用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 依家開始申請去英國留學趕唔趕得切
go

[英國] 依家開始申請去英國留學趕唔趕得切 [複製鏈接]

deleted
   3    0    1    0

savina0221 發表於 20-5-31 21:16
女,依家讀緊b1a中三
下年適齡year10
原本打算year12先去

B1A相信你都想搵返A level成績好嘅學校,可以搵多兩間agent問下,應該仲有啲位,不過選擇唔多。疫情問題又有啲人改變主意,試吓問吓agent

你可以伸請先
有機會趕到開學, 機會不低

因為不少好的學校,

開學, 都有人退學

一退學, 就有位退出來

加上疫情, 而家Y12, 升Y13 的同學中

有2個, Y13 寧願回港重讀 Y12

其他YEAR 都係

同埋經濟差左, 失業, 無錢/或驚供唔起仔女的人

之後AGENT 會CALL 人,問你走唔走

去返大少少的AGENT 問, 如AA

見過有朋友, 心急

最後去左極差的學校, 急住走, 容易做錯決定

所以盡快攪

走到就走

我見過大量CASES, AGENT , 學校講到無位無位

其實最後, 有位, 扮到學位緊張

而家好大機會, 仲有好多位

放心, 計岩數, 夠錢就去馬

成事機會好高

你知唔知,英國開學一星期, AGENT 問你 要唔要去都有

唔好俾嚇親

一定有位,英國疫情未明,其實9月開唔開到學都未知,開到又唔知咩情況,所以應該多左人放棄原本個位,我仔有個同學話9月唔返英國讀,返香港讀國際學校。

而家都係六月左右,唔會太遲的,應該唔少人放棄左或者猶豫緊,聽聞唔少學校都幾緊張,驚少左好多學生,所以唔會太遲啦我諗

savina0221 發表於 20-5-31 21:16
女,依家讀緊b1a中三
下年適齡year10
原本打算year12先去

C-19 影響下,可能令某些人改變或放棄原本已經緊張的Year10學位。對有興趣申報某些熱門學校的家長,可能係好事呢!

回覆樓主:

deleted

savina0221 發表於 20-6-1 19:38
其實就冇諗過要揀top school
因為佢係無啦啦話想試下去讀music(佢flute grade 8
所以就想year 10去讀gcse m ...

Plenty of good schools with strong music traditions. Good luck.

回覆 yuyueng 的帖子

寄宿協會已經俾咗清晰嘅指引,英國開學方面應該可以我有朋友都係最近先申請

rururuyaua 發表於 20-6-2 10:58
回覆 yuyueng 的帖子

寄宿協會已經俾咗清晰嘅指引,英國開學方面應該可以我有朋友都係最近先申請

但願如此!我仔學校算偏遠郊區,學校亦好大,感覺比較安全,其實都要照去,出年考GCSE跟本無可能返轉頭讀DSE

回覆 savina0221 的帖子

Pls check pm
‹ 上一主題|下一主題