用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天神 vs St Mary
樓主: wingggwinggg
go

天神 vs St Mary [複製鏈接]

gloriakaka 發表於 20-5-25 16:08
20分可以maryknoll嗎?

難度亦高,但由於自行學額多過天神,一定多啲人有 20 分,但唔會好多,可以話 10 隻手數曬。今年有 MCS 25 唔中,但呢個情況目前好似只係今年有,唔包出年。

衰啲講句,20 分幾乎人人都有,算不上什麼,你想入嘅,25 分都唔係十拿九穩 (暫時天神同 MCS 都係,往後唔包)。你要 20 分非常大機會嘅直屬,九龍只有聖家。有條件搏殺下嘅,天神、SRL。25 分只係入場券唔包中獎/已有年份係唔穩入:SMCS, St Jo, 九循, LS, 一呂, 華小, DPS, MCS

目前除天神、聖家/SRL,仍未出現 25 收唔曬嘅女校有聖提、聖津、Paul Cat、MPS、SFCS、CPS、HY。

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 16:30
難度亦高,但由於自行學額多過天神,一定多啲人有 20 分,但唔會好多,可以話 10 隻手數曬。今年有 MCS 25 ...

明白,多謝曬你解答,事緣9月先K2,Twins 一男一女,32校網,普通券幼,妹妹讀到書有啲小聰明,哥哥普普通通,想妹妹讀st mary, 最終會試叩門!

gloriakaka 發表於 20-5-25 16:38
明白,多謝曬你解答,事緣9月先K2,Twins 一男一女,32校網,普通券幼,妹妹讀到書有啲小聰明,哥哥普普通 ...

咁最穩陣就係攞住聖家,谷定學術叩天神/St Mary's,反正佢兩個唔睇 111,唔得嘅話你都有間直屬穩袋,聖家讀得好嘅,中學入返 St Mary's 都得。

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 16:43
咁最穩陣就係攞住聖家,谷定學術叩天神/St Mary's,反正佢兩個唔睇 111,唔得嘅話你都有間直屬穩袋,聖家 ...

我見聖家有兩間,唔知有咩分別?邊間好啲?容易入啲?謝謝!

gloriakaka 發表於 20-5-25 16:46

九龍塘 4 班,聯合道 3 班,兩間都有 15 分入。KT 普教中、新校舍近地鐵,聯合廣教中、校舍細。最大分別就係呢度,其他就冇咩特別,一樣都係叻人走佬,其他爭直屬。

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 16:52
九龍塘 4 班,聯合道 3 班,兩間都有 15 分入。KT 普教中、新校舍近地鐵,聯合廣教中、校舍細。最大分別就 ...

答得非常詳細,多謝你嘅意見!

gloriakaka 發表於 20-5-25 16:46

以往多啲人選九龍塘聖家

1998Ruby1998 發表於 20-5-25 16:43
咁最穩陣就係攞住聖家,谷定學術叩天神/St Mary's,反正佢兩個唔睇 111,唔得嘅話你都有間直屬穩袋,聖家 ...

傳聞嘉諾撒屬會不能互叩
如傳聞純實,入左聖家就一定叩唔到st Mary /天神。

fluty 發表於 20-5-25 21:58
傳聞嘉諾撒屬會不能互叩
...

試下無妨,反正佢 32 網冇可能抽兩間。到時候試叩埋 SRL 呢啲都得。
呢幾年有聽聞聖家插 St Mary's。

傳聞嘉諾撒屬會不能互叩
...

delete

rachel_cty 發表於 20-5-15 20:27
天神學術谷好多
St Mary 中學其實鍾意收天神女多啲
因為學術好啲
你可能有所不知,St Mary而家校長係天神前校長,所以而家個勢會係St Mary更走一步。

傳聞嘉諾撒屬會不能互叩
...

寧可信其有

我唔會渣聖家搏
係都渣 srl

lammi2012 發表於 20-6-4 12:53
你可能有所不知,St Mary而家校長係天神前校長,所以而家個勢會係St Mary更走一步。 ...

但相對 wordload重咗好多
今年復課天神唔使考試,只有評估
相反 smcs要就要考,班家長鬼咬咁
‹ 上一主題|下一主題