用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 只有15分, 打算搬屋, 89, 91校網邊個好d?
go

只有15分, 打算搬屋, 89, 91校網邊個好d? [複製鏈接]

同上
   0    0    0    0

回覆樓主:

升中 兩個網都係沙田區
升小 兩個網都競爭激烈

回覆樓主:

15分, 89/91 自行應該冇希望。

醒目開學勳章 貢獻勳章

無宗教,沙胡、一胡都有少少機會嘅

btw, 我係由89搬去88嘅,91多出名學校,但難抽,如果有私小back up,可考慮91 抽大熱
89... 不了...... 88嘅學校平均d,交通亦方便d

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

我以為89易選擇過88?我見88學校升中成績一般

tiffsan 發表於 20-5-12 22:55
回覆 小曳人 的帖子

89/91好啲 不過入熱門要靠運

tiffsan 發表於 20-5-12 22:55
回覆 小曳人 的帖子

升中一般唔等於易/難乙一。好多學校都係要乙一但唔代表升中好。

88 乙二美林都可以收工,根據以往,乙三都仲有位,你唔想玩考小,只想平平安安入一間唔太差嘅學校,咁美林一定得,不過佢個精英班都唔少野,而且據聞係行政有混亂情況。89、91 啲學校,就算係二線,乙二都係得幾丁人中,唔中就飛寶校。89 7 間都大把人擺乙一。你要玩 89、91 一二線,咁最好有私校。

91 間慈航就升中算係寶校最好,但佢佛教,未必啱你。

好彩上黎問下大家,要再重新部署下,88寶校邊幾間呢?

醒目開學勳章 貢獻勳章

tiffsan 發表於 20-5-13 07:54

美林、張煌偉、禧年

美林入到精英班先會有band 1
精英班好癲,個個星期預默、默書、評估,無得停架!

美林,放乙3都仲得....大把位自行收唔足,相對,張煌偉早年曾有殺校危機,但近年自行試過收足

其實我睇,88優勢係,有好幾間相對唔錯嘅小學,所以分散咗,乙一入到機會唔錯,當然,除大熱嗰幾間啦

恐龍家

tiffsan 發表於 20-5-13 07:54

參考以下分享《88寶校》

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3755906
‹ 上一主題|下一主題