用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗   [複製鏈接]

cfs 發表於 20-8-12 11:59
我當年8掛到搵5間agent,分開in唔同學校,見晒自己研究,聽下唔同意見
你好厲害啊!
我想問agent收費多少?
我囡考大學,一間收6000蚊一封自我介紹信,一間收5萬幫你找專人修改介紹信,教授級教面試技巧,我完全無概念,怕被騙

CL0214 發表於 20-8-12 12:08
你好厲害啊!
我想問agent收費多少?
我囡考大學,一間收6000蚊一封自我介紹信,一間收5萬幫你 ...
中學上年考既, 面試只係一間需要收registration fee HKD500,其他學校考晒都無收過錢,最後都又無讀.
大學今年搵既,英國澳洲都有,英國只係比左UCAS好似百幾二百蚊登記費,考左5間大學,收晒CO, 另外Direct apply有2間,2間都收晒CO,無收過錢. 最後DSE放榜,選擇左Direct apply既其中一間,直接交學費,而家等CAS. 我唔明你仲咩要比錢?? Personal Statement學生自己寫左,仲係急住2日內起貨,因為突然決定留學,果時UCAS又deadline, Agent幫手執錯字,無改動過內容就照去.我地唔係考猛人學校,所以直接用學生本身程度/思想既PS去考,唔想經過其他人既執筆,靠佢自己喇.

patell_au 發表於 20-8-12 11:45
佢地都係睇commission做生意, 舊年朋友個囡英文近乎native, 點知係咁推佢去讀一年預備班(Y11), 啲同學全部 ...

中學冇預備班㗎喎, yr11亦唔係什麼預備班,係等同香港中五。yr 12~13 便是A Level 中六中七。
而且係英國讀中學唔係英文掂就得,仲要讀好多其他科目, 如果唔係求其一個三歲嘅英國幼兒都可以直接讀高中甚至大學啦! 這是common sense吧。 不如你問返你嗰個朋友嘅女GCSE結果考成點先算啦。
再講,學費基本上學校網頁會列明,明碼實價, 除非唔同級如果唔係唔會有你講嘅情況, 我諗你聽太多道聽途說

patell_au 發表於 20-8-12 11:50
不過講真啲agent咁熱心又唔收費, 係好易落答. 仲要後尾發現佢個囡學費同另一個學生係唔同, 啲佣金原來轉嫁 ...

你話agent sale commission 高嘅學校或者可能,收唔同學費機會真係唔高。英國學校學費明碼實價,寫晒喺學校網站,無理由同一級會唔同,你有無誤會? 會唔會平嗰個有獎學金,或貴嗰個有extra 服務?

我有朋友在英國做agent,的確有些學校是可以減學費,原因可以是agent減commission、考生唔經agent報名、有奬學金、bursary....

SIYip 發表於 20-8-12 13:16
你話agent sale commission 高嘅學校或者可能,收唔同學費機會真係唔高。英國學校學費明碼實價,寫晒喺學 ...

睇嗰位網友講嘅嘢,唔認識英國教育既人畀佢嚇死,認識少少嘅都畀佢笑死 淨係以為識英文就可以skip曬啲課程就已經 匪夷所思

SIYip 發表於 20-8-12 13:16
你話agent sale commission 高嘅學校或者可能,收唔同學費機會真係唔高。英國學校學費明碼實價,寫晒喺學 ...
對咗兩個學期都係有差別, 個item係School fee, 唔係其他雜項, 而且的確係同學校網站唔同價!!!
其實邊有咁大隻甲乸, 真係唔收你錢淨係收學校錢咁著數咩

回覆 longlokma 的帖子

佢果個係預備班, 唔使考GCSE, 有啲科同GCSE Y11一齊上, 有啲係得呢group人自己上, 叫做international preparation year.. 重點就係個Course係target幫啲學生適應英文.......本身佢讀到第一個half term已經話之後想直接讀Y12, 做晒test都話OK, 不過跟住又話Y12佢轉得嚟少左一個term, 會差好遠又驚追唔切, 所以最後都冇轉到

longlokma 發表於 20-8-12 13:27
睇嗰位網友講嘅嘢,唔認識英國教育既人畀佢嚇死,認識少少嘅都畀佢笑死  淨係以為識英文就可以skip曬 ...
佢其他科成績一向係中上.. 重點係個course真係重點培訓英文, 幾時有話識英文就可以skip晒其他科??
打手唔使幫到咁出面下話..而且我知我朋友嘅情況唔係唯一囉

patell_au 發表於 20-8-12 14:44

佢果個係預備班, 唔使考GCSE, 有啲科同GCSE Y11一齊上, 有啲係得呢group人自己上,  ...

