用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Paul Boy vs KTS, 大家點選呢
樓主: wh717
go

Paul Boy vs KTS, 大家點選呢   [複製鏈接]

lilycngai 發表於 20-7-23 12:58
十分認同, 原來唔係剩你我咁諗
我天天WFH, 看著阿仔天天ONLINE TEACHING, 看影片做埋功課忙成5-6 ...
但學校進度無慢過, 下年都會照跟課程, 只係要家長教啫

Spb只有越來越难入!
官津校因各種問題,sj and qc應不能跨越式大升,db and spc會繼續升,lasa 因資源強勁,收大量自行,派位佔很少位,所以keep住勁!

lkwkenneth 發表於 20-7-24 11:13
但學校進度無慢過, 下年都會照跟課程, 只係要家長教啫
咁我又覺得老師做的課程PowerPoint 及網上筆記做得好清楚緻細!如果同學睇一次唔識可以再睇,家長唔需要自己教!真係仲有問題,chat box留言, email, 甚至打電話回校找老師,其實全都好快回覆,後期加zoom review課程內容,亦可提問。我見我家小姐睇網上學習资料,連睇連抄筆記及功課,已經搞足半天!對眼睇螢幕也要休息,我想知,成日實時網課,對眼仔如何保養
另已實時網課的小學,同學上唔到,秩序情況等如何控制,課堂後有問題,又支援如何。如果知的話,可以分享下。

都係嗰句,家長同學校理念相符好重要,否則時有不滿,大家都唔開心,真係唔太好

回覆 hkpapa852 的帖子

很認同你對家人的一般看法。但學校還有些氣量,默默做好自己,不斷改進。

回覆 lilycngai 的帖子

我也是用家。大部份老師是認真的,仔那班有一兩個老師,網上教學十分認真,勤改功課,很令家長欣喜。
亦有很少部份令人失望。或許是我要求高吧。
網上教學,碰巧家長們在家工作,有很好的機會讓家長了解老師的真功夫。

我天天WFH, 看著阿仔天天ONLINE TEACHING, 看影片做埋功課忙成5-6 ...

我想請問你地,你地話學校zoom 開始較遲,咁未有on line 堂之前,學校有沒有提供work sheets 之類的功課你地?

路過,會唔會你大仔高年級啲,所以內容又多啲?

因為聽過spb早期都只是睇video

73662710 發表於 20-7-24 11:24
Spb只有越來越难入!
官津校因各種問題,sj and qc應不能跨越式大升,db and spc會繼續升,lasa 因資源強勁 ...

唔明, sjc 同Lsc 都係派位佔好少位,同一個辦學團體,有咩唔同?

lilycngai 發表於 20-7-20 19:59
當年大仔無去KTS 2ND ROUND, 最後拎住比較心儀的APS VS SPB加waiting一間所謂神校, 最後WAIT唔到神校, 個個 ...

記得朗誦節係老師會scan過,啱嘅老師會教,無俾老師揀都可以自己經學校報名...... 宜家唔同咗?

bettyay    發表於 20-7-26 18:06

回覆 gigayan 的帖子

無唔同
學校非常鼓勵同學報名參加朗誦節
即使落選,學校都會幫同學報名

疫情期間老師做的網上教學很詳細
復課前己完成大部份教學
小朋友睇網上教學己經跟得上
我只負責幫小朋友對答案
家長唔需要自己教

bettyay    發表於 20-7-26 18:06

lilycngai 發表於 20-7-20 19:59
當年大仔無去KTS 2ND ROUND, 最後拎住比較心儀的APS VS SPB加waiting一間所謂神校, 最後WAIT唔到神校, 個個 ...

合唱團未能通過甄選出賽,當時是否只是小一?小一其實多數同學經驗尚淺,未能出賽實屬正常及多數!據知除了音樂節,學校會提供其他表演及比賽,盡量讓小朋友多啲出台經驗,一次都無參加過?希望來年疫情穩定後,將來機會多的是

另今年只開三班,的確比開五班時更多機會

回覆樓主:

千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已轉校兩年多。

00806143 發表於 20-7-26 20:13
千祈唔好揀KTS,我仔讀過兩年,老師完全冇愛心,教育刻板,不接受新意見,官僚主義極強的一間古老學校,已 ...

有冇例子呀?我嘅經驗感覺學校好接受家長意見,唔係一言堂⋯⋯只要為學生好,佢地好肯改變

02413124 發表於 20-7-26 10:34
唔明, sjc 同Lsc 都係派位佔好少位,同一個辦學團體,有咩唔同?
Lasa收70-80的自行尖子,sj有冇甘多。
親戚兒子自行入不了Lasa, 入了加密,後来考级前三....可以想像lasa班自行仔仔的实力!

73662710 發表於 20-7-26 22:53
Lasa收70-80的自行尖子,sj有冇甘多。
親戚兒子自行入不了Lasa, 入了加密,後来考级前三....可以想像lasa班 ...

睇數字最準,2間都係抽十零廿個番黎,其他都係小學上同自行
今年我都識不同學校級頭自行入st jo 同lsc
唔覺兩人爭好遠,只係各人愛好及居住地方不同

02413124 發表於 20-7-26 22:55

睇數字最準,2間都係抽十零廿個番黎,其他都係小學上同自 ...
如果咁講,即係收生質量差不多,咁sj在增值方面要更加努力了!

73662710 發表於 20-7-26 23:05
如果咁講,即係收生質量差不多,咁sj在增值方面要更加努力了!

增值方面數據有公佈?

02413124 發表於 20-7-26 23:06
增值方面數據有公佈?
既然你話兩間收生成績差不多,甘近4-5年Lsc同sj 的dse. Result都有很大的距離,所以有感而發...事實上增值還是減值只有教育局知道。

73662710 發表於 20-7-26 23:15
既然你話兩間收生成績差不多,甘近4-5年Lsc同sj 的dse. Result都有很大的距離,所以有感而發...事實上增值 ...

或該學校先知
但dse result 其實同增值兩回事
band 3增值都可以9
如果相信band 3進步空間較大的話,1A因收生好,要增值到9理應更難

為食仔 發表於 20-7-23 15:26
今年SPC DSE 成績十分亮麗,雖沒有狀元但有榜眼,鼎足名男校之列,可能大家又要頭痛想下度下

...

SPC今年成績達B1A水平

2020年 | 2019年
中文5+ [^] | [·]
英文5+ 53% | 57.6%
數學5+ 54.8% | [<50%]
通識5+ [^] | [·]
主科5+ 41.08% | [·] → B1A
整體5+ 46.60% | [·] → B1A

^ 中文/通識5+ 平均28.3%

中文4+ [>55.8%^^] | 44.6%
英文4+ 93% | 92.1%
數學4+ 83.5% | 86.3%
通識4+ [<80%^^] | 82.7%
主科4+ 78.08% | 76.4% → B1A
整體4+ 79.80% | [·] → B1A

^^ 通識4+ <80% → 中文4+ >55.8%

33222 89.5% | 85.6% (3322)

2020 HKDSE Examination Results
http://www.spc.edu.hk/news_detail.php?type=news&na_id=2896

2019 HKDSE Examination Results
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=160&mid=4-140-210
‹ 上一主題|下一主題