用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才vs真道
go

優才vs真道 [複製鏈接]

兩間都有offer,大家會點揀?
   6    0    0    0

回覆樓主:

你對兩間校有什麼意見 ?

感覺優才學術好d,但真道就輕鬆d,老師好好,感覺會讀得開心d,是嗎?

醒目開學勳章 貢獻勳章

課程設計上,真道當初係創校校長為自己嘅資優兒而設計嘅,11年課程

學生主動學習好重要!
如果孩子唔係主動學習型,建議唔好考慮真道

GT就正常d,DSE 成績亦唔錯
恐龍家

lccl32 發表於 20-5-11 20:02
感覺優才學術好d,但真道就輕鬆d,老師好好,感覺會讀得開心d,是嗎?

學術兩間差不多。
校車線, logos 會比GT 多, GT 分初小及高小校舍, 這點要留意。
Logos 會比GT 遲少少放學, 11年小+中學。

學術差不多是指小學嗎?我指中學應該差很多吧(emoji)

assado 發表於 20-5-12 08:29
學術兩間差不多。
校車線, logos 會比GT 多, GT 分初小及高小校舍, 這點要留意。
Logos 會比GT 遲少少放 ...
學術兩間差不多。

真心說話?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lccl32 發表於 20-5-12 09:27

都難比較, logic 1/3 考 IB。
兩間, 樓主先考慮交通最方便果間 (交通省時間, 都是一個好有利學習條件)

回覆樓主:

我會揀優才。真道ib好,dse麻麻,但ib剩係得叻個班先有得讀。

lccl32 發表於 20-5-12 09:27

真道IB成績屬香港前列
但係只有1/3可以考IB
DSE成績B2A 不及優才B1B/C

Poyau 發表於 20-5-13 15:13
真道IB成績屬香港前列

如何計前列?用可能係最 top 1/3 同人地全部考生比較?

Poyau 發表於 20-5-13 15:13
真道IB成績屬香港前列

IB+DSE 成績大约平均, 兩間校都差不多。

DSE + Banding Result Summary:

香港華人基督教聯會真道書院 HKCCCU Logos Academy

https://dse.bigexam.hk/en/ssp/school/371

優才(楊殷有娣)書院 G.T. (Ellen Yeung) College

https://dse.bigexam.hk/en/ssp/school/420

大膽假設, 細心求證

poonseelai 發表於 20-5-13 16:33
如何計前列?用可能係最 top 1/3 同人地全部考生比較?

2018/19香港IB公開試學校平均成績排位

https://www.sundaykiss.com/417391/education/ib-成績排位/

Poyau 發表於 20-5-13 16:51
2018/19香港IB公開試學校平均成績排位

https://www.sundaykiss.com/417391/education/ib-成績排位/
德瑞 定係 德萃 ??

islz 發表於 20-5-13 16:53
德瑞 定係 德萃 ??

GSIS(德瑞) IB成績居IS之首
德萃間中學未有牌 IB將來嘅事

islz 發表於 20-5-13 16:51
DSE + Banding Result Summary:

香港華人基督教聯會真道書院 HKCCCU Logos Academy

School reports:
GT: p18

https://www.gtcollege.edu.hk/assets/school-report-2018-19.pdf

GT 61個考生考dse, 90% meet degree program 資格 (假設符合3322)

Logos: p24

https://www.logosacademy.edu.hk/wp-content/uploads/2020/01/1819-School-Annual-Report.pdf

Logos 150 考生,44 IB, 105 dse 1個唔知,當考ib等同全部 有3322, 即65% 有3322

poonseelai 發表於 20-5-13 17:37

School reports:

點解GT得61個考DSE? 中一時有幾多人?

4班,假設每班30人,120人,咁流失率係接近50%

就算每班25人,100人,流失率都接近40%

流失人數多得有點誇張

triceramum 發表於 20-5-13 19:14

No idea, just extracted the numbers from school reports

triceramum 發表於 20-5-13 19:14

外人覺得流失率誇張,但該校家長通常覺得無乜大不了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題