用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 真光幼稚園(堅道) 定 聖保羅堂幼稚園
go

真光幼稚園(堅道) 定 聖保羅堂幼稚園 [複製鏈接]

女仔大B,性格外向,坐唔定。兩間都係下午offer。大家會點揀? 邊間升小會好啲?

Ps仲有9月出世嘅妹妹。

謝謝大家

3    0    0    0

聖保羅堂基本上就系普通券幼,同某同名直資沒有特別聯系.
而堅真有龍小back up, 英文語境也好.

如果你有25分抽聖提女,就聖保羅堂,否則就真光

回覆樓主:

考慮堅真 升小有坑真

聖保羅仍然是隔年收生?就得到妹妹嗎?
不過網頁話計劃會搬去堅道,可能大啲不用隔年收生?

回覆 Wallsa626 的帖子

兩姐妹的話應該真光適合點,除非學費是很大顧慮。聖保羅堂應該無咁快搬去堅道的,但我不了解隔年收生的情況,依家中環應該係上下午各收一班。

回覆樓主:

Del.

lam2224 發表於 20-5-22 12:31
聖保羅仍然是隔年收生?就得到妹妹嗎?
不過網頁話計劃會搬去堅道,可能大啲不用隔年收生?
...

2019-2020有收生。2020-2021都有收生。所以應該唔係隔年收生

可能我out了,前幾年聖保羅堂中環校開番仲係隔年收生,呀仔無緣報讀。
堅真都俾咗AM offer 我哋。。仲要係仔,都有啲驚訝,不過最後無去。
其實聖保羅堂升小成績都唔錯呀,真小係咪真係你杯茶?

Wallsa626 發表於 20-5-22 15:24
我係度諗緊點解我個女會收到真光call waiting. 因為佢in得好差,又唔太答問題,出去攞指定玩具又唔太合作, ...

堅真升真小今年起碼8成,有時可能係家長最後唔選擇真小,我係堅真用家

love007hk 發表於 20-5-22 15:55
堅真升真小今年起碼8成,有時可能係家長最後唔選擇真小,我係堅真用家
...

全級85人,收咗50個? 我上年報名時睇到。 另外,我想問k1係咪每日都有net teacher教英文? 學術方面深唔深? 小朋友讀得開心? 老師有耐性同愛心? 請問你對堅真的評價如何? 你係咪會或target入真小? Sorry....太多問題。 thank you so much

Wallsa626 發表於 20-5-22 16:23
全級85人,收咗50個? 我上年報名時睇到。 另外,我想問k1係咪每日都有net teacher教英文? 學術方面深唔深? ...

聖保羅堂升小以自行/大抽獎為主

http://www.stpaulchurchkg.edu.hk/content.php?id=23

http://presch-cms.pehk.com.hk/website/stpaul/upload/general/files/2018-2019小一派位結果(北角).pdf

http://presch-cms.pehk.com.hk/website/stpaul/upload/general/files/2018-2019%20各班小一派位結果(中環).pdf

全級85人,收咗50個? 我上年報名時睇到。 另外,我想問k1係咪每日都有net teacher教英文? 學術方面深唔深? ...

2018-2019果年係出奇地收少左人,呢個我地都唔明白,有家長懷疑因為最後一屆學劵制,想自己再簡人,我呢屆開始轉私,唔知係咪呢個原因,咁年又真係收返多好多

每日又net20-30mins,我都唔太記得,學術方面係好淺,學校主要教德育,一d主題教學為主,小朋友當然開心,因為happy school ma, 老師都有耐性, 我個人評價係真光幾適合d懶家長,又可以好順利入到真小,我女都係好外向同坐唔定,初初都覺得點解學校教材咁淺,後來愈來愈覺得好適合我女,學校唔係谷既學校,而又多一條渠道比你入真中,如果我要佢係公海同人鬥,我相信我地日日家嘈屋閉之如,佢亦都唔夠人爭
如果你讀堅真,又target其他私小,你呢3年係絕對需要外補,如果target係真小既,你可以平平凡凡咁過3年愉快既學校生活

有能力一定係堅真

最新今年係80人考,收左74個
但最後幾多人讀就未知

love007hk 發表於 20-5-23 00:54
2018-2019果年係出奇地收少左人,呢個我地都唔明白,有家長懷疑因為最後一屆學劵制,想自己再簡人,我呢屆 ...

你好,想問下大約幾(emoji)學費?
同埋你知道校巴有九龍線嗎?thank you

DoubleH.Lau 發表於 20-7-16 03:29

$4400到,九龍線校巴就唔覺有,我唔肯定,我知道住九龍既小朋友,有d會選擇係金鐘上校車

love007hk 發表於 20-7-18 00:49

$4400到,九龍線校巴就唔覺有,我唔肯定,我知道住九龍既 ...

thank you(emoji)(emoji)

DoubleH.Lau 發表於 20-7-16 03:29

學費將會係$4900

Wallsa626 發表於 20-7-20 22:28
學費將會係$4900

thank you

Wallsa626 發表於 20-7-20 22:28
學費將會係$4900

好貴,加咗超過10%
‹ 上一主題|下一主題