用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 york k1 Vs LH Pn (tko)大家會點揀?
go

york k1 Vs LH Pn (tko)大家會點揀? [複製鏈接]

Tko  york K1 vs Lh Pn ,大家會點揀?thx
   1    0    0    0

原來LH收超齡兒童?定係YORK隨隨便便收超細B?

希望唔係自制留班啦.
我識有人K1自行留班一年, 也見到有讀緊小一小朋友, 家長再申請小一面試,
咁細個就留班真係好.... @_@

islz 發表於 20-5-13 08:58
原來LH收超齡兒童?定係YORK隨便收超細B?

希望唔係自制留班啦.
LH緊係收超大b啦,如果本身11,12月b遲一年入學都冇問題呀,如果你話細細b遲一年入學有問題,你又有冇諗過現今升小制度(直私面試,叩門面試)本身就偏深其實更大問題...

回覆 babyckl 的帖子

細B都有分,有啲細B講野同手部肌肉都發展得比較快,咁就無謂浪費一年時間同學費。我會睇返自己小朋友現在為止的發展,如果佢同同年大b中b比較都不差的話,照上K1,如果屬於發展稍遲的細b,讀翻PN小朋友同家長都會舒服啲。

回覆樓主:

想當年我有呢兩個offers, 但係york pn vs LH pn, 最終選擇了LH。
因為LH TKO地點較近,有自家課程編製,中英較平均,有好多教材俾家長同考小成績較理想。
york就英文好,NET質素都好,但有考試同名次,自己唔想小朋友咁細個就考試。

對於樓主黎講有一樣野忘記提醒, 你要自己諗下:

由於今年申請小學, 申請過程好多所謂 "熱門/好嘅小學" 係唔接受超齡學童申請, 幼稚園我覺得都有責任把關.

否則收左又唔話比家長知申請小學時, 係有出生日期限制的話, 係好不負責任.

islz 發表於 20-5-13 16:44
對於樓主黎講有一樣野忘記提醒, 你要自己諗下:

由於今年申請小學, 申請過程好多所謂 "熱門/好嘅小學" 係唔 ...

請問邊d小學唔收超大b?

回覆 islz 的帖子

請教一下 超齡學童 的定義是?

九月份開學,唔過七歲都唔算超齡,剛好9-12月超大b升小應該無問題,不是嗎?

先定義一下,比如2020-2021intake, 即今年入小一入嘅小朋友YW, DBS, SPCC印象中只接受2013年10月至2014年9月出世嘅小朋友申請。
(由於我小朋友唔係蹅界所以唔敢肯定,有錯請提醒)

即係只存在大中細B。我定義超大B即係上年9月或9月之前所出世嘅。
叫超大B。
唔知同大家意思係咪一樣?
所以細B考幼稚園成績唔好,自制留班一年或下年再考多次表面上走精面。
但係其實某些「熱門/所謂好」嘅學校係接受”超大B”申請嘅。

muimui125 發表於 20-5-13 17:18
回覆 islz 的帖子

請教一下 超齡學童 的定義是?
簡單講我申請小學時,聽到有位家長交表果時老師問佢現家讀緊邊間學校。佢話xx小學小一,咁明顯係超晒年齡

islz 發表於 20-5-13 20:15
先定義一下,比如2020-2021intake, 即今年入小一入嘅小朋友YW, DBS, SPCC印象中只接受2013年10月至2014年9 ...

不是,我識人有今年YW and DBS offer,係2014年11月出生的。

islz 發表於 20-5-13 20:18
簡單講我申請小學時,聽到有位家長交表果時老師問佢現家讀緊邊間學校。佢話xx小學小一,咁明顯係超晒年齡
...

佢有機會11月或12 月出世,做細B讀小一,咁佢第二年再以超大B再考多次
坊間大致說法
大B - 今年度1-3月出生
中B - 今年度4-8月出生
細B及超細B - 9-12 月出生
超大B - 上一年度9-12 月出生

由於過晒申請時間, 網上資料都沒有了
不過如果有心驗證可自行上小學網>ADMISSION>找相關資料.
係有寫明的.

islz 發表於 20-5-13 20:15
先定義一下,比如2020-2021intake, 即今年入小一入嘅小朋友YW, DBS, SPCC印象中只接受2013年10月至2014年9 ...

我認知中超大B係 10, 11, 12月的小朋友
我諗好少9月或前會做超大B?

rmm9852 發表於 20-5-13 21:24

佢有機會11月或12 月出世,做細B讀小一,咁佢第二年再以超 ...

無錯,呢個係坊間對超大,大,中,細B的定義。
9月前出世才叫超大B呢個說法和坊間的說法有出入。

muimui125 發表於 20-5-14 09:21
我認知中超大B係 10, 11, 12月的小朋友
我諗好少9月或前會做超大B?
唔好意思, 可能我先入為主.
因為有親戚, 朋友, 及申請小學時親身聽到見到, 有人自制留班, 讀完K再讀K, 讀完小一再考小一.
所以我以為超大B係指超越大B. 即係所謂"超齡".

因為無論點細B法(以INTAKE學年計算), 一去下一年就會係超齡.

回覆 islz 的帖子

今年YW收左我朋友個囝, 佢2013年9月出生。
‹ 上一主題|下一主題