用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 LH 昇御海逸 PM vs KV PM vs MS PM
go

LH 昇御海逸 PM vs KV PM vs MS PM [複製鏈接]

如題,請問那一間比較好? 全部星期六要決定,大仔已讀地區一線津小,家住葵涌區,本來諗住直升荃灣區私幼,較近及大仔在該校畢業,謝謝各位!
   0    0    0    0

我會揀龍

回覆樓主:

如果大仔讀津小,細果個必入,我會首先棄龍,因為根本唔需要龍校既保障。
距離上LH/KV差唔多,可考慮揀語境,學校風格,小朋友性格等等。
英文語境應該LH較好,較活動教學,但KV很多用家都讚培養小朋友自律性同無痛函接小學。

pingaka 發表於 20-5-14 15:50
如題,請問那一間比較好? 全部星期六要決定,大仔已讀地區一線津小,家住葵涌區,本來諗住直升荃灣區私幼, ...

我都會揀龍

MS學術唔差有小學做backup,一鳥在手勝過百鳥在林,進可攻退可守,如你放棄offer,應好多人會多謝你

LH學術強考入直私不難

KV只有中數比較強,要靠家長背後發功

回覆 pingaka 的帖子

經過小朋友早幾年考小時在公海浮沉過,上年社運及今年武肺停課,選龍幼有back up會安心好多,同時你只需就更心儀的小學發力就夠,壓力真係少好多。

pingaka 發表於 20-5-14 15:50
如題,請問那一間比較好? 全部星期六要決定,大仔已讀地區一線津小,家住葵涌區,本來諗住直升荃灣區私幼, ...

1. 有打算跟大仔直入津校嗎?如有,選升小課程銜接高的幼稚園,take KV

2. 心儀民小嗎?如是,take ms

3. 有打算考其他直私嗎?如有,take LH
‹ 上一主題|下一主題