用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?   [複製鏈接]

piyohk 發表於 20-6-6 11:25

政府先唔會理會「割蓆」漏洞。這個也不見得發生在所有直繫中 ...

咁你唔信無辨法啦。咁你不妨放長眼看看將來政府仲批唔批津校轉直資乜得lo..我講直屬是針對高記,只說借題講大環境講一般直屬中學面對困難。的而且確直属唔夠直資玩。你拿神校SJ和LS 比無辦法。如果SPC 是轉左直接,肯定無今日地位。

成績好(B1)嘅直屬中學,無辦法,唔講得
成績唔夠好(B1C或以下),因不是直資(咁那些B2直資會唔會因為「直資」二字即時升lv變B1呢),地位不保

回覆 piyohk 的帖子

我覺得都有關「全女校」及「男多女少」的組合,女仔讀書,考試技巧確實比男仔好,呢樣無可否認。兩間都係我小朋友們的直中,所以冇偏心冇取巧,只係透過觀察講出。

GCG 發表於 20-6-5 20:56
高記和港華基本上是聯繫學校對上直資學校犧牲品。上年成3X 人跳糟,另到學校硬收可能一半band 2 學生。怎可 ...

高記和港華我又覺得唔可以相提並論,各有難處亦各有問題,須知高記係私校收生自主,華小係津校無收生自主權,仲當年位處強區要面對爭學生嘅現實。

一間評級下跌嘅直中一定面對流失嘅現實,就算1A直小,一樣存在,只係相對程度較輕~~~

GCG 發表於 20-6-6 12:27

咁你唔信無辨法啦。咁你不妨放長眼看看將來政府仲批唔批津校轉直 ...

LS又要理解佢哋中學部比小學部每級人數多好多,可以加強學生質素。就算SJ,中學部都比小學部多咗30個位嘅。中學部人數比小學部人數多,係會提高學生整體水平,包括MCS,SPSS,SSGC~~~

SHCC和 HFCC兩間直小去一間中學,亦係其中一個可能去保持中學收生水平~~~

王家爸爸    發表於 20-6-10 08:21

mcl203 發表於 20-6-6 21:48

LS又要理解佢哋中學部比小學部每級人數多好多,可以加強學生 ...

你咁分析也合理,LS 非直直屬學位達114個,盡收band 1 生。而高記得64 個,也可其中因素,另外有些直屬學校 策略自行不收自己學生,另到统一派位可少吸取自己band 2生。我知高記有時就是太關愛學生,自行也不會太陽刻意删除之外。

回覆 GCG 的帖子

是的,高記自行階段有收若干自己小學部的學生,其他有直屬小學的很少會這樣做。通常有直屬小學的中學,在自行階段會盡量只收街外生,盡量谷大收Band one生的比例。

feiji 發表於 20-6-7 11:26
回覆 GCG 的帖子

是的,高記自行階段有收若干自己小學部的學生,其他有直屬小學的很少會這樣做。通常有直 ...

我直覺,近乎各直屬都會用自行位收若干小學部學生。除咗少數可以100%直屬位覆蓋全部B1+2學生,當中亦有用自行位收目標B3生~~~

回覆 GCG 的帖子

是的,高記自行階段有收若干自己小學部的學生,其他有直屬小學的很少會這樣做。通常有直 ...

我估計自行不收自已小學的中學,他們根據經驗會預計到來報的外校生的水準或比自己直屬小學部分的小學生強,這些通常是名氣效應

回覆 GCG 的帖子

會唔會高記band 1尾band 2頭根本無乜外校band 1生自行會報佢?
係無乜選擇下,咪收多啲自己人..

triceramum 發表於 20-6-7 12:26
會唔會高記band 1尾band 2頭根本無乜外校band 1生自行會報佢?
係無乜選擇下,咪收多啲自己人..
...

唉⋯⋯那只能說高小同學嘅質素影響高中banding,他們學生嘅banding受惠於前人嘅努力/名(老)牌效應,但同區內其他小學比較卻比下去
這也證明私/直唔等於會升lv (增值)

咁我又唔認同,高小小朋友質素,唔單止一個讚,好多出面既學校或補習老師都讚程度好好,能力亦高(當然以唔同種類學校(津小)或同一種類學校(私小)差不多名次的同學作比較。
阿細初小考插班,軒小收左,豬隊友唔鍾意,所以唔轉走。因為佢覺得課程太淺,我都好認同,隻豬仔起津小,必定可以考前列,起RC小學,只係班10內。

回覆 piyohk 的帖子

應該係相反,高記小學考直資和自行的成績這幾年都不錯,考頭三十幾都有很好的offer; 反而中學的DSE 成績則倒退了,據以上家長的資料,其中一個原因,可能是中學部的考試卷的程度似乎比其他名校略淺。

真心希望高主教書院成績上返來.

1. 我自己對高小頗有好感,
   當年我帶小朋友去高小面試, 我地是外面幼稚院, 校長睇到我小朋友衣服上既貼紙, 會同我小朋友打招呼, XX, 早晨.
   在第二輪面試中, 家長同小朋友在一間等候室, 老師過來帶家長及小朋友去另一室面試, 面試全家後,帶同家長回原來等候室, 然後回到課室,繼續同小朋友面試,又再帶小朋友回來等候室. 學校相當尊重家長.

2. 高主教書院跌Band既話, 會影響成個灣仔區形勢.
   高小前40報NPL, 匯基,不如乙一報QC

3. 如果今年才有女生考DSE, 希望成績有改善.
   DSE -- 男校既悲哀.
   四主科四級以上百分比:
   高主教  40.25%
   長沙灣天主教  44.25%
   聖芳濟書院  51.88%

4. 高主教書院 話曬有間私小, 參考培正,民生,聖心,真光.有改善既空間.

5.書院校長換人, 反正之前成績彈都唔彈下,換人是好事.

回覆樓主:

話事話,高記成日標榜招聘很多高記舊生,其實應該摒棄呢D concept。應該邊個能者居之,招聘高質素老師。

回覆樓主:

高記小學生絕對唔差,前50名考到唔少一線中學,比左手靚牌中學部,中學部成日諗住班學生自由跑,攪到成績差過唔少地區學校;我同事女讀中婦,由中一開始谷,所以佢地學校仲keep 到成績,高主教真係要諗諗點攪

angel_laam 發表於 20-6-5 07:08

我覺得現今嘅政局同環境,一所守護同關愛學生嘅中學係非 ...

令人睇到眼濕濕
高記媽真係好啲仔女

Sing13 發表於 20-6-8 10:21
真心希望高主教書院成績上返來.

1. 我自己對高小頗有好感,

民生小一240人,直屬位只有99
培正小一280人,直屬位~130

同RC差好遠下喎,點比?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

piyohk 發表於 20-6-6 19:46
成績好(B1)嘅直屬中學,無辦法,唔講得
成績唔夠好(B1C或以下),因不是直資(咁那些B2直資會唔會 ...
要升呢唔駛轉直資,直接同小學部脫鈎就夠。中西區男生同TSK都即刻開香檳

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NNbaby 發表於 20-6-13 12:18
令人睇到眼濕濕
高記媽真係好啲仔女

上年定前年先有一堆家長上嚟插校長高媽媽無端端限制學生選科數目,咁快掉返轉槍頭?
‹ 上一主題|下一主題