用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
樓主: YolandaTam
go

主修數學出路   [複製鏈接]

stillgood20 發表於 20-12-2 23:24
這個現象, 香港人大衆睇法.也難理解?
好似, 我位老同學嗰囝, 數學是"港一.港二"代表水平.
可以去英國 ...
好多時這種專才尖子都有不問題世事的能耐.

planetearth 發表於 20-12-2 23:53
好多時這種專才尖子都有不問題世事的能耐.
是的.人有自己的空間發展已經不錯了!

可以去英國 ...

無辦法,香港地係咁!不過,個人認為,醉心於"數學"嘅人係唔會理會別人眼裏點睇,因為他們總是覺得數學世界係好少人明白。如你所講,活得開心,活得有""意義""就夠。

planetearth 發表於 20-12-2 23:35
同意近來中美的科技戰就知道發展科技的重要性, 在很多層面中國的基礎科學仍然很不足. 科學都缺不了數學的應 ...

希望老娘我有生之年,可以睇到香港能夠與"科學"二字有著同等的稱號啦!

另外,十分認同你所講嘅,香港教育真係浪費咗好多熱愛數學的人才。

YmOra 發表於 20-12-3 09:49
希望老娘我有生之年,可以睇到香港能夠與"科學"二字有著同等的稱號啦!

另外,十分認同你所講 ...
要"科技"帶領香港, 是極不容易. (要房地產, 醫生專業, 利益集團, 走向支持科技)
相反, 要香港與科技隔離, 也不可能.

從自己出發, 了解科技, 支持科技, 要走在別人前面.

好像, 昨天, 幫細囝去深水埗腦埸, 睇手提電腦.

新Intel i5/i7 CPU 又更新至Gen11代. (10份剛出)
CPU架構, 運算速度, 耗電, 自身帶顯示卡功能...

好似亞囝, 兩三年前電腦, 多開d program, 加咗 ram, 都叻機.

可能, 生活也如是.

stillgood20 發表於 20-12-3 12:41
要"科技"帶領香港, 是極不容易. (要房地產, 醫生專業, 利益集團, 走向支持科技)
相反, 要香港與科技隔離,  ...

若然以"中國"作後盾,香港要以"科技"作領航可能有DD機。不過,HK是否有機會轉營,還看下一代年青人了。

所以話呢!老娘真的唔認老都唔得,我少女時代工作用緊嘅仲係行"DOS" 用 "倚天"。

YmOra 發表於 20-12-3 12:49
若然以"中國"作後盾,香港要以"科技"作領航可能有DD機。不過,HK是否有機會轉營,還看下一代年青人了 ...
對於祖國的依賴, 並不合乎每一個人的期望.

YmOra    發表於 20-12-4 21:16

Mamamia 發表於 20-7-8 22:23
我個仔都係揀qfin, 又係因為好鍾意數,但佢可能最後揀去英國讀數學系。btw, 你女今年DSE?
...

請問最後決定留港還是去英國?

planetearth 發表於 20-12-2 20:41
我以前中學個物理老師教得很好, 我當時對物理很有興趣, 大學想主修物理. 讀完第一年, 數學系比封邀請信叫我 ...

你最后一段我有一个经验。儿子多年前在Stanford EPGY 上暑期 Creative Problem Solving 课程,负责老师第一个及第二个学位都是数学,博士学位是法律。我曾经问他点解咁嘅,他的答案是两个学科的精莘都是解难,很多人认为法律只跟案例,如果有创意,有新观点,可以推翻以前的案例!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

YmOra 發表於 20-12-2 21:32
你的分享好好,過來人經驗,謝謝!

我經常比喻給年青人知,"數學"就如你身體的""血液流動""般,身 ...

很特別的比喻,雖然我支持提高數學及理科的整體水平,但又不一定是最重要的單一學科,去到一定水平語文又會十分重要。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

可以去英國 ...

世界及社會不應局限於單方面的人才,多元化是最合適,所以要因材施敎。

YmOra 發表於 20-12-3 09:49

另外,十分認同你所講 ...

我不是悲觀,但香港應該唔會,因為現在教育制度是平庸化,越嚟越難有數學尖子!

細囝為什麼不自己砌機?都好有啓發性!

我有些商界朋友將依賴祖國變成等同獅子山精神,令我〇 嘴!

我個人覺得獅子山精神是港英政府唔理你,祖國有心無力幫你而產生的獨特產品。

熱血勳章

香港就業出路狹窄,科學專才難有用武之地!
有美國數學博士的內地朋友,來港後在外資行做交易員。

ANChan59 發表於 20-12-5 18:07
很特別的比喻,雖然我支持提高數學及理科的整體水平,但又不一定是最重要的單一學科,去到一定水平語文又 ...

語文的重要性,我也十分認同需要提升,若然論到重要的先後,我都會認為語文科需行先。只是看見香港數學地位好似無以前多人熱愛了,補數都係為追成績,而好少會為追學問。純粹個人睇法,我認為對數學感興趣的學生,可以三五個同路人一齊經常"談數說解",不用補習也可以提升數學的"理解",這種方法响我讀書年代就比較常見,時代不同了,e+會以補習天王的方法為主,不過天王又真係有他們成功的一套,又不過,我經常和女兒講,去到大學吖,有機會感受到媽咪以前嗰種談數說解的群體學習。

ANChan59 發表於 20-12-5 18:14
我不是悲觀,但香港應該唔會,因為現在教育制度是平庸化,越嚟越難有數學尖子!
...

其實,你講得啱架!只是像我這些愛數的人,唔想眼白白看著一個又一個數學能手只會隨著"教育制度"而走,制度之下無辦法出現一式一樣地讀與工作掛鉤的學科。阿女越來越大了,又對外國的學習越多了解,以前避談的香港學習問題,她响同學間也可得知這類資訊,又有外國嘅表哥表姊們嘅""享受讀書""的分享,佢哋可以為""興趣""讀完一個學士學位又一個,記得阿女曾經問過,乜得嘅咩?!唔駛快D出嚟係嘢架咩?!

YmOra 發表於 20-12-6 10:27
語文的重要性,我也十分認同需要提升,若然論到重要的先後,我都會認為語文科需行先。只是看見香港數學地 ...

我明白你的感受,我試吓講吓我啲經驗。

兒子數學自小一直超前,初小的時候已經去到EPGY初中程度,高小已經學微積分。我印象深刻的是面對美國初中的文字題,英文水平影響他的增潤課程學習,很多時要我幫他解釋。於是我決定讓他多些時間提升英文水平,放慢腳步於數學,之後他的進度順利,不會因為語文影響數學的學習。

我哋細個的時候有個別同學是數學天才,他喜歡出數俾我哋計,做同樣一條數要搵多於一個方法去解決,就我這種凡人都數學突非猛進。他當年入到港大,但在現今制度之下,中英文可能拖累他的學習及前途。

你跟我都要審時度勢,要作適當的調整策略,但我教養兒子的方法是不會跟政府的教育政策「與狼共舞!」

ANChan59 發表於 20-12-6 11:10
我明白你的感受,我試吓講吓我啲經驗。

兒子數學自小一直超前,初小的時候已經去到EPGY初中程度,高小已 ...

謝謝你的回覆,我遲DD才回你吧!e+崇拜中。
‹ 上一主題|下一主題