學費問題你自己問返學校喇, 咁嘅情況問題唔係agent度,係喺間學校度。
至於入咗預備班, 你都識講重點係幫人追英文, 個家長同学生明知自己英文ok點解仲要入讀? 學校係你自己揀嘅, 牛唔飲水唔撳得牛頭低, 點會自己唔搞清楚就去讀?

longlokma 發表於 20-8-12 12:25

中學冇預備班㗎喎, yr11亦唔係什麼預備班,係等同香港中 ...
你無咁嘅經驗/想像唔到啲Agent真係會咁衰, 係你好彩, 但你唔可以因為你嘅無知而令大家以為呢啲事件唔係事實..
其實分享返朋友個經驗都係想大家幫仔女揀agent果時要小心啲, 要做足功課, 至少我見佢情況之後我都做多咗research

如果大家驚係道聽途說, 最好去搵啲監護公司問下, 佢地同好多Agent都有合作, 呢啲case係真定假, 佢地有冇遇過, 一定答到你

patell_au 發表於 20-8-12 14:44

佢果個係預備班, 唔使考GCSE, 有啲科同GCSE Y11一齊上, 有啲係得呢group人自己上,  ...

就算係預備班 ,學校網站都應該有學費資料,冇得呃 。如果你朋友交嘅學費多過個網站所講嘅,就應該問清楚學校點解要多收 ,兩個學期學費唔一樣亦要問清楚點解 ,。如果佢諗住sixth form繼續喺呢間學校讀,就更加要問過水落石出!

longlokma 發表於 20-8-12 14:50
學費問題你自己問返學校喇, 咁嘅情況問題唔係agent度,係喺間學校度。
至於入咗預備班, 你都識講重點係 ...
其實點解你要咁維護B記? 咁接受唔到間嘢有Agent係為Commission而推學校俾人?我有陪佢地去見個agent一次, 感覺係好nice, 好幫忙, 又咩都唔識, 所以咪就係要靠大家喺呢度分享多啲經驗, 以免之後啲人重蹈覆轍囉.

佢地sell佢果時完全冇提過係英文補底! 淨係話新學生最好去讀一年prep year,

學費果度如果唔係confirm被agent食咗, 都唔會拎出嚟講啦, BTW獎學金其實可以照申請, 不過唔係through agent幫你搞咁解, agent話申請唔到係因為申請咗的話, 佢地commission就會少左. (利申: 呢個我自己經歷, 不過個scholarship要9月才生效)

patell_au 發表於 20-8-12 14:56
你無咁嘅經驗/想像唔到啲Agent真係會咁衰, 係你好彩, 但你唔可以因為你嘅無知而令大家以為呢啲事件唔係事實 ...

不如開名,邊間學校會咁樣收費不清?邊間agent會喺學費上做手腳?

patell_au 發表於 20-8-12 14:56
你無咁嘅經驗/想像唔到啲Agent真係會咁衰, 係你好彩, 但你唔可以因為你嘅無知而令大家以為呢啲事件唔係事實 ...

無知嗰個係你所謂嘅「朋友」多啲。
自己個女去讀書,自己同個女都唔清唔楚 讀乜走去怪人?
學校網站一定有資料, 自己唔睇唔搅清楚賴落agent度? 個家長可能唔識英文姐,你話佢個女英文叻呀嘛,佢個女自己唔睇清楚? 成件事都唔值得同情, 我反而同情幫佢個agent 無啦啦中槍

patell_au 發表於 20-8-12 15:03
其實點解你要咁維護B記? 咁接受唔到間嘢有Agent係為Commission而推學校俾人?我有陪佢地去見個agent一次, 感 ...

我冇維護邊一間agent喎,你都係啱啱先講字頭

cfs 發表於 20-8-12 11:59
我當年8掛到搵5間agent,分開in唔同學校,見晒自己研究,聽下唔同意見

每次我只去3間,你去5間,甘拜下風!

etoile 發表於 20-8-12 15:06
不如開名,邊間學校會咁樣收費不清?邊間agent會喺學費上做手腳?
學校名就唔開啦, 佢囡囡仲讀緊, 同埋果時同監護人傾過, 佢都話唔止果間係咁, 唯有大家真係睇清楚啲資料, 同埋可以直接問學校係咪有咁嘅情況, 佢地都會好直接答你.
agent係B字頭果間, 但我諗唔收家長錢果啲agent 公司都係同學校有類似嘅deal. 同埋講真佢地都係commission導向, 冇commission嘅學校又唔會介紹, 介紹得果啲最終都係勁多Chinese (因為谷晒入去), 朋友囡囡果間佢話見到 Y11都有十幾個Chinese, Y12少啲好似因為有啲讀完GCSE轉咗校, 佢果層宿舍得7個non-Chinese. 依家反而係普通話進步咗

Agent 唔好盡信,自己真係要做足功課,搵到好Agent幫手係你好運.

etoile 發表於 20-8-12 15:16
每次我只去3間,你去5間,甘拜下風!
我咩都唔識,咪周圍8下囉,考試亞仔自己每日去一間,諗起都佩服佢,果時先12歲,放學後自己過海.不過都係一個經驗黎既.佢自己要去英國,自己付出下囉.
‹ 上一主題|下一主題