用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國學生簽證問題
go

[英國] 英國學生簽證問題

1.學生簽證1年可唔可以做part time? (幫我代辦間ef話要working holiday先可以打工 仲因為疫情關係要抽籤 但我上網睇就話學生簽都可以)

本人仲係日本讀緊書 去唔到申請簽證
2.簽證洗唔洗一定本人去申請? (間ef話可以屋企幫申請就可以 但我上網睇要本人上領事館先得)

3.係唔係強迫一定要買留學保險過去? (間ef又話一定要買 但我上網check話淨係澳洲先係強迫要買)

4.學生簽證係唔係難?
5.係唔係要留15萬係戶口半年 做財力證明?

間野成日前言不對後語 對佢好無信心 所以係到問下
間野費用又貴 仲以為會好。。。 唉 比左一萬蚊訂 呢家想唔要訂好過

1.學生簽證1年可唔可以做part time?
   16歲以上每星期可做10小時

本人仲係日本讀緊書 去唔到申請簽證
2.簽證洗唔洗一定本人去申請?
    申請簽證需要護照正本,所以相信你要返嚟至可以申請

3.係唔係強迫一定要買留學保險過去?
    不是, 但一定要俾IHS

4.學生簽證係唔係難?
    唔難

5.係唔係要留15萬係戶口半年 做財力證明?
    香港人申請一般唔要求,但最好預備定

回覆 fr 的帖子

Thx
睇泥間野 都唔知個人係唔熟 定係特登  當日係咁催要即日落訂要做優惠8千蚊 搞再無時間check  到比完1萬訂先上網check發覺唔對路😭

回覆 fr 的帖子

想問下我諗住寄個護照返香港  咁樣搵屋企人申請得唔得?

回覆 ting5354 的帖子

交文件上簽證中心嘅時候, 會即時同你影相打指模,所以就算寄返本passport返嚟,都應該係做唔到

醒目開學勳章

ting5354 發表於 20-5-19 09:00
1.學生簽證1年可唔可以做part time? (幫我代辦間ef話要working holiday先可以打工 仲因為疫情關係要抽籤  ...

你申請那一種學生簽證? T4 (Child) Student 不可以工作

回覆 3b 的帖子

係 T4 child, 仔BRP寫明work 10 hrs max from 16 only

醒目開學勳章

fr 發表於 20-5-19 14:19
回覆 3b 的帖子

係 T4 child, 仔BRP寫明work 10 hrs max from 16 only

你個張係幾時批的? 阿仔之前個張有指定時數, 但上年再申請時已經註明"No work"

回覆 3b 的帖子

2018年申請的,但網頁仍然寫可以工作

https://www.gov.uk/child-study-visa

醒目開學勳章

fr 發表於 20-5-19 21:40
回覆 3b 的帖子

2018年申請的,但網頁仍然寫可以工作

網頁無更新? 有不同情況?小兒的Visa和BRP都註明了不能工作, 上年好似都有家長提出過這問題

阿仔上年簽Tier 4 (Student), BRP 上寫 "WORK 10 HRS MAX FROM 16 ONLY"

回覆 3b 的帖子

應該係申請General student visa呢家間EF收完錢就唔show人......... 所以確定唔到 不過應該係General student visa

回覆 fr 的帖子

咁樣就大鑊..... 唉 間EF真係........

想問下大家知吾知是否要等收到大學CAS,先可以預約去做 TB 檢測?

回覆 chriwily 的帖子

可以係出CAS之前去照, 診所發出嘅照肺證明有效期6個月

chriwily 發表於 20-5-21 13:24
想問下大家知吾知是否要等收到大學CAS,先可以預約去做 TB 檢測?

最好要confirm 讀這間大學才去照肺,記得好似要填學校資料。有錯請更正

回覆樓主:

如果要填埋學校資料,甘即係至少要等個offer轉為unconditional 先可去照肺了,都係收CAS之前!?

我之前諗住報ef 英國foundation  佢都成日chur我交錢,都係話有優惠又話人數有限。不過最後冇報到 ,間嘢好似唔太好

3b 發表於 20-5-19 13:54
你申請那一種學生簽證? T4 (Child) Student 不可以工作
我仔T4 (Child) VISA  寫可以

回覆 Worrrrry 的帖子

佢上個月話4月尾前交錢有8千優惠 又話過左就無架啦 之後搞到我白痴左交左錢 交完錢就幾日先覆一次 交完錢就唔多理人。好後悔 你好彩無報到 其實佢係咁多間入面最貴   又要唔掂
之後5月尾佢知我讀完英國會自己搞去澳洲 佢仲sell我 叫我比訂 話會優惠1萬比我  又想拎錢。。。。英國都仲味搞得成。又想搶錢。。。佢個優惠跟本就無期限 隨時話減架喎 上次係咁催我決定