用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校? ...
樓主: Kikobaby
go

高主教書院, 近年學校風氣如何? BAND幾學校?   [複製鏈接]

回覆 angel_laam 的帖子

其實我同豬隊友都好鍾意高主教,始終讀左咁多年,我小朋友係幼稚園上既親生仔果種歸屬感,真係外人感受唔到,希望高記可以重拾光揮。

我仔今屆高記dse 考生,都係小一開始讀,唔知小學咁多年有冇嘢改變,但我仔當年讀小學老師好有愛心,小朋友有禮貌同乖,阿仔讀左咁多年都好有歸屬感

前輩,請問疫情底下,高記如何處理呀?另外,高記媽真係唔做喇?

PTL_L 發表於 20-6-4 22:44

前輩,請問疫情底下,高記如何處理呀?另外,高記媽真係唔做喇? ...

阿仔新年前已study leave, 所以我又唔知疫情下點處理。高記媽你講緊盧校長?距今年退休

哦,咁開考dse前,學校有幫忙準備開考嗎?始終今年情況較為特別
係盧校長呀,人稱高記媽,楊副校上任?

Study leave 嘅時候我仔啲科有keep住做功課然後send 比老師對,每星期都不停交作文比老師,好快都改好比距。
阿仔中一時盧校長剛上任,今年最後一年盧校長就剛剛好退休。有聽聞阿仔當年盧校長未黎,早兩屆收生比較參差,可能都會影響整體表現,希望今年會有所提升。但我比較睇重係阿仔係學校讀得開心,老師對學生關心,小一到中六每年家長日,所有班主任同我傾阿仔性格同學習情況都好到位,證明老師有留意同關心每一位小朋友(我仔成績只係中至中下),距地家長日重點唔係傾成績表現,反而係多關心學生心理成長,呢12年我體驗到何為有愛嘅學校。因為我阿女係另一女校讀,對比之下有好大反差。

謝謝前輩,俾左我一支好的強心針,上ek都有一日子,體會到好多家長因為種種原因,取最容易睇到既數據就做比教,完全抹煞哂所有學校既功勞。就我自己個人,好睇一個學校有冇心及以愛教學。呢幾年,見到高主教種種校政,加強中小幼聯繫,好體驗到學校想改善,想進步,可惜事與願違。只期望接落嚟既師兄師姐更加努力,表現更好。

angel_laam 發表於 20-6-5 01:35
Study leave 嘅時候我仔啲科有keep住做功課然後send 比老師對,每星期都不停交作文比老師,好快都改好比距 ...

請問你仔仔果年,收左幾多高小生?

PTL_L 發表於 20-6-5 02:10

謝謝前輩,俾左我一支好的強心針,上ek都有一日子,體會到好多家長因為種種原因, ...

我覺得現今嘅政局同環境,一所守護同關愛學生嘅中學係非常重要,只要學生感到愛同被重視,對距地走正途起好大作用。學校今年有幾件事令我好感動,第一次有舊生因為係門口被防暴警察圍,學校立即開閘比舊生進入校園;第二次學生係茶記比防暴警察圍,茶記唔比警方強入餐廳捉學生,立即通知學校救學生,學校即時派副校了解;第三次學生兩次手拖手起人牆抗議,盧校長企頭位睇住學生安全。

我唔討論政治立場,但就事件當中睇到學校係以學生安全為先。由第一次反條例遊行,我仔history 老師同學生講唔好盲目追隨,要從多面深入了解對錯,因為所有事都唔係非黑即白。學校從來無提出政治立場,亦無誘導學生應該往邊個方向去走。校長開Jupus 選科家長會時,講既同帶領祈禱時重點都係希望香港和平,求主憐憫學生,帶領距地嘅路,無表態個人政治立場。相信今年對學生衝擊好大,亦對人生衝滿懷疑同有強烈嘅無力感。學校嘅關愛、認同以及教距地明辨事非,正正係學生今時今日需求嘅野。

hueyman    發表於 20-6-8 11:05
PTL_L    發表於 20-6-5 12:09
2jkidsfather    發表於 20-6-5 08:52

lcyesther 發表於 20-6-5 06:45
請問你仔仔果年,收左幾多高小生?

無記錯應該收番60人左右

angel_laam 發表於 20-6-5 07:08

我覺得現今嘅政局同環境,一所守護同關愛學生嘅中學係非 ...
個人覺得老師唔應該同中學生灌輸政治立場, 照咁睇, 高記呢方面似乎唔錯.

Chiuchoiluck 發表於 20-6-5 10:48
個人覺得老師唔應該同中學生灌輸政治立場, 照咁睇, 高記呢方面似乎唔錯.

