用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 主修數學出路
樓主: YolandaTam
go

主修數學出路   [複製鏈接]

Mamamia 發表於 20-7-7 16:45
只有香港如是

謝謝你回覆。
其實我女興趣係 science, 佢係我識嘅人裏面極少數我會覺得唔讀 sciences 嘥晒嘅人,佢一直有睇 new scientist 雜誌,昨日佢睇關於 electronic bullet 同天文學文章,再向我解釋根據力學 electronic bullet 有幾危險。
我問過佢點解心儀 qfin, 佢話係商科裏面最多數學。
咁純理科呢? 佢話其實對環保技術有興趣,但自己冇創意,唔係讀研究院嘅材料,又唔適合做老師,所以惟有向現實低頭,睇吓讀唔讀到商科。
我知道佢咁大個人,應由佢決定自己應走嘅路,但坦白講,我覺得好嘥。

YolandaTam 發表於 20-7-8 11:53

我個仔都係揀qfin, 又係因為好鍾意數,但佢可能最後揀去英國讀數學系。btw, 你女今年DSE?

Mamamia 發表於 20-7-8 22:23
我個仔都係揀qfin, 又係因為好鍾意數,但佢可能最後揀去英國讀數學系。btw, 你女今年DSE?
...

中四咋。

...

想問你囝係Jupas 定NJ學生?

他已經有英國大學CO,定等DSE成績出咗博clearing round.

我煩惱我囡入唔到心儀CU Enrichment Maths同 Sci,係咪要博clearing round外闖。Sorry 咁多問題問。謝

YolandaTam 發表於 20-7-8 11:53

實在難得,女孩子好少對數理有咁大嘅熱愛,反而揀比較商科的學科又真係幾浪費,試下鼓勵佢多D,可能她對真正科學學習領域未係咁清楚呢!有無帶佢去參觀大學,親身感受下大學實驗室氣氛。我女都係愛數愛科學,但無你囡囡咁有熱誠,我想同佢多DD交談科學都好少,因為佢個性比較文靜內向,係有問題才有機會與她傾兩句,一D都無"熱愛"嘅行為,我估佢高分極都有限,無計,仍在努力改變中。。。

...

其實, 選CU qfin or enrichment maths. DSE 收生成績相差唔大.

CU Enrich maths, 水平很高. 是不錯選擇.
係香港讀, 學費平好多.
之後, 再考慮怎樣進修.

除非, 可以入到英國出名大學.

gigilovesnoopy 發表於 20-7-9 06:13
想問你囝係Jupas 定NJ學生?

他已經有英國大學CO,定等DSE成績出咗博clearing round.

我仔DSE, 已經有英國Conditional offer. Ucas 6 July 開始clearing application, 先申請才再考慮亦可。你囡今年Dse?

YmOra 發表於 20-7-9 07:58
實在難得,女孩子好少對數理有咁大嘅熱愛,反而揀比較商科的學科又真係幾浪費,試下鼓勵佢多D,可能她對 ...
我覺得每位同學都有不同個性.甚至, 他們都喜歡數學. 也表達不同.

我細囝有天賦, 但係並不是"熱枕" style.
無操卷, 不太鑽研太深數學.
又不計分數, 完全不像數學精英.
好攪笑.

Mamamia 發表於 20-7-9 11:53
我仔DSE, 已經有英國Conditional offer. Ucas 6 July 開始clearing application, 先申請才再考慮亦可。你 ...

對,今年DSE考生

gigilovesnoopy 發表於 20-7-9 12:18
對,今年DSE考生

大家都要加油啊(emoji)(emoji)

stillgood20 發表於 20-7-9 12:04
我覺得每位同學都有不同個性.甚至, 他們都喜歡數學. 也表達不同.

我細囝有天賦, 但係並不是"熱枕" style. ...

所以,有時就係睇到我哋D大人好登佢哋心急,真係皇帝唔急太監急,我哋讀過書知道讀書嘅黃金時期就在此時此刻,睇見係佢哋嘅強科,又白白浪費咗响佢哋手上,睇到好肉緊。

回覆 YmOra 的帖子

努力

waterkittle 發表於 20-7-13 23:19
回覆 YmOra 的帖子

努力

先謝謝你的鼓勵。我係睇見別的孩子而肉緊,並非指我的孩子。

stillgood20 發表於 20-7-9 11:35
其實, 選CU qfin or enrichment maths. DSE 收生成績相差唔大.

CU Enrich maths, 水平很高. 是不錯選擇.  ...

請問讀純數學,三大哪間較好?

唔係化 發表於 20-11-21 22:05
請問讀純數學,三大哪間較好?
應該是CUHK Enrichment Mathematics.

回覆 stillgood20 的帖子

Thank you

YolandaTam 發表於 20-5-15 15:30
請問各位,除咗做老師或者當普通大學生做一般職位(例如 sales, admin) 之外,主修數學有何出路呢?
...

出來 補數老師, 好做過文職admin同學校老師

回覆 TwinWong 的帖子

大約4年前朋友說過她小孩從小二開始揾一個在牛津讀數的畢業生補習數學,$750一個鐘,每堂最小1.5 hr, 朋友提我那是舊學生價,新學生可能會貴D。
後來响都會商場一補習社見到數學補習老師為麻省理工數學畢業生。

回覆 GreenMaDad 的帖子

小二其實不用牛津級素的大學生教,普通大學生即可,學生家長是否超有錢?

回覆 kk1186 的帖子

不是超級有錢....
其實聽過國際學校學生IB補習老師6,000一個鐘,不過我到宜家都吾信...可能是6,000一堂兩個鐘?   點都好,或者真的是天外有天, 補習老師這一行雖然銜頭不算很高尚,但亦是一個可以考慮的方向。

‹ 上一主題|下一主題