用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 SFA VS 荔天
樓主: calvanhk
go

SFA VS 荔天 [複製鏈接]

naicha 發表於 20-6-4 10:00
SFA打下的英文基礎一生受用, 無論上到咩中學, 英文科表現仍然比同輩好

利申: SFA畢業生 ...
呢個真, 以前中學有個同學SFA升上黎, 上左中學之後多年黎無心向學, 食英文老本食到會考都仲拎到個C返黎, 係唯一合格嘅科

Dybala 發表於 20-6-5 14:41
呢個真, 以前中學有個同學SFA升上黎, 上左中學之後多年黎無心向學, 食英文老本食到會考都仲拎到個C返黎, 係 ...
我上到中學從來唔需要溫英文, 要讀要背的嘢已經在小學讀晒背晒, 上到中學係自己融會貫通會考同ALEVEL都係英文考得最好

回覆 naicha 的帖子

SFA 英文咁勁架...老師用咩方法敎到班小朋友對英文咁有興趣, 個個都學得咁好呀?
學校既學習氣氛係咪好好架?

Florence4Leung 發表於 20-6-9 14:26
回覆 naicha 的帖子

SFA 英文咁勁架...老師用咩方法敎到班小朋友對英文咁有興趣, 個個都學得咁好呀?

我年代比較久遠, 唔知而家係咪咁, 以前就係grammar背到滾瓜爛熟, 每教一種句式就會做好多exercise,
但又唔抗拒架喎, 唔知呢種係咪而家講的"谷得", 後來睇返就真係先苦後甜入晒腦,
玩的課外活動記得係英文為主, 例如唱歌仔, 演戲, 每星期有一日只可以講英文

D同學水平都好高, 大學撞返好多小學同學,
記得那年有兩個中下的同學派咗去一間而家都唔錯的中學, 入到去佢地考到第1,2名

naicha 發表於 20-6-10 11:22
我年代比較久遠, 唔知而家係咪咁, 以前就係grammar背到滾瓜爛熟, 每教一種句式就會做好多exercise,
但又 ...
同埋以前冇咁多英文小學, 所以一上到中學係有絕對優勢 (而家未必有呢支歌仔唱, 多咗咁多直私英小同埋人人都外補英文)
我自己細個廿幾年前都係讀英文小學, 果陣都係填鴨式教法: 英文教深一年, 日日英文功課起碼4-5樣, 狂做tenses練習, 背verb list之類, 令到我呢啲當年從來唔睇課外書嘅懶人雖然寫唔出華麗嘅英文, 但起碼grammar唔會錯

不過去到而家呢代個個都補咁多習又睇咁多課外書, 如果好似我細個咁讀書法應該喺SFA呢類學校生存唔到lu

小曳人 發表於 20-6-4 11:10
以前我仔讀時,學校要求學生每日帶圖書,朝早集會前人人都要睇書,小息小一班房外就有書借,入去睇書/借書 ...

請教一下,聽聞教快1-2年,如果入左去真係追唔上,中下游成績,學校有支援嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

diamondbb 發表於 20-6-25 10:59
請教一下,聽聞教快1-2年,如果入左去真係追唔上,中下游成績,學校有支援嗎?
...
英文中文快一年,數學快半年,收得你就應該唔會太落後,但一班人當中,總有中下游
我唔太清楚學校支緩情況,因為我仔因讀咗一年,可能要其他家長答你
恐龍家

Sfa for sure

回覆樓主:

我小朋友本身也喜歡看書,入了sfa也繼續看很多書,現在p1。每天也要帶圖書回校小息閱讀的,加上佢eca也是揀了reading,學校會安排去圖書館借閱圖書或其他課室看書,不過沒有要求寫閱讀報告。功課量其實不算多,每天3-6樣,視乎量,0.5-2小時完成。係中英工作紙最複雜,有閱讀理解作句填充小作文,其他功課都簡單。每學期得一考,2默,測驗係突擊,得一頁,簡單題目。相比好多學校workload算輕鬆。小朋友課後有時間參加課外活動,學校參加又得出去參加也可,暫時算輕鬆。考試/默書一出範圍就開始溫習,我比較懶平時冇日日溫,不過都ok,小朋友應付到。好多數學比賽、朗誦、游泳、音樂等比賽也可經學校報名參加,學校也有好多課外活動自由參加,完全不參加也是可以的。

fadgare 發表於 20-6-25 13:13
我小朋友本身也喜歡看書,入了sfa也繼續看很多書,現在p1。每天也要帶圖書回校小息閱讀的,加上佢eca也是揀 ...

聼你講完,放心少少。因為應該會揀SFA! 另外,請問你有冇校巴資料?荃灣有嗎?同埋你小朋友用咩牌子書包?感謝(emoji)

raya1208 發表於 20-6-25 20:29
聼你講完,放心少少。因為應該會揀SFA! 另外,請問你有冇校巴資料?荃灣有嗎?同埋你小朋友用咩牌子書包? ...

學校有SPI書包賣,好似$200
用咩牌子都得的

fadgare 發表於 20-6-25 20:43
學校有SPI書包賣,好似$200
用咩牌子都得的

你好幫得手呀,thanks so much (emoji)(emoji)

raya1208 發表於 20-6-25 20:45
你好幫得手呀,thanks so much (emoji)(emoji)

不用客氣

絕大部份人都話SFA好難,其實都好擔心。但聴你講完個心定d(emoji)

raya1208 發表於 20-6-25 21:13
絕大部份人都話SFA好難,其實都好擔心。但聴你講完個心定d(emoji)

可能因為sfa一學期得兩默(好少範圍)一考,我同小朋友壓力不算大。功課都冇謠傳咁多,好多時週五都冇乜功課,長假期又冇乜,輕鬆放假。講內容,我覺得中文科最深。始終中文難學,但有溫習都應付到的。個人意見,如想讀sfa,因普教中,k3學定普通話拼音,上去跟得更好。另外,常識科係英文,出卷我覺得深過英文科,因主要多生字。全級平均分最低都係常識科。暫時整體讀得算舒服,可能小一比較簡單吧。再上去就要問其他師兄姐了。

fadgare 發表於 20-6-25 21:35
可能因為sfa一學期得兩默(好少範圍)一考,我同小朋友壓力不算大。功課都冇謠傳咁多,好多時週五都冇乜功 ...

多謝意見,你小朋友本身英文好?小一全英上班,佢跟唔跟到?請問老師有冇愛心?可唔可以包容比較落後既學生呢?(emoji)thx

raya1208 發表於 20-6-25 21:45
多謝意見,你小朋友本身英文好?小一全英上班,佢跟唔跟到?請問老師有冇愛心?可唔可以包容比較落後既學 ...

佢英文ok,都跟到。我覺得sfa不是愛心型學校,但包容度高,所以小朋友返學都開心的。sorry不清楚其他同學情況。

naicha 發表於 20-6-10 11:22
但又 ...

以前好少家長讀比錢學校

fadgare 發表於 20-6-26 11:18
佢英文ok,都跟到。我覺得sfa不是愛心型學校,但包容度高,所以小朋友返學都開心的。sorry不清楚其他同學 ...

Hahahahaha 多謝你既資料(emoji)

小曳人 發表於 20-6-25 11:53
英文中文快一年,數學快半年,收得你就應該唔會太落後,但一班人當中,總有中下游
我唔太清楚學校支緩情況 ...

謝謝!介意問讀了一年是去其他學校嗎?請問用sfa成績跳船容易嗎?或是要有特長?
‹ 上一主題|下一主題