用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9月開學監護人介紹。。急
go

[英國] 9月開學監護人介紹。。急 [複製鏈接]

之前已經揀好咗監護人公司,但一直冇比錢住,始終今年環境大家明架啦。。。跟住上兩星期收到學校電郵通知開學前要隔離,又講明學生要自己搵地方隔14日。。
即刻問返監護人公司,佢竟然話就算我而家係比左錢都無寄宿家庭可以提供到,叫我自己飛或者搵朋友!我搵到有朋友幫我洗咩比錢你呀!。。。
我度過自己時間真係走唔開。。有無人可以比啲意見我應該點做,有無邊個監護人真係可以幫到手。。。。
   5    0    0    0

addca 發表於 20-6-2 01:58
之前已經揀好咗監護人公司,但一直冇比錢住,始終今年環境大家明架啦。。。跟住上兩星期收到學校電郵通知開 ...

我同你情況好似 ~

我暫時揾咗2間傾緊,有1間話已聯絡過啲host family,有近60%嘅host family 願意接收隔離嘅學生,佢哋都會安排喺比願意接收隔離嘅host family度。

仲等緊另一間回覆。

之前已經揀好咗監護人公司,但一直冇比錢住,始終今年環境大家明架啦。。。跟住上兩星期收到學校電郵通知開 ...

你間監護人公司,好差。既然未比錢,即係未簽agreement,即刻搵第2間去問資料啦。

另外,你可以試下請學校幫你聯絡一兩個香港家長,向佢地請教一下。想當年,我孩子在英升學後,我認識到長居英國的香港人,有香港家長搵寄宿家庭時,我就轉介比佢地。大家都係香港人,互相幫忙。

既然未必錢,可否即轉?如果甘既情況都唔可以幫你安排下地方同機場接送,甘要佢黎做乜?又可否透路下系邊間?因為我3月尾Cut左現有既,而家考慮緊一間,唔知系咪你果間。

我都係揀緊guardian,不知能否俾些提示係邊間?免得「遇人不淑」

學校何時重新開放以及學期何時開始?我有一個朋友住在英國。

同大家更新下,我最後搵左Belgravia ,佢哋話8月中會有同事可以帶我小朋友去隔離同開學,我而家安心哂

addca 發表於 20-6-27 16:58
同大家更新下,我最後搵左Belgravia ,佢哋話8月中會有同事可以帶我小朋友去隔離同開學,我而家安心哂
...
呢間好似話會有專人嚟香港接學生到英國, SERVIVE好似唔錯, 但費用真係唔平, 不過, 買個安心都好!

...

呢間好貴

回覆 cfs 的帖子

一開始我都覺得係,但後尾簽個時佢地話已經包括左稅項,我簽個個£2200,為返一個學期7百幾都可接受

addca 發表於 20-6-27 20:20
回覆 cfs 的帖子

一開始我都覺得係,但後尾簽個時佢地話已經包括左稅項,我簽個個£2200,為返一個學期7百 ...

我好慳,一年£780。不過每區有嘅host family 唔同,所以要問下自己區有冇家庭先

我join果間的基本計畫都係£800 ,剛剛收到email話如果我地嘅學校唔提供在學校的隔離安排,可以考慮join佢地同其他機構合辦的「隔離營」,包括從機場送去中心.  Full boarding(shared),  仲會安排日間活動,同夜晚的entertainment。哈哈,我其實理解唔到是怎樣的「隔離」,不過,在需要時,又在找不到host family的話,都是一個選擇,最多小朋友自己宅起自己幾日先。

okmk 發表於 20-6-28 00:13
我join果間的基本計畫都係£800 ,剛剛收到email話如果我地嘅學校唔提供在學校的隔離安排,可以考慮join佢地 ...

哈哈,我都收到,不過應該用唔著,距離太遠,叫做有個保障先。其實可能仲危險

addca 發表於 20-6-27 20:20
回覆 cfs 的帖子

一開始我都覺得係,但後尾簽個時佢地話已經包括左稅項,我簽個個£2200,為返一個學期7百 ...
其實佢無包稅, 我舊年做research果陣睇過, 佢地英國果邊新公司嚟, 岩岩先成立唔知夠唔夠一年, 英國未夠年資嘅公司係無果啲稅號, 係唔使繳稅, 佢咁講即係其實收多你錢然後扮用嚟交稅, 可以向英國果邊舉報佢架

end up我揀咗第二間,不過都係伏伏地, 唉

醒目開學勳章

...
HOW MUCH?

patell_au 發表於 20-8-11 14:16
end up我揀咗第二間,不過都係伏伏地, 唉
你揀左邊間?點伏法?可以比d提示嗎⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題