用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢   [複製鏈接]

PTL_L 發表於 20-5-17 12:16
回覆 bettyay 的帖子

你小朋友升中未呀?
有升咗,又有將要再來

樓主結果係咪已經揀定?

係呀,見到你之前提左,所以我改左留言喇

bettyay 發表於 20-5-17 12:22
無架!大家成日vs vs! 其實揀完之後永遠唔知係咪最合適架!過程後無早知、無悔!有享受又熱愛校園,我當合 ...

好!~~~

你大既已升中,可能你已經經歷過死爭難爭既階段,覺得最後都係會升到band 1中學姐,所 ...

有直屬但自己係band  2的人其實都徬惶架

而龍呢,若果一路在中後排爭紮
其實都應該諗下會唔會換下環找一片新天地

我是護書簿

你大既已升中,可能你已經經歷過死爭難爭既階段,覺得最後都係會升到band 1中學姐,所 ...
知呀!而家係按樓主情況回應,既然此刻不能解決上學問題,講乜都係無意思了!咁分享下非龍校呈分其實也不一定「死爭難爭」的,係邊到讀書都可以安排孩子學有興趣的,一切源於父母點諗

每個家庭的選擇不同,沒有絕對!

losoco 發表於 20-5-17 12:45

我都想講尤其留強汰弱留強的中學,俾你上咗去都唔一定是好事!最慘係即使你想另覓天地,但毫無支援,都幾徬徨

losoco 發表於 20-5-17 12:45

我只可以分享自己讀過果間,真係唔覺有徬惶feel,最多都係有少部份人得把口,但唔覺行動積極咗!~~~

mcl203 發表於 20-5-17 12:53
我只可以分享自己讀過果間,真係唔覺有徬惶feel,最多都係有少部份人得把口,但唔覺行動積極咗!~~~
...
最緊要自我感覺良好

bettyay 發表於 20-5-17 12:55
最緊要自我感覺良好

我深信,每一間學校從來都有一批人係早已行為上放棄直升,所以競爭激烈,未必適用於全部直小~~~

mcl203 發表於 20-5-17 12:57
我深信,每一間學校從來都有一批人係早已行為上放棄直升,所以競爭激烈,未必適用於全部直小~~~
邊個學校可能都有

bettyay 發表於 20-5-17 11:30
乜你講極都係唔明/唔理!究竟有冇按樓主情況俾意見?

眼中唔好只睇一間中學講完

正正就是唔想只為考中學,小學時揀龍校,少D壓力,小朋友學習也輕鬆一點,可以按自己興趣選擇。

正正是知道樓主現在因為距離煩,幾年後不止是煩距離這麼簡單。

認同有直中的學校,升中支援少之又少,因為要貫徹12年中小教育的宗旨,另一方面睇,係好事,代表煩少樣。但成績差既學生,明知升唔返直中的學生,學校多多少少都會有幫忙。

bettyay    發表於 20-5-17 13:41

回覆 losoco 的帖子

所以揀直中既,都要揀一間中學位多既直小,個個貪名氣大,貪話輕鬆愉快,當然保持到band 1成績就最好,但只有band 2成績又會嚇親自己,學校support又少。

bettyay 發表於 20-5-17 12:55
最緊要自我感覺良好

如果抽得番直屬位上就未至於太慘
但如果抽左去武館又自己毫無準備就大鑊了
到七月先來徬惶四圍撲
或者可以當係顯示真正實力卦

我見好多這類人
特別係2尾3頭邊緣人
一定會搵定幾間直資後路
收就簽左佢算數

我是護書簿

回覆樓主:

當年有九龍塘聖家offer,再加KTS offer,都爭扎好耐,最後因為感到能發展小朋友所長(閃光點真係好吸引)和比較適合小朋友性格選咗KTS,小學頭幾年,小朋友讀極成績都唔Top,體藝小朋友又唔叻,都有懷疑過自己選擇啱唔啱,後來到高小小朋友開始發力,學校又俾到正面嘅訊息小朋手,佢自己都開始知點做先會進步,又雖然體藝小朋友係KTS無得發展,但老師又發現咗佢有一種技能,最後仲成功解鎖咗呢項技能,完全符合咗閃光點呢個講法。

就算佢係KTS唔係成績好Top,但老師都會俾好多機會佢發揮所長,呢樣我諗唔係好多學校可以做得到。

我自問係個懶媽媽,又要返工,我做唔到100%時間俾小朋友,但好彩我得一個女,再加上佢自己係有鬥心嘅人,在KTS雖然開始時唔多順暢,但都仲有恒心繼續努力去追。所以,龍校vs KTS的話,真係要睇家長願唔願意花時間心機,再加小朋友性格,如果容易感挫敗,可能選擇龍校/直中會好D,但性格愈戰愈勇,屢敗屢戰,KTS可能會令你更上一層樓。

b3410    發表於 20-5-18 11:51
bettyay    發表於 20-5-18 08:37

回覆樓主:

SPC 係直資中學,不同津校直屬中學咁玩法。

似乎大家假設學生入學後會以穩定速度發展,有無諗過好嘅學校會為學生增值,亦有機會因各種因素在6年後升中時程度不似預期。
我偏向找學校有支援,懂得如何令孩子增值的學校作我的partner.

親眼見龍小中下游家長升中時有幾㥬惶。
比你升上又怕讀得辛苦,升唔返又唔知係band 幾,學校對選校又無乜提點,全部要家長估估下

jason1978 發表於 20-5-17 18:22
似乎大家假設學生入學後會以穩定速度發展,有無諗過好嘅學校會為學生增值,亦有機會因各種因素在6年後升中 ...

‘親眼見龍小中下游家長升中時有幾㥬惶。
比你升上又怕讀得辛苦,升唔返又唔知係band 幾,學校對選校又無乜提點,全部要家長估估下’ 非常同意!特別競爭大龍小。

jason1978 發表於 20-5-17 18:22
似乎大家假設學生入學後會以穩定速度發展,有無諗過好嘅學校會為學生增值,亦有機會因各種因素在6年後升中 ...

十分同意!孩子六年變化可以好大!㨂學校除了選升學成績,還有更重要的教學理念、師資、對家長學生的支援、教學內容方式,之後的校舍、交通等等⋯⋯

增值不只是指學術上,還有優點強化發揮、弱點改善減低、做人處事態度等等。如果已經搵到這樣的學校,就會明白我所指

‹ 上一主題|下一主題