用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

maxifoxy 發表於 20-7-18 17:05
從來無聽過有人選擇入讀…

反而荃商有人轉校去讀。

如果係真,建議該家長致電教統局和仁濟醫院董事局投訴https://www.rehabguide.hk/textversion/emb_list.html
https://www.yanchai.org.hk/form_option/contact_us

啲支持嘅家長就真係有名有姓出埋樣
https://youtu.be/zGIFVUs2OOc

https://youtu.be/DwWBDXR7ZeE

zen118 發表於 20-7-18 17:32
如果係真,建議該家長致電教統局和仁濟醫院董事局投訴https://www.rehabguide.hk/textversion/emb_list.htm ...

教育局已經收到投訴啦
仲死雞撐飯蓋

你覺得好咪繼續比個仔響度讀囉
好多媽媽都知咩事
你繼續催眠自己呢間係好學校啦~

babyanki 發表於 20-7-18 20:13
教育局已經收到投訴啦
仲死雞撐飯蓋

成間學校啲家長都知, 收到投訴有幾出奇.
人在做天在看, 係唔係好天知地知喺度讀嘅家長知.

zen118 發表於 20-7-18 17:32
如果係真,建議該家長致電教統局和仁濟醫院董事局投訴https://www.rehabguide.hk/textversion/emb_list.htm ...
邊個得閒陪你玩,人地叩門成功,閃人喇。
最多都係係群組度呻兩句。

maxifoxy 發表於 20-7-19 02:02
邊個得閒陪你玩,人地叩門成功,閃人喇。
最多都係係群組度呻兩句。

咁咪幾好

hoivy 發表於 20-7-18 23:02
有7成教師離職的學校也敢讀,佩服佩服。

越變越好又有乜好驚.

http://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/1823287/

辦學團體仁濟醫院則指,留意到自林美霞上任後,教師流失率偏高,離職原因各異,「但也相信部分教師離職的原因是與他們習慣了前任校長的放任型領導方式有關」,強調資深教師負責行政工作乃常見之事,而林美霞已在上任初期,在全體教師同意下增聘四名教學助理協助處理。

該院形容「要把行政較為鬆散的團隊重回正軌,實不容易」,除面對不能適應的教師離任外,亦需與各級教職員保持溝通,營造新的協作氣氛,教學團隊士氣穩步上升,相信教師流失率很快便能回復正常,又指將繼續與法團校董會保持緊密聯繫,使學校有序地發展。

回覆 zen118 的帖子

越變越好?你典知?你喺度一年咋!我個仔喺度5年見盡風風雨雨!
見證住彭校同林校的管治,以前個仔好鐘意返學,7:30就喺學校門等入閘,老師個個笑面迎人,老師好錫我個仔同其他同學。放左學,老師唔會計較自己要遲放工,喺門口比蚊咬到癲都同我傾阿仔嘅學習問題。
依家呢,個校長日日黑住面企喺門口,老師就越黎越憔悴,對住學生都強顏歡笑。

疫情期間後知後覺,出面學校2月幾3月就zoom,趙小就好遲先通知,我唔識教書,老師教得好唔好我唔敢講,老師肯同我個仔視像就梗係好啦,每日有45分鐘,但原來係要老師返學校上網較阿仔!電視唔係講話最好留家工作咩?係咪校長又迫老師返去做野?

喺度咁多年,見到趙小嘅改變:校長塊面就越嚟越黑,老師就越做越殘,對學生照顧越嚟越少。佢攪資優,就淨係睇成績好嘅學生,差嘅學生就唔理,下年到阿仔派位,都唔知典算?

學校公佈話今年派得好好,但問返其他家長,原來今年6年級嘅派位表係校長要老師重新執過,轉晒啲B2/B3志願,所以先叫90%派到頭3志願。我依家都好驚,要為左學校聲譽,要被佢咁樣改晒啲志願!

ac11281128 發表於 20-7-19 15:03

越變越好?你典知?你喺度一年咋!我個仔喺度5年見盡風風雨雨!

唉,5年班,想跳船亦太遲。裝備好仔仔,升中睇下點啦

最壞打算,插返去讀其他學校5年級
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

冇見過彭校長, 所以比較唔到.
趙小初初因為技術問題試咗唔同嘅平台所以耽誤咗不少時間, 加上因為細校資源同人手嘅關係所以都比較遲開始用zoom (不過都唔算最遲我知有啲學校比我哋更遲開始)

高年班嘅情況我就唔敢評論, 但一年班就冇話因為搞資優所以令到啲同學覺得有被忽略.

今年六年班100%入首三志願, 我都有聽聞係學校同家長一切商量填表. 如果你擔心學校強行改你份表, 我會答你唔使擔心. 因為校方係冇權咁做.

