用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言中學 ( 區外自行機會 )
樓主: mrschauyee
go

聖言中學 ( 區外自行機會 )   [複製鏈接]

崔妍 發表於 20-7-14 15:43
回覆 YmOra 的帖子

自信完全被打沉,對學習越來越冇興趣,選錯學校影響真喺好大,今年考DSE,就來放榜,好 ...

認同。如果數弱又不是愛數嘅係要好好考慮"聖言"是否適合孩子。建議你不要想得太多,看看放榜後的策略如何,安全入到U重要DD。不過,孩子有無修M1M2?估計孩子差極主科數都應該有4或以上呱?!因為,個人估算,聖言教數學應該有她們一套吧!

冇修到M1/M2,名次太後選唔到,佢都覺得遺憾,因為今次聯招填志願,佢好想選教大專修數,但冇修M1/M2冇得選,唯有選修文科。

崔妍 發表於 20-7-14 16:50

冇修到M1/M2,名次太後選唔到,佢都覺得遺憾,因為今次聯招填志願,佢好想選教大專修數 ...

孩子想修讀數學,咁看來孩子係喜歡數學。

數學科喺佢最穩定嘅一科,係上咗聖言發覺個個太勁,冇咗小學階段嘅光芒,失去咗鬥志,好在之後都追返少少

崔妍 發表於 20-7-14 17:24

數學科喺佢最穩定嘅一科,係上咗聖言發覺個個太勁,冇咗小學階段嘅光芒,失去咗鬥志, ...

希望孩子順利入讀心儀學科。努力加油呀!

多謝您!承您貴言!真係越接近放榜心情越緊張。

崔妍 發表於 20-7-14 17:41

我估我到時一樣十分緊張,辛苦咗咁耐,幼稚園、小學、中學15年光陰都係為咗入大學。

我兒子都係等放榜,時間過得好快,聖言六年眨眼間過去,作為家長盡量平常心面對,做最好準備,作最壞打算,同兒子傾過唔夠分入心儀學科,就報副學士再駁入 U,亦係佢自己想法,未來嘅路係佢自己行,父母必定支持、同行,祝大家仔仔有滿意成績,到時再分享。

waiman913 發表於 20-7-18 12:22
我兒子都係等放榜,時間過得好快,聖言六年眨眼間過去,作為家長盡量平常心面對,做最好準備,作最壞打算, ...
是的.我細囝兩年前DSE.
數學好.
語文唔掂.
選修了副學士.
今年己轉回八大year 3.

升中時.胞弟建議申請聖言.
不過,考慮讀附近中學.
其實, 讀得唔係幾開心,
無咩朋友.

嘩,祝各師兄成績理想入讀心儀科目。

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

結果如何呢?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

嘩, 睇到哩個POST有得益, 個個講野一針見血. GOOD

回覆 josejandy 的帖子

中文2咗,讀BU CIE ASSO,希望佢珍惜機會再駁上大學。

mrschauyee 發表於 20-5-18 09:37
回覆 hkpapa852 的帖子

因為競爭大,而且聖言新校舍,真係好正

原來舊post  

崔妍 發表於 20-7-14 15:43

自信完全被打沉,對學習越來越冇興趣,選錯學校影響真喺好大,今年考DSE,就來放榜,好 ...

想請教聖言家長,校內學業競爭是否相對激烈(除了數學),有冇分精英班?除了校規嚴,你覺得學校對學生有冇愛,成績唔好,係咪冇人理,自生自滅果款?
因考慮選呢間自行,先謝謝!

崔妍 發表於 20-12-15 12:58
回覆 josejandy 的帖子

中文2咗,讀BU CIE ASSO,希望佢珍惜機會再駁上大學。

加油,我仔和你兒子同年。當年參加聖言升中講座,是我去過港九新界1x間中學做得最好的,但聽到自行要考數學就卻步了,因仔是文科人。

Gloriasogashiwa 發表於 20-12-21 09:49
加油,我仔和你兒子同年。當年參加聖言升中講座,是我去過港九新界1x間中學做得最好的,但聽到自行要考數 ...

認同。"聖言"的確係一所好學校,尤其適合"理科人"。

回覆 rhung 的帖子

E班精英班,實事求是的講,老師同學生關係不錯,可以打成一片,但喺對學生學術上要求都係靠學生自主,如果學生不進取,老師都不會強求,任由學生發展,我仔中五家長日見班主任嗰時,班主任好直接咁同我講,以我仔成績係考唔到大學,追都趕唔及,我問班主任有冇辦法再追下,佢話靠我仔自己肯唔肯努力,好老實講,學校對差生真係支援不足,對差生嘅家長更是溝通不足。

崔妍 發表於 20-12-21 15:11

E班精英班,實事求是的講,老師同學生關係不錯,可以打成一片,但喺對學生學術上要求都 ...

謝謝你花時間覆我。
我感覺好多band 1中學,都係靠自學多過學校老師教授,但難免覺得老師多hea教(泛指一般band1中學)。

崔妍 發表於 20-12-21 15:11

E班精英班,實事求是的講,老師同學生關係不錯,可以打成一片,但喺對學生學術上要求都 ...

溝通不足真係好影響學生,想早DD扭轉局勢也來不及,如果可以响中四就給意見,情況會好好多呢!純粹個人感覺,多數B1a嘅中學都係靠學生自發自主自處為主,老師只是扮演著"活化濟",可活化催化成績好嘅學生變得更好更好,對需要補底嘅學生係有DD不知如何是好,如果間間中學肯付出多DD心機响"補底"工作之上,相信學校嘅DSE表現會是更上一層樓。

‹ 上一主題|下一主題