用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 冇參加大抽獎是否不能叩門喇沙?
go

冇參加大抽獎是否不能叩門喇沙? [複製鏈接]

如題,我見喇沙個申請表要求文件,要POA form,我之前註冊了直資沒參加派位,是否不能叩門?
   7    0    0    0

回覆樓主:

直資收咗仍可去官津叩門

醒目開學勳章 貢獻勳章

可以,照交啦
恐龍家

但佢寫文件不齊會不獲處理?

回覆 terrenandtania 的帖子

你寫清楚沒參加大抽奬的原因便可以,學校明白的

醒目開學勳章 貢獻勳章

terrenandtania 發表於 20-6-3 16:45
但佢寫文件不齊會不獲處理?
但你無咗呢份野,唔係你嘅問題,再講,你交咗上去,又有咩損失呢?本身都已經好微機會架啦
我呢幾年做咗唔少自己從來唔會為自己做嘅事,但為小朋友,幾厚面皮都做得出,只係交件申請表,有幾大問題?
我當年知道仔無插班面試 (am 已call 完),pm收到仔嘅學校成績表,即刻叫工人攞去office,fax 去學校都得,能做嘅唔多,做到就做啦,最終睇孩子同學校嘅緣份!

恐龍家

好的,謝謝!
照佢申請表咁講,今年不收portfolio and ref letter?

我想問吓呢喇沙係咪一定要11先可以叩門?

醒目開學勳章 貢獻勳章

Lingpat916 發表於 20-6-4 08:49
我想問吓呢喇沙係咪一定要11先可以叩門?
從來無要求
恐龍家

咁其實佢以咩準則去挑選小朋友去interview呢?

小曳人 發表於 20-6-3 16:58
但你無咗呢份野,唔係你嘅問題,再講,你交咗上去,又有咩損失呢?本身都已經好微機會架啦
我呢幾年做咗唔 ...
Well said!

醒目開學勳章 貢獻勳章

Lingpat916 發表於 20-6-4 09:09
咁其實佢以咩準則去挑選小朋友去interview呢?

經過咁多年,眼見嘅,兩位校長作風有異
咁多年都係先收25分唔中嘅 (今年唔知有無),然後就係20分/書院舊生子弟,active嗰班,或有推薦嘅,然後就到百無嗰班,scan 過哂d applications,搵醒目仔

黎校長會睇面試表現,會call 多d人見,命中率約一半
而入圍面試嘅舊生,如果唔得,都係唔會收

今年難搞d,無哂比賽,數學叻嗰班會突出唔到...
恐龍家

想請教、今年是否唔收reference letter?

choy3010 發表於 20-6-4 11:43
想請教、今年是否唔收reference letter?

算唔算係 "Supporting documents"?

2020/2021年度小一入學申請
2020年6月3日 (星期三)
https://www.la-salle.edu.hk/tc/Events_detail.php?id=181

2020/2021年度小一入學申請重要日期

2020年6月3日至6月9日
下載「小一入學申請表」 

2020年6月9日
郵寄入學申請及所需文件截止日期
(申請詳情見申請表格背頁)

2020年6月中旬
獲邀參加面試考生將收到以郵寄形式發出之通知書

2020年6月26日                 
面試
 * 面試日期或會因應疫情發展而作出相應的調整

2020年7月中旬 
獲取錄考生將收到電話通知註冊安排

注意事項:

除申請表背頁列明之文件外,不須遞交其他資料。

如申請人以電郵或傳真遞交,申請將不獲受理。

任何逾期或未能遞交所有所需文件的申請將不獲受理。

本校對郵遞上的失誤,一概不會負責。

如沒接獲學校通知書,即表示入學申請不成功。

所有申請者資料將嚴格保密及只作是次入學申請之用。

所有未獲取錄者資料將會於2020年9月全部銷毀。

按此下載申請表格

https://www.la-salle.edu.hk/files/admission/P2_5_admission/2019-2020/P1%20admission/P.1%20student%20admission%20application%20form.pdf

That means accept reference letter or not?

回覆 小曳人 的帖子

請問黎校長面試會考咩? 只傾談? 要見家長?
THANKS!

小曳人 發表於 20-6-3 16:58
我呢幾年做咗唔 ...

咁終於有無安排仔仔interview?

醒目開學勳章 貢獻勳章

cherrybaby21 發表於 20-6-11 13:17
咁終於有無安排仔仔interview?
有,同學媽媽明知自己唔會去見,但收電話時無講,到面試當日先打去學校話唔去,然後學校打俾我

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kerrihung 發表於 20-6-11 13:02
回覆 小曳人 的帖子

請問黎校長面試會考咩? 只傾談? 要見家長?
抱歉,我仔唔係黎校長收嘅,但據之前有去過嘅人講,都係閒話家常
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-11 13:32
有,同學媽媽明知自己唔會去見,但收電話時無講,到面試當日先打去學校話唔去,然後學校打俾我

...

咁好好彩,有d唔去直頭no show 就算....筆試深唔深?中,英,數都考?考小二内容?謝謝!
‹ 上一主題|下一主題