係呢你有冇參加學校家長攪嗰個whatsapp group? 入邊有一大班家長可以同你商量.

趙小2019年升中有5間B1校
以小六廿幾人推算應有兩至三成升B1
明年PS1配對不變 B1%應該相約

2019年
Band* 本區+他區
B1 3+2=5
B2A-1C 0+1=1
B2 0+1=1
NR 3+1=4
名單上總數: 6+5=11間

獲派中學 (Band*)

葵青區 6間
天主教母佑會蕭明中學 (B1)
保良局羅傑承(一九八三)中學 (B1)
佛教善德英文中學 (B1)
東華三院吳祥川紀念中學
中華基督教會燕京書院
樂善堂梁植偉紀念中學

他區 5間
荃灣聖芳濟中學 (B2)
風采中學 (B1)
香港管理專業協會李國寶中學 (B2A-1C)
仁濟醫院林百欣中學
沙田崇真中學 (B1)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2018-2019年度學校報告 (p.4)
http://www.ychcthwps.edu.hk/pdf/school_development/annual_reports/AnnualReport2018-19.pdf

升中資訊
www.ychcthwps.edu.hk/sspa_information.php

2018-19年度升中概況

2017-2019年度的小六畢業同學,畢業同學獲派往多所葵青區著名中學。當中包括有天主教母佑會蕭明中學、保良局羅傑承(一九八三)中學、佛教善德英文中學、東華三院吳祥川紀念中學、中華基督教會燕京書院、樂善堂梁植偉紀念中學等。 另外也有些跨網的學生也獲派到他區受歡迎的中學,當中包括有荃灣聖芳濟中學、風采中學、香港管理專業協會李國寶中學、仁濟醫院林百欣中學、沙田崇真中學等。 畢業同學面對新的學習環境,希望同學們能盡快適應,繼續努力,爭取好成績,考取大學學位,為母校爭光。在餘暇中,歡迎多回母校探訪,保持聯絡,互相支持和鼓勵。

趙小網頁更新咗2020年升中資訊
PS1配對不變 B1比例正常應相約
為何今年B1兩間比去年減少3間?

2020年
獲派首志願: 高於全港水平達80%
獲派首三志願: 達到100%

德望中學 (B1)(他區)
天主教母佑會蕭明中學 (B1)(本區)
東華三院吳祥川紀念中學
中華基督教會燕京書院
皇仁舊生會中學

升中資訊
https://www.ychcthwps.edu.hk/sspa_information.php

2019-2020度升中概況

應屆小六畢業典禮已於2020年7月3日舉行,典禮洋溢出一片温馨感人的氣氛,象徴畢業的同學踏進人生另一個階段。面對新的學習環境,希望同學們能盡快適應,繼續努力,爭取好成績,考取大學學位,為母校爭光。

小六畢業生是次派位非常理想,獲派首志願的學生高於全港水平,達80% ;獲派首三志願的更達到100%。在此將這喜訊與大家分享。同學們入讀本區及他區受歡迎中學,當中包括德望中學、天主教母佑會蕭明中學、東華三院吳祥川紀念中學、中華基督教會燕京書院及皇仁舊生會中學等

回覆樓主:

真是好多謝樓主介紹呢間學校、本來一無所知、現在知道趙小完來有咁多問題、升中又。。。。
之後如果身邊有朋友入了,如果佢都有心在學業上有點成績的話、一定盡力叫佢跳船、感謝大家都把實情說出來

zen118 發表於 20-7-18 14:53
學校同家教會都發咗聲明
http://ychcthwps.edu.hk/news_file.php?op=news&id=1403

學校為了咁小事發聲名,咁搞笑, 就讀的學生家長情何以堪。

miujoey 發表於 20-7-21 18:12

學校為了咁小事發聲名,咁搞笑, 就讀的學生家長情何以堪。 ...

同感!

happy真係見人見智
聖誕假英文功課就有10樣,唔係10版,
其中一樣係全份bca 卷,仲未計其他功課

英文書用既係最深之一燈塔,3年級的內容就是別的學校4年級左右
3年級學的英文舉例其中一課學的一堆生字是wizard, fairy, witch, elf etc

利申:識人補習

回覆 flones5 的帖子

bca卷好似三年級做25分鐘。

boyandes 發表於 20-7-21 16:47
真是好多謝樓主介紹呢間學校、本來一無所知、現在知道趙小完來有咁多問題、升中又。。。。
之後如果身邊有 ...

你又唔了解間學校, 又畀咁多意見, 真係要代你啲朋友多謝你

bearcat2003 發表於 20-7-21 21:54
同感!

為何不?
‹ 上一主題|下一主題