用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2020-2021沙田培橋書院GRADE 7收左幾多外校生? ...
go

2020-2021沙田培橋書院GRADE 7收左幾多外校生?

有冇人知呀?同埋有冇人係成功? 想問下INTERVIEW時會問D咩?

回覆樓主:

有知道的可以分享嗎?

今年無interviews,只有拍片比學校。

咁收咗幾多個?

請問培僑學術如何?

Babyarsene 發表於 20-6-4 12:52
咁收咗幾多個?

我上年年頭聽培僑升中介紹會,副校長話收十幾個,正校長話盡量拿埋留班位出來,收二十幾個.
始終培僑小學五班,中學五班,要睇離校人數幾多.

cowcow826 發表於 20-6-4 13:06
請問培僑學術如何?

最近三年DSE成績都達到band1B。大概與九華,聖言,港島民生相若。
———以上是我的觀點———

我剛重複聽左上年培僑校長既錄音,以下都是校長原話.

四級以上百分比平穩上升,61%,64%,66%.

2019DSE取得突破,五級以上百分比前兩年都是百分之二十幾,2019達到32%,全香港有5%-10%學校五級以上百分比30%以上.

5*,5**前两年人均一點幾科,最多一點七幾,2019突破二.

平均20%學生一科5**系手.

五科28分以上學生占20%,此成績除神科外,大部分大學科目可入到.

約百分之四十幾學生成績足以入三大.最後有35%學生入三大.因為有一部分同學去左讀專科,物理治療,獸醫等.

67%學生入八大.另外有D學生入清華北大及外國大學.

伊D成績離學生太遠,十年後校長可能都退休了,所以提到PRE S1成績

根据數據,睇到現時高小同初中學生比之前提升唔少,對將來公開試成績有信心.

2012,2013 PRE S1成績同外面英中差唔多,2019 PRE S1成績同外面最top既中學差唔多.因為學生小學升上來,未經篩選,俾到我地學校信心.

學校是一間不斷向前進步緊既學校.

——————
注:以上校長原話,如有不實與本人無關.

bbforever    發表於 20-6-7 17:16

請問培僑接受叩門位嗎?

Okok_boy 發表於 20-6-7 16:22
請問培僑接受叩門位嗎?

建議打電話去學校問吓

培僑成績無疑係一路向上。

根據學校報告,2019 DSE 入大學率
---------------------------------------------------------------------------
在透過「大學聯合招生辦法(JUPAS)」報讀本地大學方面:
 72%學生獲本地大學 / 大專院校取錄修讀政府資助的學士學位 / 副學位課程。

 47%學生獲香港大學、香港中文大學、香港科技大學、香港理工大學及香港城市
理工大學取錄修讀學士學位課程。

 35%學生獲香港大學、香港中文大學及香港科技大學取錄修讀學士學位課程。
----------------------------------------------------------------------------------------

上面應該未包經NON-JUPAS 入大學學士個班。

如果校長講個67%入八大係學士學位,其實都算係咁了。

回覆樓主:

请问大围和沙田,哪个培乔好一点?

回覆 moon.ng 的帖子

你應該係講更同一間
培僑書院

只係有人會話大圍間培僑,因為一般都係大圍站坐落VAN或行上去。

而間嘢又係沙田區學校。

Sing13 發表於 20-6-6 01:46

想請教,培僑與培基是否差不多同屬B1b中學。thx.thx

YmOra 發表於 20-6-12 22:35
想請教,培僑與培基是否差不多同屬B1b中學。thx.thx

我覺得此評級亦算合理,培僑及培基

Sing13 發表於 20-6-13 09:15
我覺得此評級亦算合理,培僑及培基

哪幅圖是哪所中學呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-6-13 09:21
哪幅圖是哪所中學呀?thx.thx

培僑親生仔出來後,最近三年1B,培基1C.

Sing13 發表於 20-6-13 09:41
培僑親生仔出來後,最近三年1B,培基1C.

明白晒!我對"培基"一直比較矇糊,e+清晰DD啦!謝謝你呀!