用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 崇真 vs 啟基 ??
go

崇真 vs 啟基 ?? [複製鏈接]

因為有好語境但想小朋友讀得開心... 點揀?
不太想填鴨式教育  ... 但有冇家長可以分享崇真和啟基的日常上課教學模式?🙏🏻
   2    0    0    0

回覆 虎爸B 的帖子

唔係太明,請問你是哪一個網?

ilikepeterchan 發表於 20-6-4 00:31
回覆 虎爸B 的帖子

深水埗 崇小 vs 啟基
東區16網筲崇 vs 14網啟基(港島)

回覆 Poyau 的帖子

我認為完全不一樣,深崇/九龍啟基,深崇是私校,有國際部,九龍啟基是津貼小學,課程彈性少些,校舍設備上,深崇一定很優勝,九龍啟基只有3800m2,是屬小型,擠迫型。
筲崇同港島啟基,也是完全不一樣,關愛、學術、校風、德育、比賽、行政上比港島啟基優勝不少,校舍更不用說了,崇真有新校舍要去參觀一下,自己看一看。

ilikepeterchan 發表於 20-6-4 10:20

我認為完全不一樣,深崇/九龍啟基,深崇是私校,有國際部,九龍啟基是津貼小學,課程 ...

界限街的九龍啓基小學是私立小學
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

侄仔侄女讀深水埗啟基小學, 嫲嫲極力推薦。
活動教學, 讀得開心又考到好成績。
侄女今年中學考入德望。

ilikepeterchan 發表於 20-6-4 10:20

我認為完全不一樣,深崇/九龍啟基,深崇是私校,有國際部,九龍啟基是津貼小學,課程 ...

筲崇校舍又大又新 校長有心辦學
不過港島啟基成績亦進步中
2019年升中名單B1為近10年最佳
請問有無筲崇升中/B1比例資料

啟基(港島) 2019年度獲派中學結果
http://www.ccshki.edu.hk/main/student/2018-2019_pipe_sec.html

ilikepeterchan 發表於 20-6-4 00:31
回覆 虎爸B 的帖子

深水埗區

回覆 gracelam 的帖子

是的...深水埗啟基和崇真

小菜豆 發表於 20-6-4 10:51
侄仔侄女讀深水埗啟基小學, 嫲嫲極力推薦。
活動教學, 讀得開心又考到好成績。
侄女今年中學考入德望。 ...
Hello 小菜豆.. 謝謝分享... 但啟基語境可以嗎?我指英普方面....侄仔侄女需唔需要外補?

Poyau 發表於 20-6-4 11:15
筲崇校舍又大又新 校長有心辦學
不過港島啟基成績亦進步中
2019年升中名單B1為近10年最佳
謝謝分享..但我是指深水埗區的啟基和崇真

虎爸B 發表於 20-6-5 01:21
謝謝分享..但我是指深水埗區的啟基和崇真

深崇升中有基崇(B2A)亦可外闖

虎爸B 發表於 20-6-5 01:20
Hello 小菜豆.. 謝謝分享... 但啟基語境可以嗎?我指英普方面....侄仔侄女需唔需要外補? ...

侄仔侄女冇外補。也沒有出去考什麼證書, 語境不差吧。從小嫲嫲湊大, 說他們在學校很享受課外活動。
參加很多朗誦比賽提升自信, 侄女喜歡舞蹈。最近一次全班考第8。
除了學校, 嫲嫲本身有一套成功教養心得。他們爸爸當年是十優狀元。
侄仔侄女升小時考了很多龍小都唔收,
即使爸爸是男拔舊生侄仔都冇優勢, 因為爸爸不是小學部舊生, 中學部舊生不計。
嫲嫲一直強要令小朋友讀得開心, 自動做功課, 一定要令小朋友鍾意返學。
啟基是活動教學, 功課不多, APPLY係侄仔侄女好適合。

我仔係活躍寶寶, 所以佢叫我仔試啟基。
不過我仔係因為ASD有專注力不足問題, 有機會的話都會試啟基。

‹ 上一主題|下一主題