用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ♬ ♪ 91網 報喜區 ♪ ♬
樓主: iki1118
go

♬ ♪ 91網 報喜區 ♪ ♬   [複製鏈接]

請教各位91家長,蕭漢森大家點睇? 下年到我女女~
爸爸係畢業生,有20分,揀唔揀佢好?如果唔揀,就15分揀其中一個死亡校網.......62 荃灣

HKYB 發表於 20-6-4 12:21
爸爸係畢業生,有20分,揀唔揀佢好?如果唔揀,就15分揀其 ...

蕭小吾差吖,考慮埋升中學的校網,沙田與荃灣,天堂與地獄之分別

eli_leung 發表於 20-6-4 13:22
蕭小吾差吖,考慮埋升中學的校網,沙田與荃灣,天堂與地獄之分別
係丫~ 即使留在荃灣讀小學,升中就暈了

爸爸係畢業生,有20分,揀唔揀佢好?如果唔揀,就15分揀其 ...

係91網有公布升中派位學校校之中
以升B1%計 四大之後就係蕭/朱/梁

3Rs 發表於 20-6-4 10:49
講者話蕭漢森呢幾年進步左好多,係小班及加強英文教學
自從早幾年學位緊張時, 蕭小就已經沒有小班教學了, 平均三十幾人一班.

edmond96 發表於 20-6-4 14:41
自從早幾年學位緊張時, 蕭小就已經沒有小班教學了, 平均三十幾人一班.

係,我都計過條數,唔多似小班,但又見教育局個網頁都寫蕭漢森係小班教學,唔知係咪而家人數唔同計法?

https://www.edb.gov.hk/tc/edu-system/primary-secondary/applicable-to-primary/small-class-teaching/index.html

3Rs 發表於 20-6-4 10:49
講者話蕭漢森呢幾年進步左好多,係小班及加強英文教學

謝謝分享
小班29人只係比其他嘅30人少1人
可能分別不大

謝謝大家資料~
咁以我情況,大家會20分自行蕭小,定係111博番荃灣的小學

Poyau 發表於 20-6-4 14:57
謝謝分享
小班29人只係比其他嘅30人少1人
可能分別不大

我又係咁諗 ,29同30既分別?
但見有家長話原來一班3x

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKYB 發表於 20-6-4 15:02
謝謝大家資料~
咁以我情況,大家會20分自行蕭小,定係111博番荃灣的小學
...
咁遠返學?!唔好啦....
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-4 15:10
咁遠返學?!唔好啦....
都係~ 呢個都係需要好好考慮
想請教,如果我20分自行真係抽入蕭小,請問仲可以叩門其他學校嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKYB 發表於 20-6-4 15:12
都係~ 呢個都係需要好好考慮
想請教,如果我20分自行真係抽入蕭小,請問仲可以叩門其他學校嗎?:q ...

當然可以啦
但係咁.... 都算back up 咩?!
FYI 有蕭小老師自行沙官 (15分) 乙一沙胡,點都唔揀蕭小,你又為乜要為有機會而揀間唔值得咁遠返嘅學校呢?
恐龍家

小曳人 發表於 20-6-4 15:13
當然可以啦
但係咁.... 都算back up 咩?!
FYI 有蕭小老師自行沙官 (15分) 乙一沙胡,點都唔揀蕭小,你又 ...
其實係好擔心62荃灣..........基本上間間都係乙一,乙二唔中就已經好大鑊~
諗住既然有『爸爸呢個20分』至少去間幾好嘅小學先~

我咁諗係咪好錯呀?

醒目開學勳章 貢獻勳章

HKYB 發表於 20-6-4 15:29
其實係好擔心62荃灣..........基本上間間都係乙一,乙二唔中就已經好大鑊~
諗住既然有『爸爸呢個20分』至少 ...
我都見過人咁諗,但佢地會同時申請私小
自行 前出到私小offer,就抽中都唔註冊,等大抽獎
你會唔會考私小呀?
如果唔會,倒不如响TW揀間無咁熱門嘅學校

恐龍家

小曳人 發表於 20-6-4 15:37
我都見過人咁諗,但佢地會同時申請私小
自行 前出到私小offer,就抽中都唔註冊,等大抽獎
你會唔會考私小呀 ...

唉~ 我好煩...........我意思我個人好煩我地都會報私小/直資,
本身我自己私小畢業,機會都會大dd,但講真,我地經濟壓力都大,可以有間好嘅津校,一定唔揀私。
而直資,雖然平一大截,但自問收我小朋友的機會不大~ 只當熱身~
所以暫時只諗到:
1. 報私校: 我畢業果間,機會有多dd的。
2. 報直資:如果收,都好大機會會讀。不過自問自己小朋友應該機會好微。
3. 自行:20分揀爸爸的蕭小。
4. 以011揀荃灣的小學。
5. 叩門。

我暫時只諗到呢5步曲~ 請指教我有無野諗錯,或者有咩建議

3Rs 發表於 20-6-4 15:05
我又係咁諗  ,29同30既分別?
但見有家長話原來一班3x
現時每級大約 13X 學生, 大約 34個學生一班, 以前好似係25個學生一班.

HKYB 發表於 20-6-4 15:29
諗住既然有『爸爸呢個20分』至少 ...

我都有你呢個問題
91網又係咁,乙一二入唔到,就唔知派左去邊,所以都諗緊自己母校

3Rs 發表於 20-6-4 16:09
我都有你呢個問題
91網又係咁,乙一二入唔到,就唔知派左去邊,所以都諗緊自己母校
...
係丫~ 其實唔係話勁心儀母校 (母校係幾好架),只係留喺自己區,有種等死嘅感覺所以好想另謀其他出路

HKYB 發表於 20-6-4 16:25
係丫~ 其實唔係話勁心儀母校 (母校係幾好架),只係留喺自己區,有種等死嘅感覺所以好想另謀其他出路: ...

或者你先調查下穗禾苑有冇校巴或校車去荃灣?如果冇其實真係幾棘手,去到沙田仲要轉車上山

有分可以試下,機會大d, 蕭小唔差,小三有得上游泳班,因為保良局,多資源又多活動,升中都有四成升B1....預2024落成新校舍,係火炭。
‹ 上一主題|下一主題