高主教係一間好有愛嘅學校,我係好慶幸我仔仔入讀12年。自小阿仔成績同能力只係平平,亦無乜自信,但每年家長日班主任都只係輕輕帶過距嘅學業成績,但就從不同層面讚賞同欣賞阿仔,令到我自己都覺得慚愧 (原來我做阿媽都睇唔到阿仔優點,只睇到距成績差無樣叻),開始多欣賞阿仔,少執著成績。今年發生好多事,我仔呢兩年有好大蛻變,盡自己責任同能力應付DSE。無論放榜成績點都好,距嘅學習態度已經足夠對距自己、父母、老師交代,對我黎講已經心滿意足。距有一班好純品嘅同學(考完dse都keep住打波做運動),有一班友好嘅老師,有一所歸屬感嘅學校。

每個人追求唔同,如果小朋友能力強想要間金字塔頂嘅中學,高主教未必係一個好選擇,因為成績數據擺在眼前,距都完全無遮無掩。但我絕對相信距地一定有支持者

angel_laam 發表於 20-6-5 11:21
高主教係一間好有愛嘅學校,我係好慶幸我仔仔入讀12年。自小阿仔成績同能力只係平平,亦無乜自信,但每年 ...

你囝囝好生性, 希望佢DSE考到好成績.

高主教係一間好有愛嘅學校,我係好慶幸我仔仔入讀12年。自小阿仔成績同能力只係平平,亦無乜自信,但每年 ...
不是很多家長如此看學校,亦如此坦白分享,謝謝

有愛的學校真係好少。我女成績也平平,他日只希望佢可以積極樂觀,進取地生活。
高主教似乎幾好,但男多女少,怕找不到朋友。當然也怕拍拖問題。做父母憂慮真多。

回覆樓主:

高記和港華基本上是聯繫學校對上直資學校犧牲品。上年成3X 人跳糟,另到學校硬收可能一半band 2 學生。怎可能有B1B 成績?聖馬可就是表表姐,佢同小學軌斷後,攪到小學執粒,但佢就可盡收band 1 學生,教學如魚得水。話質直資也盡收,但人地資源充足,有政府資助有學費收,當然有能力再扶持band 2 學生上。所以可見將來聯繫學校都幾辛苦。

GCG 發表於 20-6-5 20:56
高記和港華基本上是聯繫學校對上直資學校犧牲品。上年成3X 人跳糟,另到學校硬收可能一半band 2 學生。怎可 ...

為什麼有些聯繫/直繫中學沒有成為犧牲品?QC/BPS/LS繼續是B1A中學。
而所講band 2 學生究竟係全港B2學生?還是灣仔區B2 學生/學校那1/3之B2 學生?
樓上講到高小生質素好,升中後,冇可能成為中學嘅負累呱

piyohk 發表於 20-6-6 09:43

為什麼有些聯繫/直繫中學沒有成為犧牲品?QC/BPS/LS繼續是B1A ...

我講錯,我說是直屬中學不是聯繫中學。QC和BPS 是聯繫,因此全部學生必定band 1 生。鰂魚涌嘉勒撒中學和聖類斯也是直屬制度受害者。華仁更加因為這個制度想割蓆轉直資。可惜已經比政府已經看看到漏洞再批。講返高記,我估考得85名已經是band 2 生。如果30走,即55名band 1 生,其餘30名是band 2 生了。呢D直属中學一定要比普通band 1 中學付出更多才维持到status.

GCG 發表於 20-6-6 10:56
我講錯,我說是直屬中學不是聯繫中學。QC和BPS 是聯繫,因此全部學生必定band 1 生。鰂魚涌嘉勒撒中學和聖 ...

為什麼LS,SJ和九龍/港島多間女校又沒有變成犠牲品?他們仍然是B1學校(大部都係B1B校或以上)。
就以SPSS為例,他會收小學部 99位學生/總120學生(小學慨覽資料),他唔會冇收小學部b2生,但中學仍是b1校。另兩年前,這所中學也有收中西區b2小學生(資料自ek 討論區)。
b2生唔係成為負累嘅主因。

GCG 發表於 20-6-6 10:56
我講錯,我說是直屬中學不是聯繫中學。QC和BPS 是聯繫,因此全部學生必定band 1 生。鰂魚涌嘉勒撒中學和聖 ...

政府先唔會理會「割蓆」漏洞。這個也不見得發生在所有直繫中學內。

反而,他會先向「錢」看,學校有冇增值,政府可否減開支,(扮吓)看看學生/家長/社會嘅反應

‹ 上一主題|下一主題