用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 問題來了,關於升中報名表
樓主: luluhaha
go

問題來了,關於升中報名表 [複製鏈接]

luluhaha 發表於 20-5-11 16:16
係吖,我都諗到可能學校其實純粹係問咁小朋友揸咁乜護照:香港特區護照,中國內地護照,台灣護照,新加坡 ...

仲未攞護照點搞?變成無國籍人士?~~

02413124 發表於 20-5-11 22:49
唔好講笑,我聽過真係有幼稚園收生會睇邊間醫院出世計分

回覆樓主:

填香港=香港身份証

填中國=內地身份証

香港唔係國家,但都可以獨立參加奧運啦,唔好簡單複雜化。

gigayan 發表於 20-5-11 22:21
呢個值十個趣
作為虎媽,拎咗出世紙,緊係第一時間去幼稚園報名
填表順理成章寫醫院。。。。。

有香港揀香港
冇香港先揀中國

呢個帖真係令我大開眼界(emoji)(emoji)(emoji)

無意講任何政治話題,純粹想討論下關於「國籍」呢個字眼。以我理解,國籍係指入籍某個國家,入籍後就係某個國家嘅國民。

香港不是一個國家,無論如何都不會填寫國籍是香港吧?!現時香港已回歸中國,如果你在香港出生,但並無擁有其他國家之國籍,咁你一係就無國籍,一係就順理成章國籍是中國。唔知我理解有無錯?

另一個問題,直資學校本地學生和非本地學生學費不同,如果是香港出生但有其他國籍,是本地學生還是非本地學生?

LeeCC 發表於 20-5-19 06:32
另一個問題,直資學校本地學生和非本地學生學費不同,如果是香港出生但有其他國籍,是本地學生還是非本地學 ...
用香港身份証/出世紙註冊就收香港人價囉
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-19 07:32
用香港身份証/出世紙註冊就收香港人價囉

謝謝

即係用香港身份證註冊,持外國護照,無特區護照(即係唔系中國籍)都當系本地生

LeeCC 發表於 20-5-19 08:07
謝謝

即係用香港身份證註冊,持外國護照,無特區護照(即係唔系中國籍)都當系本地生

情況就如同你係香港人,但持BNO入境外國旅遊,當遇事需求助時,英國領事館會因為你持BNO而有責任向你提供協助,反之中國領事館並無相關義務(因你係港人而提供則作別論)。

所以視你為本地生或外地生,不在於你嘅樣貌,係在於你用咩嘢證件註冊。

rulerL 發表於 20-5-19 02:16
呢個帖真係令我大開眼界(emoji)(emoji)(emoji)

無意講任何政治話題,純粹想討論下關於「國籍」呢個字眼。 ...

所以我一早話學校個表有問題。

LeeCC 發表於 20-5-19 08:07
謝謝

拿!唔係人人需要有護照既,咁你用身分證註冊,咁咪係本地生身分囉。如果用護照註冊,咪外國人身分囉。香港雙重國籍唔犯法既。

rulerL 發表於 20-5-19 11:47
情況就如同你係香港人,但持BNO入境外國旅遊,當遇事需求助時,英國領事館會因為你持BNO而有責任向你提供 ...

記得N年前,當時我仲好後生,唔記得乜事,只記得係大件事。當時未回歸,有位香港人兄攞住BNO去英國領事館,領事館話幫唔到佢(我記得當時只係好亂)。咁果位人兄又醒目喔,唔知點解會帶埋回鄉證,佢走去中國領事館求助,話自己係中國同胞,係香港人,居然人哋真係理佢,協助佢返香港。

little_yolky 發表於 20-5-19 21:32
拿!唔係人人需要有護照既,咁你用身分證註冊,咁咪係本地生身分囉。如果用護照註冊,咪外國人身分囉。香 ...

學籍表要填出生地和國籍,身份證號碼,其他護照號碼

填身份證號碼,唔填其他護照,即係本地生啦

LeeCC 發表於 20-5-19 21:40
學籍表要填出生地和國籍,身份證號碼,其他護照號碼

填身份證號碼,唔填其他護照,即係本地生啦

但係爸爸媽媽係香港人,就算響外國出生係咪都可以攞到身分證?咁你外國出世,可以用香港身分架嘛,填中國籍咪得囉。

little_yolky 發表於 20-5-19 21:44
但係爸爸媽媽係香港人,就算響外國出生係咪都可以攞到身分證?咁你外國出世,可以用香港身分架 ...

其實香港出世是否已經合乎本地生的資格?國籍不影響資格?

LeeCC 發表於 20-5-19 21:57
其實香港出世是否已經合乎本地生的資格?國籍不影響資格?

我覺得係喔,否則做乜要你填香港定中國。

little_yolky 發表於 20-5-19 21:58
我覺得係喔,否則做乜要你填香港定中國。

國籍無俾香港/中國揀,要自己填

little_yolky 發表於 20-5-19 21:44
但係爸爸媽媽係香港人,就算響外國出生係咪都可以攞到身分證?咁你外國出世,可以用香港身分架 ...

呢點好似唔係必然的

https://www.info.gov.hk/gia/general/201601/27/P201601270643.htm
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 20-5-20 08:19
呢點好似唔係必然的

https://www.info.gov.hk/gia/general/201601/27/P201601270643.htm

同學仔外國出生,爸爸外國人媽咪香港人,跟媽咪來香港住,每年去入境處申請,佢有身份證的

‹ 上一主題|下一主題