間有升中優勢嘅小學,如在勁校區,或有直屬聯繫位
南區係的確升中蝕底d

參考吓

Charlotte_mom 發表於 20-6-5 12:22
操fit,等大個仔d唔怕搭車遠,插間有升中優勢嘅小學,如在勁校區,或有直屬聯繫位
南區係的確升中蝕底d
...

無錯,操fit D,自行去考間好中學,不過如果插班另一間小學,可能小朋友又要重新適認,佢哋又未必想,有時未必做得到

鋼琴媽媽 發表於 20-6-5 13:08
參考吓

謝謝分享玫小升中派位結果
2019年計本地最多人(36%)升玫中
只有29%升B1中學

B1 17 (28.81%)
B2A-1C 1 (1.70%)
B2/NR 12 (20.34%)
玫中 21 (35.59%)
其他 8 (13.56%)
本地: 59 (100.0%)
國際: 5
海外: 1
總數: 65

B1* 17
皇仁 1
MSS 3 SPSS 2 SSGC 1
聖鄧 3 高主教 1
直資: SSC 4 SPCS 1 港同 1

B2A-1C* 1
直資: 培基 1

B2* 11
香港鄧鏡波 7 慈幼 1
何東 3

NR 1
鴨真 1

其他 8^

國際 5
KCIS 4 耀中 1

海外 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 其他 假設為本地

Charlotte_mom 發表於 20-6-5 12:22
南區係的確升中蝕底d
...

我個女間國際幼稚園無小學的,而我唔想佢讀IB課程
我都係想叩其他校網嘅小學,田始喺南區算ok 但始終考慮到升中 我就擔心了

鋼琴媽媽 發表於 20-6-5 13:08
參考吓

Thanks ar

田始

ivysuen119 發表於 20-6-11 10:33
田始

田始2019年35%升B1中學較玫小高
受制於南區缺B1仍有此績難能可貴
另外有不少跨區成功實力可見一斑

Poyau 發表於 20-6-11 10:53
田始2019年35%升B1中學較玫小高
受制於南區缺B1仍有此績難能可貴
另外有不少跨區成功實力可見一斑

多謝你分析

Poyau    發表於 20-6-12 21:10

ivysuen119 發表於 20-6-11 10:33
田始

田始2020年35%升B1中學 保持水準
另有5%升B2A-1C 共40%升B1/近B1

Band^ 官津本區+他區+直私
B1 官津 8+38=46 (29.87%)
B1 直資 8 (5.19%)
------------------------------------------------------
B1 8+38+8=54 (35.06%)
B2A-1C 0+0+8=8 (5.19%)
------------------------------------------------------
B1/近B1 8+38+16=62 (40.26%)
B2 21+4+0=25 (16.23%)
NR^^ 46+0+3=49 (31.82%)
名單上 75+42+19=136 (88.31%)
無公布 18 (11.69%)
總數: 154人(男89 女65) (100%)

升中概覽
https://www.tcn.edu.hk/tc/content.php?wid=57

聖公會田灣始南小學 
2019-2020年度畢業生升中概略(截至2020年7月24日止)

第一組別學生升讀英文中學百分比:100%

本校畢業生主要升讀中學包括:

中學名稱 人數

聖公會呂明才中學 21(B2)
嘉諾撒聖心書院 8(B1)
中華基金中學 7(B2A-1C)#
香港華仁書院 5(B1)
聖嘉勒女書院 5(B1)
聖公會鄧肇堅中學 5(B1)
香港真光中學 4(B1)
港大同學會書院 4(B1)#
皇仁書院 3(B1)
英華女學校 2(B1)
英皇書院 2(B1)
聖保祿中學 2(B1)
聖若瑟書院 2(B1)
聖類斯中學 2(B2)
聖士提反女子中學 2(B1)
漢華中學 2
聖保羅男女中學 1(B1)#
拔萃男書院 1(B1)#
庇理羅士女子中學 1(B1)
瑪利曼中學 1(B1)
聖保祿學校 1(B1)#
聖士提反書院 1(B1)#
大光德萃書院 1
聖馬可中學 1(B1)
港島民生書院 1(B1)
沙田官立中學 1(B1)
長沙灣天主教英文中學 1(B1)
香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 1(B2A-1C)#
新會商會陳白沙紀念中學 21
香港仔浸信會呂明才書院 13
香港真光書院 12
金文泰中學 1(B2)
中華傳道會劉永生中學 1(B2)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》
^^ NR包括部份坊評B2及B3校
# 直資

小朋友依家k3?

錢唔係問題而交通又可以,我寧願去玫小
升中地獄唔一早走,日後唔係咁易走得甩
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 21-5-25 18:50
錢唔係問題而交通又可以,我寧願去玫小
升中地獄唔一早走,日後唔係咁易走得甩
...

咁不如自行/甲一揀李賜豪寶血,更化算