用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 德望 VS 根德園 K1
go

德望 VS 根德園 K1  

兩間都係好學校,請教大家會點揀呢?
除咗德望有龍優勢外,學術上係咪根德園會好啲呢?
仲有咁細就讀女校對小朋友成長有無問題?
謝謝(emoji)(emoji)⋯⋯

除非真係好抗拒女校,否則有龍揀龍,可以有8成半機會上反徳望小學,又可以繼續出去考直私,唯一係如果要徳小offer,就無得參加大抽獎。

請問你係咪收到德望call waiting? 因為應該過左註冊日期。

steven0212 發表於 20-5-30 01:18
請問你係咪收到德望call waiting? 因為應該過左註冊日期。

Yes!!

ccnnbb123 發表於 20-5-30 00:13
仲有咁細就讀女校對 ...
我女話好多KV 考入德小喎, 如果兜個圈考返入德小,我會選德幼, 就算70%升小都容易過公海考入

我覺咁細就讀女校冇問題, 你親戚朋友, 出外返興趣班都接觸到大把男仔

女仔就德望好啲

甘都要問? (emoji) 你唔要德望大把人要

我會揀德望

回覆樓主

德望

如果轉一個圈又去返GH, 就唔好搞啦!

讀女校,有得揀緊係唔好。

你諗下幼稚園讀到中學都係女校(如無意外),我會覺得爭咁d。

利申:自己讀女校長大。

DengCK 發表於 20-6-17 13:57
讀女校,有得揀緊係唔好。

你諗下幼稚園讀到中學都係女校(如無意外),我會覺得爭咁d。

女校有咩唔好?求分享

女人圈有乜唔好,女校就有乜唔好

另外由於長期缺乏同齡異性在生活圈子,長大後唔識點同異性相處。或者郁d以為人地鍾意自己(例子),女人都係小心眼,易疾妒,不似男校brotherhood真係一世老友,小圈子多多。
咁當然,唔係所有女校生都奇怪既,但有得揀點解要揀女校先。
你揀了德望幼稚園,機乎等於幫佢揀埋中小學,點解要咁limit自己的選擇?

利申:小朋友放棄了名龍幼(男女校)offer

DengCK 發表於 20-6-17 19:41

另外由於長期缺乏同齡異性在生活圈子,長大後唔識點同異性相處。或者郁d ...

多謝分享,我都會好好考慮下!
Thanks!
咁你最後揀左咩??

我揀了LH

DengCK 發表於 20-6-17 19:41

另外由於長期缺乏同齡異性在生活圈子,長大後唔識點同異性相處。或者郁d ...
唔覺你個年代和呢家D 小朋友一樣咁生活, 現在個個禮拜都有興趣班參加, 好多機會同異性相處, 香港好多BAND 1學校都係單性的, 如果為這原因放棄了OFFER應該好多家長多謝你,身邊好多朋友讀男校或女校畢業,如有問題的是個人問題吧!

可能我本身對呢類傳統學校無咩感覺,我個人唔會因為放棄德望而覺得可惜。樓主自己諗下取向自然決定到。

DengCK 發表於 20-6-18 10:28
可能我本身對呢類傳統學校無咩感覺,我個人唔會因為放棄德望而覺得可惜。樓主自己諗下取向自然決定到。
...

但我知道德小收好KV 畢業生, 有些入到嚟仲名列前矛, 不過如果GH 小學唔差, 我自己就會貪一條龍既優勢

如果你知道考小一及中一個競爭有幾可怕,你就會識選。

放棄女龍冇後悔,原因就係女龍!但根德也不是我的杯茶,但二揀一,根德吧⋯揀適呢刻適合小朋友嘅就啱