用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York國際班am vs 九龍真光幼稚園am
go

York國際班am vs 九龍真光幼稚園am

囡囡性格比較慢熱怕醜,係大B,今年讀K1, 有York international am 同九龍真光am兩個offer,猶豫緊點揀。覺得York個環境好好,英文教得幾好,可以打個底之後升小易d,但又驚佢interview太怕醜影響表現,九真又好似穩陣d

我同你一樣, 哈哈(emoji)
揀到暈, 最終York

九龍真光中學(小學部)有聯系中學的升中安排,而聯系的中學是九龍真光中學,即小學中的25%學生都可升讀聯系的中學。

按網上資料九龍真光中學過去2年都1A-1B, 成績越來越好. 男女小學升女校再加25%其實即係考一半就OK. 唔算難, 反正係唔係龍校, 都唔應該HEA讀.
睇你是否喜歡女校, 仲有小學得2-3班, 資源應該會比較緊張.

仲有一個數字好緊要:
https://www.bookofschool.com/hk/bos/school-details-3507.html?id=3507
就係佢過去5年內10年年資老師走左19人. (~-50%)
碩士、博士或以上走了18人.  似乎走左就係依班人. (~-50%)
睇你如何解讀, 可解讀成有新老師新教學方法.
但似乎坊間一般解讀係 較高學歷老師走左好多.

YORK就可自行參考.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816822

有心理準備考小學真係一場世界大戰. 不過通過依場世界大戰, 會令你更清楚小朋友身心理, 智能上發展程度, 家庭方向. 幼小中一條龍跟小中一條龍有小小唔同, 因為K1真係睇唔到小朋友邊類型. 太早放入一間學校唔一定係好事, 不過壓力相對會較易面對 :D
加油

wendyyiu 發表於 20-6-14 14:26
回覆 kinking228 的帖子

York係國際賽,真光就自己做自己,所以有budget會選擇York.York埋單差不多一萬,所以 ...

想問吓York teacher centre是什麼?

wendyyiu 發表於 20-6-14 14:26
回覆 kinking228 的帖子

York係國際賽,真光就自己做自己,所以有budget會選擇York.York埋單差不多一萬,所以 ...

同問,York net teacher centre 係邊?

咁多年都冇聽過有YORK TEACHER CENTER, 我都好想知邊度.如果有家長們應該會係WHATSAPP GROUP傳, 因為好有機會平D.

學校要交業績. 私補/ 補習社玩下冇所謂, 拿來考小一咁大件事, 我有D保留, 唔敢講係假.
不過真係怕拖鐘, 又唔知正唔正宗LETTERLAND + 教材同 syllabus, 到時失左手真係後悔都黎唔切.

islz 發表於 20-6-4 09:19
九龍真光中學(小學部)有聯系中學的升中安排,而聯系的中學是九龍真光中學,即小學中的25%學生都可升讀聯 ...
九龍真光中學 係 1A-1B ?

1A-1B 係 九龍真光書院, 聯系 係 九龍真光中學, only 2A-1C