用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用DSE成績申請多倫多大學的經驗
go

[加拿大] 用DSE成績申請多倫多大學的經驗 [複製鏈接]

請問有冇人在香港考完DSE,然後申請多倫多大學的經驗,例如什麼時候要聯絡多倫多大學?profile 的格式?需唔需要找agent幫手申請呢?
   10    0    0    0

twkcck 發表於 20-5-17 14:30
請問有冇人在香港考完DSE,然後申請多倫多大學的經驗,例如什麼時候要聯絡多倫多大學?profile 的格式?需 ...

考完先報

妳聽晚打電話去UT問啦。

請問有冇人在香港考完DSE,然後申請多倫多大學的經驗,例如什麼時候要聯絡多倫多大學?profile 的格式?需 ...

妳女下年考DSE 2021, 唔洗等考完先報。今年9-10月,上ouac105自己報就得了。我以為妳考完DSE 2020現在才報UT .

大約每年十月一開始申請,下年一月中截止。過左時間冇得報。海外學生通常三月前有CO

好簡單的,考定IELTS(or TOFEL 都得),問中學攞predicted grades。 好似nicolemummy 講咁,9-10月,上OUAC 報就得了。

回覆樓主:

去OUAC開account報名,選科前睇吓是否合requirements ,之後UT會confirm收到你的申請,並會開個account俾你upload成績單之類文件,按截止前upload 即可,簡單不覆雜。
順帶提句,先考IELTS ,如果無記錯,要overall 6.5,每科over 6,你最好自己再確認吓,IELTS成績單有效期兩年。

486 發表於 20-5-18 14:24
好簡單的,考定IELTS(or TOFEL 都得),問中學攞predicted grades。 好似nicolemummy 講咁,9-10月,上OU ...

1) 請問你哋考 IELTS or TOFEL?
2) 坊問有冇補習社推介?

回覆 mrslau999 的帖子

我女去年是考IELTS的,正是考完DSE後才到加拿大讀大學。她只是買本練習做下就去考,無額外補習。如你經英國文化協報名,會有網上練習做。

回覆 mrslau999 的帖子

我地考IELTS, 都係買d past papers 自己做,你可以買多本專教IELTS writing 的書參考吓, 會有幫助的。
‹ 上一主題|下一主題