用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 宣道小學vs 聖羅撒
go

宣道小學vs 聖羅撒 [複製鏈接]

宣道小學vs 聖羅撒。
1. 唔計有直升中學,因為我目標係神校
2. 因為我對宣道唔太認識
   3    0    1    0

目標係神校, 仲要想
APS

宣道可能係宗敎敎關係,個人感覺係學校好樸實,冇太多打手喺BK... 一般都係話學術好、音樂好而呢d都係睇得見

我都想知多啲學校嘅軟件同老師關愛係咪足夠....

回覆 nicoleyying 的帖子

担白講, 宣道係大班教學, 同小班教學的學校在關顧學生上一定有點距離
不過請放心, 如果小朋友真的有個別問題, 老師一定樂意跟進
學校宗教意識都濃厚, 接觸過既老師都有愛心及願意協助的!
而老師唔搵你就証明小朋友在學校冇問題, 所以唔搵好過常常搵住家長呀!

sumyau1012 發表於 20-6-3 08:16
宣道小學vs 聖羅撒。
1. 唔計有直升中學,因為我目標係神校
2. 因為我對宣道唔太認識

如果小朋友係全攻型, APS目標入神校可能較優性。

但天外有天,如果小朋友迫得又aggressive, 當然無問題。

否則入到去名次唔夠前,可能到時得不償失。

始終APS係大班,關顧係會爭D。通常老師比較記得最叻同最曳個幾個。

醒目開學勳章 貢獻勳章

http://www.apskt.edu.hk/secondary.html

睇下,了解多d先啦~
恐龍家

回覆樓主:

請問升中目標係···SPCC/DGS?

nicoleyying 發表於 20-6-3 09:01
宣道可能係宗敎敎關係,個人感覺係學校好樸實,冇太多打手喺BK... 一般都係話學術好、音樂好而呢d都係睇得 ...
那有咁多打手, 好ge路人甲乙丙丁點都會講一句

回覆 sumyau1012 的帖子

宣小是傳統大班的小學,功課很少,基本上學校功課堂已能完成,外人經常評宣小谷,實在很多津小比他還谷。
唯一谷的是音樂,很多同學在高小已有不錯的音樂造詣。
因為學校沒排名次,考試壓力不算大,
每年三測三考,不會教淺考深。

回覆 hihicathk 的帖子

如果要入神校,一般要頭幾多名機會大D.謝謝回答

回覆 九龍塘陳太 的帖子

大班係大約幾多人?謝謝回覆

回覆 小曳人 的帖子

點唔知點解男拔收咁多,女拔又得幾位.係咪女仔比較弱。謝謝回覆

回覆 JC_mami 的帖子

咁好似幾好.聖羅撒唔洗錢,值唔值得放棄去選宣小

回覆樓主:

宣小小朋友通常會一星期參加幾多個校內下午嘅課外活動?

女仔唔係弱,係 DBS 好鍾意收 APS 排球隊成員。女仔都好多入協恩、德望。佢冇男女分開計,睇唔到男女表現,但肯定都唔會差。

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 20-6-3 13:13
回覆 小曳人 的帖子

點唔知點解男拔收咁多,女拔又得幾位.係咪女仔比較弱。謝謝回覆
等我估下...出產音樂人嘅學校唔多,以重視音樂環境下,APS出產大量音樂人,而男仔一般會比女仔花少d時間响音樂上,變相APS 嘅男仔就得到男校青睞,而女校自己亦有大量音樂人,所以相對並不太渴求

當然,有本事嘅,可能一早轉咗校,因為市場上多的是女校,而DG年年都有插班試,P5-P6 都收插班生,可能要走嘅一早就走咗啦
就好似隔離post問SFA有幾多人升LSC,其實年年都少,因為勁嘅中途已轉走

恐龍家

回覆 abaowu 的帖子

私人樂器班每星期一堂,其他的校隊自由参予,排球校隊訓練則比較辛苦。

回覆 小曳人 的帖子

謝謝你們是否值得選宣小,放棄聖羅撒

醒目開學勳章 貢獻勳章

sumyau1012 發表於 20-6-3 15:31
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你們是否值得選宣小,放棄聖羅撒
以各下目標係神校,無需考慮,一定係APS
恐龍家

sumyau1012 發表於 20-6-3 13:13
回覆 小曳人 的帖子

女拔宜家每年只收50個街外人,競爭非常大,全港每間一線小學收1至數位咋。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!
‹ 上一主題|下一主題