用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Happy school - 趙小入讀一年後有感
樓主: zen118
go

Happy school - 趙小入讀一年後有感   [複製鏈接]

flones5 發表於 20-7-21 22:06
happy真係見人見智
聖誕假英文功課就有10樣,唔係10版,
其中一樣係全份bca 卷,仲未計其他功課

同意, 冇人講過happy係唔使讀冇嘢做.

flones5 發表於 20-7-21 22:06
happy真係見人見智
聖誕假英文功課就有10樣,唔係10版,
其中一樣係全份bca 卷,仲未計其他功課

3年級學的英文舉例其中一課學的一堆生字是wizard, fairy, witch, elf etc

三年級???

NNbaby 發表於 20-7-23 19:38
3年級學的英文舉例其中一課學的一堆生字是wizard, fairy, witch, elf etc

三年級???:surpr ...

如果小朋友睇開英文書,呢啲字其實都成日出現

miujoey 發表於 20-7-23 21:59
如果小朋友睇開英文書,呢啲字其實都成日出現

其實我想講尼埋字喺K3 level既童書成日出現,對小三嚟講應該唔係幾生既字

回覆 NNbaby 的帖子

呢啲字的確唔算深,有睇書嘅一定識,尤其咁多小朋友一年級就有睇 rainbow magic,fairy 呢隻字一定識,同埋啲字都唔算難串。
有津校小一就已經要考 high-heeled shoes、bikini、wristband,有私小一年級有考 adventure、magnificent、investigate 添(一定有家長知道係邊兩間 ),兩間都唔係用 Lighthouse。
喇沙都係用 Lighthouse 仲要快一年添~

可能嗰位家長嘅小朋友唔太睇故事書。如果唔多睇英文故事書嘅話,呢啲字的確唔常見。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我都正想講, 如果小三仲教緊呢幾個生字, 應該會好擔心

1998Ruby1998 發表於 20-7-23 23:51
回覆 NNbaby 的帖子

呢啲字的確唔算深,有睇書嘅一定識,尤其咁多小朋友一年級就有睇 rainbow magic,fair ...
即是用什麼出版社不代表不教深吧。。。
我聽出面的補習社常常用邊間小學用什麼書來比較那所小學英文深定淺,令我半信半疑

omoinoyukue 發表於 20-7-24 16:15
我聽出面的補習社常常用邊間小學用什麼書來比較那所小學英文深定淺 ...

只能夠代表部份,好多學校,尤其傳統學校,會額外加工作紙,工作紙先係精髓 (所以考試記得溫工作紙)。上面我列嗰兩間,都唔係佢地 textbook 有嘅生字,係學校自己額外加料。

如果用出版社決定深淺,咁校本出版,屬深屬淺?

omoinoyukue 發表於 20-7-24 16:15
我聽出面的補習社常常用邊間小學用什麼書來比較那所小學英文深定淺 ...

書係一定要買,但唔一定會用~~~

zen118 發表於 20-7-23 19:33
你又唔了解間學校, 又畀咁多意見, 真係要代你啲朋友多謝你

睇完10頁都有些小了解、咁多家長用家留言
到時如果有朋友唔好彩抽中、直接比呢個帖佢睇、佢自己都心裡有數啦!p1 扣唔到咪p2再叩門攞

呢個帖學校好處壞處一睇清楚哂、好處就睇你一個人的留言可以了、壞處就睇其他人
好處有stem教學(不過我個仔k2,k3到現在p1 都有一年2個stem project 、真心冇乜特別)
happy school  ( happy 呢個生字好廣義、趙小的happy 6年後 升中成績就。。)

不過趙小家教會和家長就超強、自己都係小1升小2家長都有入家教會、小一群組等、但就連家教會有乜人都唔知道、又估唔到可以在ek 相認。
小1家長能夠這樣了解學校上課情況、又真係出色。今年小一下學期疫情影響冇上課、上學期又有社會運動又停了一陣、返得幾個月我都唔敢講返呢幾個月學睇到乜野

回覆 boyandes 的帖子

好清楚

hkpapa852 發表於 20-5-21 12:36
地區沒什名氣,甚至派到都馬上想叩門走既學校,一出帖就短時間內咁多人回覆,係咪咁巧合呢?
...

我住青衣,當年派位前夕,日日祈禱千其唔好中趙小,好彩冇中寶,在青衣真係好出名㗎,出名冇人想讀,入了去要哭三年果隻

medicine    發表於 20-7-25 16:29

conniewktang 發表於 20-7-25 14:15
我住青衣,當年派位前夕,日日祈禱千其唔好中趙小,好彩冇中寶,在青衣真係好出名㗎,出名冇人想讀,入了 ...
第一次入來,睇完前三個留言之後,就只有一個感覺:槍手之作。通俗啲講,五毛黎。

conniewktang 發表於 20-7-25 14:15
我住青衣,當年派位前夕,日日祈禱千其唔好中趙小,好彩冇中寶,在青衣真係好出名㗎,出名冇人想讀,入了 ...

zen118 發表於 20-5-29 02:48
最怕有啲人睇完呢篇嘢, 就以為讀happy school就係貪圖享樂, 唔知由幾時開始, 係學校令到啲家長變成咁, 定 ...

每個國家/地區嘅教育都係跟據本身文化、經濟及其他條件而去制定,唔可以單獨去用其他地方嘅教育制度同本地直接去比較。近年唔少亞洲人到西方國家升學,亦開始帶埋補習、分數競賽等文化帶到當地。

medicine 發表於 20-7-25 16:33
第一次入來,睇完前三個留言之後,就只有一個感覺:槍手之作。通俗啲講,五毛黎。

我都覺 ,好似戰狼外交

哇…人地唔介紹都唔知有依個post
原來有打手護校護得咁緊要
今年依然走大半老師
女皇要老師封口,家長唔知老師下年係唔係到
唔知家教會主席、zen118明星家長
你地得知自己個班走成咁又點睇呢?
學校走咁多老師,真係變好?

Poyau    發表於 20-8-16 22:17

zen118 發表於 20-7-19 19:10
冇見過彭校長, 所以比較唔到.
趙小初初因為技術問題試咗唔同嘅平台所以耽誤咗不少時間, 加上因為細校資源 ...

唔係人手同資源囉
要安排視像有幾難?
係人都知,個期有學校用zoom用到上報紙,校長咪驚囉。。。

回覆樓主:

啲打手唔見晒嘅?教員室同校務處又有人辭職喎。。。

medicine    發表於 20-9-5 18:34

北極企鵝 發表於 20-9-5 15:37
啲打手唔見晒嘅?教員室同校務處又有人辭職喎。。。

可能打手都辭咗職了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題