用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 如果想入讀英國醫科。。。
go

[英國] 如果想入讀英國醫科。。。 [複製鏈接]

有親戚個小朋友12歲,好細個就想讀醫,佢地一家人想移民英國,就想搵一間Boarding比小朋友讀。除左OIC嗰啲之外,邊間學校會有較好support幫到佢呢方面?定係只要成績夠叻就ok?
   3    0    0    0

topbabe 發表於 20-5-20 17:23
有親戚個小朋友12歲,好細個就想讀醫,佢地一家人想移民英國,就想搵一間Boarding比小朋友讀。除左OIC嗰啲 ...
我個仔12歲到18歲入大學,轉在好多次心怡科目,12歲仲好細

回覆 summerhotel1 的帖子

佢仔有d奇怪,讀喇沙成績幾好,但唔係太識同人溝通我諗佢媽都想由中學開始計劃佢入大學嘅嘢,所以問下英國boarding有邊間升大學support好

topbabe 發表於 20-5-21 10:59
回覆 summerhotel1 的帖子

佢仔有d奇怪,讀喇沙成績幾好,但唔係太識同人溝通我諗佢媽都想由中學開始計劃 ...

Heard that Epsom has quite a lot of graduates going to medicine, can check this out

OIC就好岩佢criteria嘅 起碼成績上面啱佢的性格 同埋大部分都入到medical school
不過得12歲,可以喺喇沙讀到F.4 再走

回覆 muimui2 的帖子

Epsom難唔難入?幾歲入比較好 我聽人講某個Year 難入啲

QE有個新program係for medicine school有包面試 admission test同internship 但要另外俾錢
apart from it 大學服務都唔錯

如果個小朋友同其他人溝通唔到嘅話入呢間都好,接觸多啲唔同國家嘅同學仔

回覆 lovercat 的帖子

detail?大約係幾多錢左右?同埋間學校而家點

多嘴講句,如果阿仔唔係好識同人溝通,是否醫科唔啱佢呢?醫生同病人及家屬最重要係溝通喎!醫生先係最需要同人溝通既職業
可能對住死物或電腦是否啱d?
‹ 上一主題|下一主題