用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港同vs 英華
樓主: angelzhu520
go

港同vs 英華   [複製鏈接]

angelzhu520 發表於 20-5-17 13:53
原本一條心港同,收到英華call waiting。
Background:
家住九龍,屋企得一個小朋友,唔考慮學費。小朋友記 ...

『原本一條心』

即係另一間有D想要既嘢你認為原本個間俾唔到你啦,咁其實已經心裡有數了吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

「原本一條心港同」
再想想英華心動之處是否值得變心

我揀YW

傳統男校好D,男仔發揮大D。

選港同!港同中學Band 1A,英華中學只是Band 1B. 而且英華轉校長,前景不明朗,可以是好好,但亦可能keep不到。

amazinggrace13 發表於 20-5-20 00:50
選港同!港同中學Band 1A,英華中學只是Band 1B. 而且英華轉校長,前景不明朗,可以是好好,但亦可能keep不 ...

港同幾時B1A咗?

lambeanmama 發表於 20-5-18 06:36
我覺得兩校在教育理念上也頗有明顯分別;理論上如要爭扎的,即沒有太強烈的偏好。如果沒有強烈偏好,而兩者 ...
對,交通

amazinggrace13 發表於 20-5-20 00:50
選港同!港同中學Band 1A,英華中學只是Band 1B. 而且英華轉校長,前景不明朗,可以是好好,但亦可能keep不 ...

同意,兩間4+及5+成績距離頗大

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819456

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3819719

monodad 發表於 20-5-20 01:18
港同幾時B1A咗?

港同是在2018年DSE成績開始上咗Band 1A, 之前是Band 1B, 資料可以在DSE Big Exam的數據庫search下

https://dse.bigexam.hk/zh-hk/ssp?p=1&order=name&asc=1

amazinggrace13 發表於 20-5-20 08:43
港同是在2018年DSE成績開始上咗Band 1A, 之前是Band 1B, 資料可以在DSE Big Exam的數據庫search下

坊間排名機構?咁spcc, DGS, SMCC, SPCS 呢D 應該係B1S至啱

Btw, 樓上網友提供嘅DSE成績表SJC嘅4+同5+ % 都高過港同但被評B1B-A,某D其他被評B1A嘅學校仲遠比被評為B1B-A嘅學校差,咁所以以懶人包坊間評級機構方式尋找評級亦無可厚非。

最耐人尋味嘅係QC都係被評為B1B-A

Btw, 而家講緊小學,英華小學升中連埋中途跳船嘅起碼有40人真係去咗真正B1A中學。

黃大力    發表於 20-11-29 14:57

李大人 發表於 20-5-20 09:17
有無數據?可以參考

要數據證明咩嘢?港同唔係B1A定英華top嘅學生冇能力跳到B1A?

揀小學又唔駛吓吓為中學部公開試成績少許差距諗太多
不過目前情況係咁:
  • 公開試成績明顯港同較英華出色,不過港同既補底表現反覆
  • 小學升中時,兩間學校都叫低門欄可俾學生直升,不過港同會任由學生自由去報考其它直資同申請官津自行派位,英華只可以俾你自由去考其它直資,如果參加官津自行派位就要簽考議書講明放棄直升
  • 每年升中,港同學生轉船率較低(能力問題?動機問題?)流失率,英華近年接近年年創新高(已超過20%),因為不少英華小學家長都認為,6年既付出與投入,值得為小朋友爭取入更理想既學校
  • 根據兩校小學部家長透露既資料比較,家長需要參與/投入既情度,英華係較高既

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-20 09:34
揀小學又唔駛吓吓為中學部公開試成績少許差距諗太多
不過目前情況係咁:

正解!等如你唔會因爲KTS中學嘅成績去評價KTS小學嘅質素。

李大人 發表於 20-5-20 10:02
英華有無出過狀元?榜眼?港同直龍有

狀元同榜眼只係個別例子, 反映唔到學校既水平

近年都時有B1B/C中學出狀元同榜眼, B2中學亦試過出狀元

出過狀元只係吸睛D, 無法反映學校教學水平

angelzhu520 發表於 20-5-17 13:53
原本一條心港同,收到英華call waiting。
Background:
家住九龍,屋企得一個小朋友,唔考慮學費。小朋友記 ...

其實我有朋友大仔英華, 細仔港同, 佢比較欣賞港同的教學模式, 似國際學校, 所以家長比較放心/ 放手俾小朋友自主學習, 加上不用追分數親子關係會更好; 英華較傳統, 家長會比較緊張分數, 比較難放手.

我是VS另一間傳統男校而請教她, 所以英華詳情是怎樣, 內部操作是如何就無再了解了

不過我朋友和我都是比較懶媽, 想讀得一條龍, 就不再想什麼6年後跳船了, 所以佢認為揀學校時一定要睇埋中學 (不止成績,校風,學生予人感覺等等)

但我見你覺得英華較適合, 又或者你是戰鬥型媽媽, 學校頭一兩年太輕鬆而不安心, 咁應該英華會較適合?因為英華每年升SPCC都好似不少

monodad 發表於 20-5-20 09:43
正解!等如你唔會因爲KTS中學嘅成績去評價KTS小學嘅質素。
情況不同,KTS 中學同KTS小學是完全沒有任何聯繫/直屬關係的,所以不能用來同直龍比較
‹ 上一主題|下一主題