用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德萃st Hilary vs 心怡天地Joyful
樓主: Kai92
go

德萃st Hilary vs 心怡天地Joyful   [複製鏈接]

Kai92 發表於 20-8-8 12:05
唔係wor
大家都6xxx/mth
SH 交11個月

SH係貴過LH,用全年計。

piglover 發表於 20-8-8 13:14
SH係貴過LH,用全年計。

德萃2020-21年度減學費?
全年 $6,545 × 11 = $71,995

School Fees
https://kindergarten.sthilarys.edu.hk/?page_id=359

The school fees for 2020-21 are to be paid in eleven monthly installments and is HK$6545 per month.

Joyful用家,疫情期間學校支援非常好,每星期4日zoom,每星期1袋精美教材(過晒膠,剪貼晒,做晒功夫,唔係流)番黎做勞作同玩遊戲,每星期6-10段video教學(包括中英數故事音樂勞作運動。。。),睇得出學校好有heart。

Gkan 發表於 20-8-21 04:04
Joyful用家,疫情期間學校支援非常好,每星期4日zoom,每星期1袋精美教材(過晒膠,剪貼晒,做晒功夫,唔係 ...

請問joyful荃景同麗城校區邊間好d?多謝

Jan1108 發表於 20-8-6 22:15
2間都讀過,Joyful 讀到k2轉左去St Hilary, 諗住有一條龍,但極後悔。

Joyful英文語境好好,但中文就弱啲 ...

CloveH 發表於 20-8-21 08:16

答你唔到,我未去過荃景joyful

回覆 sukilai112 的帖子

認真呢?反而因為今個疫情,我覺得SH做得幾好。一開波疫情開始,就算教育局停課,SH已經每一日都有短片,又有功課(唔算太多,適合小朋友程度)。然後啲短片越做越好,越做越長,都睇得出有心去做,然後135都會有zoom,每一日都有片睇。跟手,暑期的時候,仲有一星期三日免費暑期班上,其實都係只不過變相比學生可以彌補番之前上唔到堂。之後暑期期間,疫情又再次嚴重,所以暑期班停左,但係學校即刻變咗每一日都有Zoom堂,直到八月中先完。所以我認為佢哋對疫情變化,應對得都好好。然而,你話學校搵錢方面,平心而論,我覺得每間私校都需要交租,所以學費都照交。不過學校有減免幾個月少少學費,雖然唔算太多,但係都有幾千蚊唔使交(有啲嘢我覺得佢哋唔需要做,但佢哋做咗,就憑減學費呢一點都算係幾唔錯下)。
加埋所有嘢,我真心覺得SH做得唔錯,校舍細係無可否認,學費貴亦都係事實,但係我覺得佢地交到貨比我。做成咁,其實呢一間學校算係有心,大部份老師都有愛心,但某一個老師我自己都唔算太鍾意,學校功課適合小朋友程度,功課量亦都唔係多,所有嘢都係剛剛好。
所有嘢我都係平心而論,如果話呢一間學校純粹掠錢,實在太不公,因為SH真係幾有心嘅。

- deleted -

siuta 發表於 20-8-27 01:18
同人講你小朋友讀德萃,大家都會對你另眼相看,覺得你係名流貴族,第時IB會至少40分,升讀牛劍長春藤。
嘩 ...
咁又唔使曲得咁誇張, 佢一開波係開得誇D, 唔比人越做越好架?

siuta 發表於 20-8-27 01:18
同人講你小朋友讀德萃,大家都會對你另眼相看,覺得你係名流貴族,第時IB會至少40分,升讀牛劍長春藤。
嘩 ...

正正吖。

- deleted -

Jan1108 發表於 20-8-6 22:15
2間都讀過,Joyful 讀到k2轉左去St Hilary, 諗住有一條龍,但極後悔。

Joyful英文語境好好,但中文就弱啲 ...

替你唔抵,勸後人真係唔好因為SH有小學就轉,德萃小學好易入,英普ok就得,我知joyful小朋友去考嘅個個都有offer,但都係無其它選擇先會讀。

‹ 上一主題|下一主題