用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Epsom or Concord College, How do you choose?
go

[英國] Epsom or Concord College, How do you choose? [複製鏈接]

Applied for both. Wondering how to choose if both get offers. Thank you.
   22    0    0    0

要睇你同你囝囡想要乜同而家幾大喎。Epsom就係一家傳統英式寄宿學校,囝囡仲細,想有balance 嘅學校生活好適合。Concord 就係A工廠,操學生考好公開試,宿舍,食物,對學生照顧都唔錯,學校環境亦好,不過一定係讀書比運動重要的學校,以前差不多全包,好多嘢都唔額外收費,但好似而家假期留學校都要額外收費了。總而言之,囝囡細未到A level 就建議Epsom. 囝囡大只係去讀A Level 就建議 concord

CONCORD COLLEGE
狂操, 狂操, 狂操

操出精英

但你要留意2關你要捱到

第1關,GCSE, 學校GCSE 見你成績唔好, 會踢你出校,唔俾你Y12

第2關,AS LEVEL, ALEVEL雖改左制, 但學校Y12, 會幫你報 AS LEVEL 考

Y12 升Y13 條件是, 真實考試, 出到3條B  才俾升Y13 , 低於3B ALEVEL 會踢出校

基本, 你可以讀4科, Y12

學校,有TEST WEEK,  例如, 今星期六, 測BIO,PHY, 下星期六, 測CHEM,MATHS

定期測驗, 每星期都有測驗, 測到迫你讀書, 基本是每星期都有

TEST WEEK 成績測, 你仔女, 會收WARNING LETTER

學校, 建議DROP一科

Y12 AS LEVEL 出成績,  差, 會被踢出校, 無得出Y13

學校會安排所有例

例如選晒 最容易高分的ALEVEL 考試局, 如MATHS 選EDEXCEL (18% A星, 其他考試局9 -12% A星)

BIO 選AQA, CHEM 選OCR 咁

CONCORD 選晒最易做醫生, 律師, 工程師, CAMBRIDGE,OXOFRD

大概就係咁

CONCORD 是非常嚴格, 是無得求情, 成績唔夠唔俾升, 你老逗李嘉誠都無用

用社會做事的標準, 套入中學生活

我自己傾向CONCORD , 如果小朋友,是對自己, 及自己人生有高度要求
想咩快樂學習, HAPPY SCHOOL

不要選CONCORD COLLEGE

Y12 就Concord , under Y10 就Epsom , 其实Epsom成绩都好好。

hehehaha2017 發表於 20-6-2 07:34
狂操, 狂操, 狂操

好大壓力喎
其實係一家四口子

hehehaha2017 發表於 20-6-2 07:34
狂操, 狂操, 狂操

hehehaha2017你講得對呀!
樓主,假如你的小孩子將來目標是醫生、牙醫、工程師和Cambridge & Oxford 的話。你選 concord 啦!
他們真的可以把懶惰但又聰明的孩子送到去呢!包括我的懶兒子。因為當年在concord 他身邊個個同學都有自己目標,所以大家一齊努力,也不敢怠慢。因此他能成功入讀牙醫,這是之前兒子在香港時(懶),我們想像不到的。
當年兒子說「是有壓力,但是在香港讀書也一樣有壓力,根本沒有分別。反而英國讀書還有時間每星期去義工、做運動和跟學校去camping和參加課外活動。」香港就不能,日日補課添

