用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國中學9月有冇機會復課
樓主: Erni
go

[英國] 英國中學9月有冇機會復課   [複製鏈接]

回覆樓主:

已經接受6月的預约了

通常term break可唔可以留衣物在學校?

egg.plant 發表於 20-6-3 22:51
可以,但要清乾淨書枱房間衣櫃,全部野pack 好入喼方便學校清潔,學校係另有地方比學生放喼。

9月開課機會好大,尋日收到學校郵件話今年會提早在9月2號開學,boarders 要 9月1返到學校,學校會提供宿舍比海外生做14日隔離,期間安排工作紙比學生做,仲安排埋8月中有車起機場直接送學生回校,收750鎊。而10月中既half term break宿舍亦一樣開放,一樣收750鎊,學生可以自由戴口罩,學校會做好消毒/清潔同時亦會每日幫學生量體溫,學校個medical centre 亦長開,萬一嚴重個案會送地區醫院,我相信其他寄宿學校處理手法都差不多。

回覆 3b 的帖子

呀女yr 10, 咁又唔算好細個,原本買好左機票10月俾佢返黎補給,但學校早前已講話唔建議10月返港,所以要帶多d野去!諗住宿舍唔可以放太多野,所以只帶一個29吋,另外一個手提19吋同42L 背囊用黎去guardian 住時裝衣物過去,所以,如果佢自己過去,只能用盡呢3樣野嘅空間!冬季厚褸諗住到時上網買左直接送去宿舍,因為無可能放入喼了!
唔知咁樣plan法正確嗎?

egg.plant 發表於 20-6-3 22:51

通常可以

醒目開學勳章

fafapoodle 發表於 20-6-4 10:49
回覆 3b 的帖子

呀女yr 10, 咁又唔算好細個,原本買好左機票10月俾佢返黎補給,但學校早前已講話唔建議10 ...

如果10月不可以回來, 唯有上網買, 除非好特別的東西, 否則在英國網購比在香港買及郵寄更便宜, 因為郵費唔平, 又有機會要打稅。 平安藥可能要帶多少少, 以防萬一

醒目開學勳章

yuyueng 發表於 20-6-4 09:43
9月開課機會好大,尋日收到學校郵件話今年會提早在9月2號開學,boarders 要 9月1返到學校,學校會提供宿舍 ...

學校安排妥當又有長遠計劃, 家長就可以放心,我仔學校未有消息, 可能是考試週比較忙吧!

我都係昨日收到學校email,confirm會安排海外生留校隔離14天,機場有staff接等等。

有沒有link可share英國網購?

egg.plant 發表於 20-6-4 18:31
我都係昨日收到學校email,confirm會安排海外生留校隔離14天,機場有staff接等等。

有沒有link可share英國 ...

我起amazon uk 買野多,個個月都有買,買餅乾,買水,皮鞋,足球鞋,文具,棉被,杯面等等,JOIN左做prime會員,買野幾乎翌日送到,退貨退錢換貨都非常有效率同方便。

fafapoodle 發表於 20-6-4 10:49
回覆 3b 的帖子

呀女yr 10, 咁又唔算好細個,原本買好左機票10月俾佢返黎補給,但學校早前已講話唔建議10 ...

合理!枕頭棉被,皮鞋可以網購送宿舍,尤其Clarks皮鞋,平過香港一半都唔只,又占位又重既野可以網購。

第一年去,人生路不熟,有d嘢都想買定先,到阿仔settle down左,先慢慢網購。通常網購床上用品,要有name label,通常係咪學校買?燙上去就ok?

egg.plant 發表於 20-6-4 18:31

有沒有link可share英國 ...

你哋學校安排得很好,我哋嗰間乜都無,無接機,不提供隔離期間住宿,所以好頭痛!

egg.plant 發表於 20-6-5 10:39
第一年去,人生路不熟,有d嘢都想買定先,到阿仔settle down左,先慢慢網購。通常網購床上用品,要有name l ...

我都係第一年去,又未試過網購,好驚唔識,唔知難唔難?你會带多點現金去還是在HK申請定UK 户口?

Isaacmommy 發表於 20-6-5 11:09
你哋學校安排得很好,我哋嗰間乜都無,無接機,不提供隔離期間住宿,所以好頭痛!
...

可能黎緊就會有安排,寄宿學校有under BSA 建議做法,佢地都要幫學生解決問題至有學生黎讀。

第一年去,人生路不熟,有d嘢都想買定先,到阿仔settle down左,先慢慢網購。通常網購床上用品,要有name l ...

如果校服起校服網買會有埋名貼,我舊年系開學前幾日買,直接送宿舍。床單被袋枕頭袋我起香港買洗左先,唔多占地方,同埋要貼name label ,所以我自己帶去。

學校唔會有名貼提供,name label 我起香港整,訂左60個,毛巾衣物全部都要名貼,所以得閒舊整定先。

sumyee 發表於 20-6-5 11:13
我都係第一年去,又未試過網購,好驚唔識,唔知難唔難?你會带多點現金去還是在HK申請定UK 户口?
...

如果你們的孩子準備到英升學,是讀中學,我highly recommend 大家揀個最易的方案,就是在香港開定一個英國戶口。香港的銀行,只有HSBC和東亞有這服務,幫客人開英國戶口。非常簡單,call 銀行約日期去攪手續。開戶口後,家長和孩子都有自己Debit card, 家長有支票簿。有戶口後,家長自己隨時可以transfer money去英國戶口,又transfer money比仔女,又可以交學費,仔女在英出街買野會好方便。

如果讀大學,就唔同啦,仔女飛到英國後,大學orientation 會有資料教新生去銀行開戶口的。

Isaacmommy 發表於 20-6-5 11:09
...

唔係麻咁差?中學好少會咁。咁要監戶人安排接送了

Name label我淘寶訂幾百個,好平。用燙貼比較方便,一件衫都燙兩個安全,逐隻襪燙。

yuyueng 發表於 20-6-5 08:58
我起amazon uk 買野多,個個月都有買,買餅乾,買水,皮鞋,足球鞋,文具,棉被,杯面等等,JOIN左做prime ...

我反而未試過退換,點安排架?
‹ 上一主題|下一主題