用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 留學agent 嘅經驗
樓主: muimui2
go

[英國] 留學agent 嘅經驗   [複製鏈接]

cfs 發表於 20-8-8 08:20
Academic Asia 及英倫都不錯

Tks a lot.

而家A和B都home office。A通了一個電話(可能係reception 啲人,不是consultant),知道我計劃報2022入學Y9入學,就同我講下年先搵佢哋。咁我想問就算入學一年前先搞報名,我都想知呢緊呢一年我可以有乜嘢可以預備定先,無理由毫無準備就一年後去考佢個screening test。佢只重覆下年再揾佢哋,令我覺得佢哋唔休做咁,連問吓少少資料嘅機會都無。
B有consultant覆我,有根據我的背景資料介紹一啲學校,現只是初步了解中,未知真正服務如何。

A家上年都俾早一年做screening test,我相信今年因為疫情才這樣做。我小朋友7月頭找A家,本來7月廿多號安排做screening test。可惜最後因為疫情要到8月中才有得做。

LLLT 發表於 20-8-8 17:19
A家上年都俾早一年做screening test,我相信今年因為疫情才這樣做。我小朋友7月頭找A家,本來7月廿多號安排 ...
仍然可以上佢哋office做screening test嗎?想問吓是不是做完screening佢哋先會俾advice的?

我了解最近每日只安排少量學生考。

對!A家是根據screening test的result去俾suggestions。

Yeahp 發表於 20-7-18 09:58
請問caterham school 成績都好好,GCSE 排名和Epsom 差不多,收生的要求是什麼標準?ukiset 的要求比較低 ...

我都想報呢二間,不過點解Epsom 甘早就截止報名,應該未呀?

回覆 cfs 的帖子

英倫 is so so and hard sell the English course...

Ivan0320 發表於 20-8-11 22:07
回覆 cfs 的帖子

英倫 is so so and hard sell the English course...

英倫有英文課架咩?咁真係唔知喎,我搞中學及大學都未聽過有,入埋學了。
反而英識就有,一嚟叫你比錢考試,明明非名校普通面試已經可以

cfs 發表於 20-8-11 22:18
英倫有英文課架咩?咁真係唔知喎,我搞中學及大學都未聽過有,入埋學了。
反而英識就有,一嚟叫你比錢考試 ...

英識啲人好勁,識睇相,見到你小朋友就話你小朋友好唔掂

doggy2013 發表於 20-8-11 22:45

咁攪笑?(emoji)

哈哈哈聯絡我果個男職員,佢話我選擇三十幾萬的寄宿學校係野雞學校,但四十幾萬我冇能力,所以冇再聯絡。

cfs 發表於 20-8-11 22:18
反而英識就有,一嚟叫你比錢考試 ...

請問你覺得英文好唔好??thx

sunny.moon 發表於 20-8-12 11:40
請問你覺得英文好唔好??thx
英文?? 我英文唔好架

佢地都係睇commission做生意, 舊年朋友個囡英文近乎native, 點知係咁推佢去讀一年預備班(Y11), 啲同學全部都係內地同香港人, 真係英文OK差果啲嚟, 啲課堂勁淺, 白白俾幾十萬一年嚟降班, 仲衰過留班!

patell_au 發表於 20-8-12 11:45
佢地都係睇commission做生意, 舊年朋友個囡英文近乎native, 點知係咁推佢去讀一年預備班(Y11), 啲同學全部 ...
下, 佢家長又會比佢去既.明明佢英文好,所以呢其實家長都要做足功課,唔好信晒1間agent,同問下朋友,上黎EK傾下計,都有好多熱心家長分享

不過講真啲agent咁熱心又唔收費, 係好易落答. 仲要後尾發現佢個囡學費同另一個學生係唔同, 啲佣金原來轉嫁咗去佢每期張學費單度, 勁金

patell_au 發表於 20-8-12 11:50
不過講真啲agent咁熱心又唔收費, 係好易落答. 仲要後尾發現佢個囡學費同另一個學生係唔同, 啲佣金原來轉嫁 ...
咁呢個又唔知播可以咁做獎學金打折就知,原來佣金都有方法.

cfs 發表於 20-8-12 11:48
下, 佢家長又會比佢去既.明明佢英文好,所以呢其實家長都要做足功課,唔好信晒1間agent,同問下朋 ...
係囉!! agent一定係會落足嘴頭氹, 真係要自己做多啲功課先夠定力

patell_au 發表於 20-8-12 11:57
係囉!! agent一定係會落足嘴頭氹, 真係要自己做多啲功課先夠定力
我當年8掛到搵5間agent,分開in唔同學校,見晒自己研究,聽下唔同意見
‹ 上一主題|下一主題