回覆 angelleungyp 的帖子

concord  一級多中, 大把位
樓主仔女, 應輕易有2間 offer ,

但後面條路很辛苦

concord 一般會較,其他 學校快不少

例如6月底完 y12

但y12 而家 已經好多科, 已經去緊y13

concord 一早就教晒書, 同 學生磨考試技巧

能力一般的小孩, concord 好辛苦

因為, 你能力一般, y12 升13 個暑假, 可以追返

而家concord 要求你, 成日貼住追度

晚上偷偷地哭

所以樓主必須判斷, 小孩是否, 對自己將來人生要要求

如果無乜要求, 生存到, 唔死得, 就唔好concord , 好大機會被踢出校 咁既性

同期, 早期 7個同學入concord , 踢走了3個

4個淨低 一齊讀 y12

hehehaha2017 發表於 20-6-3 23:55

Yes ,Concord 要yr 12 學生每個 term 最少要有1 科 A 成績,如果兩個term 都未能有 1科A 成績的話。學校會踢你走。
如果樓主的孩子有我上面所講的目標,而且你的小孩子的抗壓能力好和讀書叻,才好選concord 。

are there lot of hk students at concord and epsom?

hehehaha2017 發表於 20-6-3 23:55

Concord 聽落好恐怖咁!我諗除非小朋友好在意成績,好有決心要讀牛劍,先至適合讀。一個人去到異鄉,我諗生活得開心都好重要。我諗就算我小朋友好叻我都唔會比佢去呢種學校。除非佢自己要求。

回覆樓主:

咁又唔一定concord 至入到牛劍既

補充返少少數據
暫時Y12  CONCORD

大概 啦, 40-50 香港學生

30-40 中國學生

15-20 個白人

20-30 亞洲其他地方(日本, 馬來西亞, 台灣,印尼)

讀左幾年CONCORD COLLEGE

整體來說, 是開心的, 覺得自己無做錯決定, 去到CONCORD

離開舊校, 到CONCORD ,. 暫時認為決定無錯

而家有危機 被踢 出校, 3條B, 不是真的想像中容易

但應該平安, 學校話, 會俾上訴

我只是擔心, 好多父母, 唔知頭唔知龍, 去選英國中學

越來越中學, 玩緊類似CONCORD COLLEGE 去谷成績

社會競爭越來越大

現實社會, 你做唔到野, 被人革走

類似的文化,開始進駐英國中學

頂唔到壓力, 唔好入名校, 入得名校, 請預左

我個人最不同意, 是不夠 3條B  會被踢出校

太MEAN 了, 但 個遊戲規則係咁

玩唔起, 請離開CONCORD .... 這不是一般人的中學

形容自己是虎爸的商台DJ森美,兩年前安排兒子梁曦樂遠赴英國升學,入讀得獎寄宿學校布萊頓學校(Brighton College),今年在英國會考GCSE勇奪11科A*,憑佳績再轉校至排名更高的寄宿學校協和學院(Concord College),歷年有很多畢業生考入牛津、劍橋。森美希望兒子最終能入到名牌大學,故選校策略上比較看重成績。

現年16歲的森美長子梁曦樂,前年到英國升讀布萊頓學校時,是跳級一年入讀中四。森美憶述原本就讀聖保羅男女中學的兒子,讀完中一後主動提出想到英國留學,雖然森美感到不捨,但最後也尊重孩子的決定,唯有自己努力工作養家。

https://topick.hket.com/article/2493060/%E3%80%90%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%8D%87%E5%AD%B8%E3%80%91%E5%85%92%E5%AD%90%E5%85%A5%E8%AE%80%E8%8B%B1%E5%9C%8B10%E5%A4%A7%E5%AF%84%E5%AE%BF%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E3%80%80%E6%A3%AE%E7%BE%8E%E8%AB%87%E9%81%B8%E6%A0%A1%E5%BF%83%E5%BE%97%EF%B8%B0%E9%87%8D%E6%88%90%E7%B8%BE%E6%98%93%E5%85%A5%E5%A4%A7%E5%AD%B8

