用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人填寶血小學喺甲一, 乙一都唔中?
go

有冇人填寶血小學喺甲一, 乙一都唔中? [複製鏈接]

個個都話填寶血小學喺乙二, 但又未必中, 咁有冇人填寶血小學喺甲一乙一都唔中?
   2    0    1    0

醒目開學勳章 王國長老

乙二未必中,即有部分人中
乙二有位,即乙一肯定全部有,這是機制

甲部就難講啦得5%,一定有人中有人唔中架wor

醒目開學勳章 王國長老

PINKYHK 發表於 20-5-18 12:03
個個都話填寶血小學喺乙二, 但又未必中, 咁有冇人填寶血小學喺甲一乙一都唔中?  ...

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3759203 12網大抽獎應如何排位?

回覆樓主:

寶血去年乙二有人中
→ 乙一全中
→ 無人填甲一乙一都唔中

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3757388

唔知有幾多人會咁放呢

醒目開學勳章 王國長老

PINKYHK 發表於 20-5-18 17:37
唔知有幾多人會咁放呢

咁嘅意思係甲一乙一?
我估唔多,因乙一已入硬,甲一正常搏一搏(更難入嘅)
而且12算名校網,唔係咁多人肯「棄8番做三番」,寧願乙一搏名校

PINKYHK 發表於 20-5-18 17:37
唔知有幾多人會咁放呢

12網大抽獎748個位 寶血37個佔5%
去年乙二有人中 即係乙一少於37人
甲一可能試其他 甲/乙一同選應更少

回覆 Poyau 的帖子

請問748人是2019 record?那裏可以找到?

legoisland2005 發表於 20-5-18 22:13

請問748人是2019 record?那裏可以找到?

EDB以下網頁有資料

各區
https://www.edb.gov.hk/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/index.html

12網
https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2020canet-12.pdf

Ic, 是所有學額綐和!我以為有資料顯示出net12的申請人數。

legoisland2005 發表於 20-5-18 22:27

Ic, 是所有學額綐和!我以為有資料顯示出net12的申請人數。

以下報告有2019/20學年申請人數
灣仔1,131人 (自行343 甲57 乙731)

二○一九年度小一入學報告書(p.30)
https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/POA2019_Report_TC.pdf

謝謝你!

回覆 Charlotte_mom 的帖子

雖然其他都係好有名既名校, 相對地, 乜寶血咁少人揀既? 乜真係咁差咩?

醒目開學勳章 王國長老

PINKYHK 發表於 20-5-19 10:29

雖然其他都係好有名既名校, 相對地, 乜寶血咁少人揀既? 乜真係咁差咩?  ...

識一一條心乙一揀寶血(甲一搏聖雅各因宗教考慮,但乙部唔敢)
寶血唔差,但12網學校太勁,要放棄晒兩軒、聖雅各、三大女校、st jo,需要好大定力

回覆 PINKYHK 的帖子

佢唔係差(以二線黎講),但好難捨得放棄三女一男兩聯繫。就好似住 41 要忍手唔填 Maryknoll 同喇沙係非常難度高。

回覆樓主:

如身處12網又真是好難忍手的

回覆 Leanne123 的帖子

但係無私小BACKUP 喺手, 真係唔夠膽同人一齊博幾大名校, 如果呢局都輸埋咁就真係輸清袋

PINKYHK 發表於 20-5-19 13:04
回覆 Leanne123 的帖子

但係無私小BACKUP 喺手, 真係唔夠膽同人一齊幾大名校, 如果呢局都輸埋咁就真係輸清 ...

你是出年抽獎?

你識人係今年乙一揀寶血嗎?

PINKYHK 發表於 20-5-19 10:29

雖然其他都係好有名既名校, 相對地, 乜寶血咁少人揀既? 乜真係咁差咩?  ...

寶血2019年37%升B1中學
港島其他網學校有此升B1%係熱門

B1 26 (36.6%)
B2A-1C 7 (9.86%)
B2/NR 38 (53.52%)
總數: 71人 (100.00%)

http://www.preciousbloodhv.edu.hk/tc/school.php?id=51

2017/2019 年度小六學生升讀中學名稱及人數一覽表

學校名稱 人數
聖保祿中學 4 (B1)
皇仁書院 1 (B1)
香港華仁書院 2 (B1)
張祝珊英文中學 1 (B1)
庇理羅士女子中學 1 (B1)
聖公會鄧肇堅中學 8 (B1)
嘉諾撒聖方濟各書院 1 (B1)
高主教書院 2 (B1)
聖馬可中學 1 (B1)
港島民生書院 1 (B1)
聖士提反書院 1 (B1)
嘉諾撒書院 1 (B1)
香港真光中學 2 (B1)
香港真光書院 1 (B2)
香港鄧鏡波書院 11 (B2)
中華基金中學 6 (B2A-1C)
賽馬會體藝中學 1 (B2A-1C)
顯理中學 3 (B2)
何東中學 11 (B2)
漢華中學 4 (NR)
東華三院李潤田紀念中學 1 (NR)
聖公會梁季彜中學 1 (NR)
寶血女子中學 1 (NR)
嶺南中學 1 (NR)
鄧肇堅維多利亞官立中學 4 (B2)
六年級學生共71人
‹ 上一主題|下一主題