用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs 英華
樓主: angelzhu520
go

港同vs 英華   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 20-9-15 10:19
回覆 Charlotte_mom 的帖子

呢啲時候,我係校長就會避開敏感議題,稍一不慎,一句說話上咗報紙,隨時被撻 ...
校長係要特登揪出不符合理念嘅家長,怎能放過呢個機會唔問?

我覺得完全兩個學習模式,你住在那裡反而見不得重要。
如果港同真的收你小朋友,恭喜你,即校長上下都覺小朋友適合這學習模式長大。

利申:一個港同小學畢業,一個真光讀緊。

angelzhu520 發表於 20-5-17 13:53
原本一條心港同,收到英華call waiting。
Background:
家住九龍,屋企得一個小朋友,唔考慮學費。小朋友記 ...

如果諗住一條心讀到中六唔想煩,就港同,港同中學成績暫時較好。如果喜歡男女校,對成長社交有某種好處就港同

如果喜歡音樂體育老牌名校,小六再戰神校更上一層樓去聖保羅男女、男拔、喇沙..就英華,就算上英華書院一樣band 1B有保障
如果住九龍考慮遠近對小朋友精神消耗,就近英華較好

如果講開心,兩間都讀得開心

sonyumd 發表於 20-9-17 10:01
我覺得完全兩個學習模式,你住在那裡反而見不得重要。
如果港同真的收你小朋友,恭喜你,即校長上下都覺小 ...

可以分享一下港同和真光的分別嗎?

港同和真光之適合那一種小朋友及家長?

萬分感激!

回覆 AAAE 的帖子

讀真光有很多很多緊張學業的家長,讀港同(我大仔讀緊時)有很多很多優才級港人家長,給予很多空間給小朋友成長。
兩間學校都很好,校長老師愛心滿滿,雖然教學方法完全不同,但效果顯著,學生出來品學都有信心保證。

如問我那一間好,我覺得如港同收,即小朋友適合這學習模式,有港同小朋友特質。

真光,學校會有辦法訓練成真光兒女的。

angelzhu520 發表於 20-5-17 13:53
原本一條心港同,收到英華call waiting。
Background:
家住九龍,屋企得一個小朋友,唔考慮學費。小朋友記 ...

選擇港同啦
‹ 上一主題|下一主題