用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三升中四轉校
go

中三升中四轉校

剛剛忙完細囡升中選校,宜家又要煩大囝轉校,阿仔係一間Band 2中中讀,因為唔可以同時選修Phy+Bafs,另外已經確定可以讀M2,我巳經問了阿仔多次轉校原因,他說這2科比較有信心取得好成績,上學期考完試就開始放年假及停課,上個月先對卷有成績,但沒有成績表,我只得測驗的成績表,機會是否比較細?

唔讀 bafs, 讀 econ 得唔得 , 其實咁細個 , 中三只係 每科認識少少, 未必真係 可以決定到將來嗰科係咪真係有把握喎

Chowying 發表於 20-5-12 15:54
唔讀 bafs, 讀 econ 得唔得 , 其實咁細個 , 中三只係 每科認識少少, 未必真係 可以決定到將來嗰科係咪真 ...
阿仔對 Econ 無興趣,因為他比較喜歡數學科,越難的數學題目越肯花時間去研究,真係唔識做就會找老師幫忙,而家停課期間,老師都叫阿仔睇定M2的書本。

go111kmf 發表於 20-5-13 13:45
阿仔對 Econ 無興趣,因為他比較喜歡數學科,越難的數學題目越肯花時間去研究,真係唔識做就會找老師幫忙, ...

聽聞econ計數架喔。

回覆 little_yolky 的帖子

ECON 不是計數的

go111kmf 發表於 20-5-13 13:45
阿仔對 Econ 無興趣,因為他比較喜歡數學科,越難的數學題目越肯花時間去研究,真係唔識做就會找老師幫忙, ...
雖然我唔識 Bafs, 不過如果你鍾意難嘅數學, 能夠去handle M2 咁, 普通科目嘅數學 唔會可以滿足到你啲乜嘢, 我亦唔相信 bafs 考核入面嘅數學可以有幾咁難。
我自己大學亦係讀數學系, 鍾意數學還鍾意, 會考嗰陣咪一樣要讀phy chem bio, A level 都一樣要讀chem㗎, 科目總係唔可能 每一科 仲有難既數學嫁。

仲有一樣嘢, 我當年喺大學year one, 有一個讀緊econ博士嘅學生, 要黎 sit呀我哋calculus嘅堂,補一補

另外轉校 畀你揀到心目中嘅科目如果要跌band嘅話又o唔ok呀
點樣都好,希望你細路可以 揀到心目中嘅科

go111kmf 發表於 20-5-11 09:32
剛剛忙完細囡升中選校,宜家又要煩大囝轉校,阿仔係一間Band 2中中讀,因為唔可以同時選修Phy+Bafs,另外已 ...

孩子咩成績呀?e+修讀到咩科呀?

孩子喜歡數學,又對BAFS有信心,咁佢一定係修讀咗BAFS(A)啦!既然數學老師對佢有留意,可否透過老師向學校爭取下,老實講話打算為此轉校,可能有轉機呢!

以我所知, 吾係咁多學校收中3升中4, 不過, 一定耍找一找, 又或者問佢, 想去邊間中學

Chowying 發表於 20-5-13 16:24
雖然我唔識 Bafs, 不過如果你鍾意難嘅數學, 能夠去handle M2 咁, 普通科目嘅數學 唔會可以滿足到你啲乜嘢 ...
阿仔唔介意跌band的學校,佢話最重要揀到心儀的科目。

YmOra 發表於 20-5-13 17:21
孩子咩成績呀?e+修讀到咩科呀?

孩子喜歡數學,又對BAFS有信心,咁佢一定係修讀咗BAFS(A) ...

今年中三升中四,只知分數未知级名次,數學成績: paper 1: 97/105,paper 2: 64/70,冇錯阿仔想修讀BAFS (A),我知阿仔未出仲全力去考試,因為考試期間仍有打機及求求其其咁温書,佢只係私補中、英文兩科,其他科自己温習,亦沒有做額外的練習。學校選科 x1: bio,phy,bafs,history , x2: chem, geo, ict, va, econ, 中史,已問過學校唔可以同時修讀phy+bafs

CMMANDY 發表於 20-5-13 21:22
以我所知, 吾係咁多學校收中3升中4, 不過, 一定耍找一找, 又或者問佢, 想去邊間中學 ...
雖然難但也會一試,已問了一些學校要等復課後先知道最新的安排,有些學校不收插班生。

go111kmf 發表於 20-5-14 08:14
今年中三升中四,只知分數未知级名次,數學成績: paper 1: 97/105,paper 2: 64/70,冇錯阿仔想修讀BAFS ( ...

清楚你囝囝的情況了,照睇你囝囝係讀到書嘅!我建議你先行了解下心儀想轉的中學的中四選修課程的配搭情況,因為以我所知同時間可以修讀(Phy+BAFS)之配搭未必間間有,最好還是致電中學咨詢一下,我校就不能有這配搭,例如迦密、黃笏南就有,你可以參考下面資料。

參考資料:一些中學選修科情況
(迦密選修科)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread
(黃笏南選科)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread
(旅港選修科)https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread
(林裘謀選科)http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/notices/1516/1523.pdf
(聖言選修科)https://www.singyin.edu.hk/zh/課程簡介/高中課程/2020-2023

資料有些是多年之前的,只作簡單參考。
由於,不知道你兒子讀緊Band幾之中學,故只提供一些B1中學給參考。
其中,我推介"聖言",因為好適合喜歡數學之學生就讀,相信一定可以滿足你囝囝。

YmOra 發表於 20-5-14 09:39
清楚你囝囝的情況了,照睇你囝囝係讀到書嘅!我建議你先行了解下心儀想轉的中學的中四選修課程的配搭情況 ...
她囝囝 BAND 2 中中 , 可能去直資機會大D

CMMANDY 發表於 20-5-14 12:24

ic我的資料幫唔到手。

go111kmf 發表於 20-5-14 07:54
阿仔唔介意跌band的學校,佢話最重要揀到心儀的科目。
轉校重讀中三又可吾可行, 始終今年中3 , 或者說, 香港大部分學生, 下學期未上過課, 就算妳找到間有PHY BAFS M2, 也未必過到叩門份測驗卷

YmOra 發表於 20-5-14 12:29
ic我的資料幫唔到手。
多謝妳的資料, 我就憑妳的資料, 令我知多D, 第日如果我的朋友, 有需要, 我就可以給予她意見

go111kmf 發表於 20-5-11 09:32
剛剛忙完細囡升中選校,宜家又要煩大囝轉校,阿仔係一間Band 2中中讀,因為唔可以同時選修Phy+Bafs,另外已 ...

https://www.ssshk.edu.hk/CustomPage/paragraphGroup.aspx?webPageId=19&pageId=21

如果轉校後選修科是英文讀,你地ok嗎?

Ok
就打電話去問下有冇收中四插班吧
我是護書簿

YmOra 發表於 20-5-14 12:29
ic我的資料幫唔到手。
謝謝你的幫忙,亦可以給其他人參考。

YmOra    發表於 20-5-14 14:20

CMMANDY 發表於 20-5-14 12:24
也會試直資