用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 GSIS parents / Alumni
go

[其他] GSIS parents / Alumni

超級新手,
希望小朋友愉快學習,所以先選IS,
聽說GSIS是好學校,
請問除了公開試成績好之外,
如何好法呢?(如教法同其他IS有什麼不同之處?)
會否好谷成績?KG 同小學的老師有愛心嗎?

朋輩之間會經常比較嗎?(local 神校此風氣好強)
一條龍嗎?
many thx!

回覆樓主:

其實好唔好係睇下啱唔啱小朋友,和家長理念期望符不符合。
我說的主要是幼稚園和小學情況.
小學是modified British curriculum, 不知教法和其他IS比較如何,但老師們都很專業認真絶不hea, 連Admin都很認真仔細, 學校都很接受家長feedback.
這是一間细校,小學一級得50幾人(相對ESF一級150人,HKIS一級200人),全部同學家長都好close, 個個都識大家,老師識哂全級, 好像個大家庭。學校家長都很down to earth和友善。
不能説谷,現在停學時期學校比其他IS還少功課,老師平時派reader講明叫家長不要嫌淺,網上數學功課是block了不準家長未教先做。高小開始有功課(最花時間中文功課)絕對是Happy learning 但不等如Hea。
幼稚園初小主要是揀了些能力差不多,甚至性格也似(比較motivated和專心易engaged) 的小朋友一起學習,所以比較有效率,但很age appropriate和配合小朋友能力,同學間有好的positive influence, 例如見人睇咩書,自己又想睇。
學校比一般最free的IS嚴,小學也不建議請假旅行(幼稚園ok)。幼稚園會罰小朋友time-out, 冇禮貌老師會出聲,小學反而鬆D, 校規不能紋身染髪,中學生都很樸素沒有濃妝超短裙。
老師有要求,幼稚園是嚴中有愛,訓練獨立,例如K1已經要自己玩完水換衫抹身收拾,自己帶飯食。我女小學遇到的老師都超好,當然不能說所有都好還要看夾唔夾。
和一般IS一様,D小朋友都好小朋友,朋輩不會比較,學校不鼓勵競爭比較,就算平時talent show都在form上寫明不是比賽性質,志在參與和sharing。難得的沒有名次分數和比較,又motivated到小朋友想thrive for better. 我覺得是老師引導和peer influence的關係。
幼稚園收了你,便一條龍升上中學,不會嫌棄你,升小學不用assessment直上,收得你就會比你考IB.
另外中文問題,是K1-2有中文,跟著Y4才再有,Y1-3要自己補住先,到Y4一開中文就分near native和beginner,一星期4堂,有ESF轉校的同學説near native班 比ESF stream 2 難和多功課(雖然中文都不是強),中學多了的native stream更有些LS轉來的也入不到。不過初小如果你自己唔補便要start from beginner,學校主要是番半日,要學不會冇時間。

多謝分享!
其實想問下Y7收唔收其他國際學校嘅插班生?睇學術多定係要睇埋ECA?謝謝

mandy_ng207 發表於 20-5-17 14:24
多謝分享!
其實想問下Y7收唔收其他國際學校嘅插班生?睇學術多定係要睇埋ECA?謝謝
...

收的,新生中起碼一半是其他IS。
主要考英文和maths卷,ECA應該不大直接有影響。

回覆 964000 的帖子

謝謝你的詳細分享:)請問GSIS K1 收生,
除了Alumni/siblings/staff/德籍瑞士籍有Priority 之外,
其他人apply 是否只是大抽獎般等運到?
我bb七個月大先報名,只有英籍,沒有以上priority,
是否機會好微?
有冇話prefer 住邊/父母職業?
點樣先有interview invitation?
interview 形式如何?

thx

964000 發表於 20-5-17 14:32
...

謝謝你

964000 發表於 20-5-17 05:25
其實好唔好係睇下啱唔啱小朋友,和家長理念期望符不符合。
我說的主要是幼稚園和小學情況.
小學是modified  ...

Good to know that GSIS is that small, agree to have better focus to every kids for small school with less classes in each grade level. Especially good to younger kids.

sabsab122 發表於 20-5-17 15:34

謝謝你的詳細分享:)請問GSIS K1 收生,

其實priority不是關鍵,因為大家一視同仁都要先pass了assessment, 才再排priority, 有些priority case卻pass唔到。以kinder計有priority的估計佔約全班1/4,已經比其他IS起碼1/2少,所以N無反而有機會,國籍不重要,只看小朋友表現。
For K1一出世可以報如果早報便第一批三月in, 你現在算早。遲報的便第二批甚至K2才in,通常K2前in得哂。

謝謝你:)請問KG 1 interview 會考咩?
考嘅時候應該得2歲⋯
需要local school 神校咁整portfolio嗎?
assessment criteria 是什麼?父母職業?住址?
請問你小朋友當年幾多歲考?情況如何?
Thx

sabsab122 發表於 20-5-18 12:31

謝謝你:)請問KG 1 interview 會考咩?

和其他IS一樣,考Kinder都係跟老師傾下偈同玩下,IS唔興portfolio的, assessment criteria都係看小朋友表現,英語水平等及適唔適合間學校,隨緣。

請問GSIS 小朋友學German 係compulsory ma? 會幾大開始學?
另外小學嘅放學時間係咪都係12:30?
KG01-Yr 1是否在薄扶林campus上課?個網站寫得唔太清楚 ,
Thx

964000 發表於 20-5-17 14:32
...

請問係Y7收插班生最多?Y2-6要有人退學先有位?

deco99 發表於 20-5-20 22:53
請問係Y7收插班生最多?Y2-6要有人退學先有位?

Y7 會開班新(二班變三班),加一批人出國所以會多位。
Y2-6要等有人走。

sabsab122 發表於 20-5-20 21:10

請問GSIS 小朋友學German 係compulsory ma? 會幾大開始學?

German 由Y2開始,compulsory, 每星期兩堂,慢慢加多。
小學如不參加ECA放12:30-1:30視乎年級。
K1-Y1在PFK, Y2及以上在山頂,小學一邊校舍,中學對面,可共用設施。

Year 7 中文係簡體字同用普通話教。

hello,我看很少有關於german stream和english stream 两者之间分別的討論。請問有沒有话邊個stream好D。
我看website,german 的assesemnt好似無甘嚴,所以是否english stream 好D 呢?

如果入左之後,轉stream的機會高唔高呢?
thanks

請問中學部 English stream, German 也是必修嗎?

speechless852 發表於 21-1-29 17:36

hello,我看很少有關於german stream和english stream 两者之间分別的討論。請問有沒 ...

German stream 是跟German system, 比較non-selective, 高考是考德國試,主要target德國升學,聽說成績也不錯,也會新生由其他學校轉過來升中,有fast track幫助適應。
English stream是selective school, British curriculum 之後IGCSE/IB, English as first language German as second language.
兩個stream雖然在同一校舍,副校老師課程也不同,轉stream要當新生申請和考過。

aray2 發表於 21-1-29 20:00

請問中學部 English stream, German 也是必修嗎?

GermanY7/8入的是必修,但有Y12才轉來(不多,可能一兩個)的可免修。