用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小一統一派位差、叩門又無機,先報私小? ...
go

如果小一統一派位差、叩門又無機,先報私小?

咁遲先報私小可以嗎??

回覆樓主:

考慮作兩手準備
有直私第二輪申請係放榜前截止

其實真係有啲遲。
但都唯有試下睇下有冇位。

其實有心人一年前已經準備好,如果現在才申請真的有點遲。

咁如果早d報收左要俾留位費嗎...?

回覆 JNF 的帖子

視乎學校要求,反而你要擔心是有啲私小係take左offer,係唔可以參加大抽獎。要左直資位更加唔可以升小大抽獎。

回覆 JNF 的帖子

幾千蚊換來一個安心,我自己會覺得值得。

樓主你小朋友係今年即係黎更六月等大抽獎結果?

如果係的話,你其實已經太遲了,主動權已不在你手。

如果你小朋友係黎更2021年9月讀小一,咁你而家要開始幫佢報名考直私了。

至於俾唔俾留位費同俾完仲可唔可以抽獎的問題,有人收先再諗啦。

出左大抽獎結果, 你都仲有一個機會既

https://primary.munsang.edu.hk/primary/php/webcms/public/index.php3?refid=1466&mode=published&nocache1590033204#admissions_chi

九龍民生小學, 出左大抽獎結果先申請的

其他直私, 到時就算, 都比Waiting 既人, 唔會輪到你

多謝大家回覆,我唔遲架,我小朋友下年2021先入小一,而家準備剛剛好

Poyau    發表於 20-5-22 19:47