hehehaha2017 發表於 20-6-6 00:15
補充返少少數據
暫時Y12  CONCORD

hehehaha2017,你講得對,不只是 concord ,英國很多top 的中學,越嚟越似 concord ,包括我另外兩個女兒的學校,也是在英國是top school,也不斷吹谷自己的學生。因為成績差了,學校排名會下跌,排名跌有機會好成績學生離開,學校怎會唔吹谷呢!
當年兒子讀 concord 也説「任何學校讀書都有壓力,A-levels 只是讀兩年,你過了後能夠入讀自己心儀的大學和科目,便是你勝利,你便是贏家。」如果樓主/家長不想小孩子大壓力,真的是頂唔到,就不要入top 名校呀!
hehehaha2017 說得對社會競爭越來越大,現實社會你唔得就下位。這是事實,現實是弱肉強食世界。

manman333 發表於 20-6-5 20:40
咁又唔一定concord 至入到牛劍既

Concord ,Cardiff & OIC 入讀 Cambridge & oxford 和醫科是全英國比率最高,我可以咁樣講。這是我老公兩年內去不同學校參觀 openday和網上資料數據分析的。除了英國只有收英國本地人的 top day school 能匹敵 concord, Cardiff & OIC,因為這些學校有專人和專攻針對入Cambridge &. Oxford呀!但這些學校不收留學生。

回覆樓主:

唔係所有人都選醫科, 英國頂尖大學也不只得牛劍, 選科要看該大學全國排名。

manman333 發表於 20-6-6 18:07
唔係所有人都選醫科, 英國頂尖大學也不只得牛劍, 選科要看該大學全國排名。
...
Cardiff University 收 A LEVEL  (海外學生)  4個A 就可以, 比ICL 讀ENGINEERING 還要低. 如果一心想回香港讀醫, CONCORD 是一個不錯的選擇.
其實係一家四口子

angelleungyp 發表於 20-6-6 17:43

hehehaha2017,你講得對,不只是 concord ,英國很多to ...

請問有邊啲 top boys / coed boarding schools  (除 concord, cardiff, oic) 係好 chur?

其實又唔駛咁怕A工廠嘅,我家孩子現已唸大學year 2, 四年前入讀concord sixth form, 由香港中四轉到英國,因為在香港讀band 2 中學,中文常常不及格,通識只在合格邊緣,加上心散,冇心機溫書,考DSE必死無疑,第一學期放成績,即刻去找其他出路。我哋有嘗試考香港嘅IB 學校,但成績不佳,唔收。因為有澳洲passport亦試找澳州升學agent,但心儀學校亦唔收。可能當年concord要擴校,等$駛,考完入學試同校長Skype interview, 居然比offer佢,當然唔駛考慮,即去。當年嘅Agent 亦當記一功,係佢㰻勵我哋搏一搏去報,因見我囡雖然其他成績不佳,Maths 同Phy兩科算不錯。同一時期找AA, 佢要我哋報排名一百以外嘅boarding, 又或者讀完F5先去。我囡開始讀四科,一學期後,有一科成績只有B,學校會面後提議佢drop一科,專心三科。最後證明學校睇法正確,專攻三科佢有興趣的,成績突飛猛進,最後學校操到佢入了心儀的lCL,係我當初決定送佢出國時始料不及的。分享咗咁多我家的故事,只係想表達有些時候,孩子潛能可以是無限,chur 嘅學校不一定不好。但大前提係囝囡要先有心嘗試,不是被迫的。同埋去到A level, chur D又何妨。但Cardiff 及 OIC 校園完全唔似學校,反而會覺得係concern.

golulu2002 發表於 20-6-7 10:23
其實又唔駛咁怕A工廠嘅,我家孩子現已唸大學year 2, 四年前入讀concord sixth form, 由香港中四轉到英國, ...

英國boarding school其冇想像中咁難入,唔好俾agent呃

doggy2013 發表於 20-6-7 10:35
英國boarding school其冇想像中咁難入,唔好俾agent呃

完全同意,所以好彩我有貨比三家,不只相信名牌大Agent. 佢哋太多客,未必有時間去睇清楚小朋友嘅特質同興趣。但大Agent亦有佢哋好處嘅。所以最好都係自己多花時間,貨比三家

‹ 上一主題|下一主題