用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:28
小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...

今年同舊年同一數據,道理學校應該可以估算banding較準確。

老師係講得啱既,唔好彩就彈得好後,即係去乙九既B2,但人哋乙三填B2,最差咪派乙三,無彈咁後丫嘛

區唔夠位,大家提早棄權,於是仍有位繼續俾堅持既B1生。如果大家唔堅持,咁咪真係所有B1學校都派晒,number後既同學就輪B2校囉。你只要make sure乙9-11,係咪都有B2生可以抽入就得。如果B1生都抽唔入,即係只有兩個可能性,一係小朋友係B2,一係學校其實係B1。如果學校係開英文班既中中,就一定有B2生入到,因為如果全B1,佢哋都開晒英文班啦,駛乜開中文班?俾我就連本區兩間1A都填埋落去,滴水不漏!

PuffyBobby 發表於 20-5-10 11:13
其實大抽獎最能夠影響到結果嘅就係隨機號碼唔靚,所以老師會建議你放啲band two學校喺乙四至乙九都合理嘅, ...

但係,number唔靚咪乙七入B2囉,咁同乙3/4入B2請問有乜實質既分別我自己細個就係唔好彩,一來無填晒D B1校,二來乙1-5全部填大熱學校,所以咪入乙6間B2A囉。

little_yolky 發表於 20-5-10 11:18
今年同舊年同一數據,道理學校應該可以估算banding較準確。

老師係講得啱既,唔好彩就彈得好後,即係去乙 ...

又咁講,亦存在有DD機會,收到本區85%B1-2A生亦未必可以變成英中,英中資格係全港計算~~~

2jkidsfather 發表於 20-5-10 11:06
乙二照理不應是外區B1A得四個位學校,乙一才有機 (要肯定係band 1 生)。
號碼優先,乙一已走
號碼偏後,乙 ...

博弈遊戲啫,無話有無機既。外區間間幾個位,不填白不填,唔填就一定無機。

回覆 sunnymama2 的帖子

其實抽中乙一都大,ek有家長講過b2 生扣到你乙一中學

mcl203 發表於 20-5-10 11:28
又咁講,亦存在有DD機會,收到本區85%B1-2A生亦未必可以變成英中,英中資格係全港計算~~~
...

如果間學校,四班得兩班英文班,就應該好保險有B2生入到。

little_yolky 發表於 20-5-10 11:28
博弈遊戲啫,無話有無機既。外區間間幾個位,不填白不填,唔填就一定無機。
...
My point is: 要填外區B1A得四個位學校,就要填乙一(要肯定係band 1 生)。

放落乙二,博弈遊戲玩錯了。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 11:36
My point is: 要填外區B1A得四個位學校,就要填乙一(要肯定係band 1 生)。

放落乙二,博弈遊戲玩錯了。

有他區乙7入LS。咁你話佢係啱定錯?

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:28
小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...

你只填了兩間區內band 1, 係我填盡所有的,我孩子利益我話事。

1仔都話(emoji)吾到2仔校,咁band 2 生(emoji)咩呢

但一要確定自己係band 1

little_yolky 發表於 20-5-10 11:46
有他區乙7入LS。咁你話佢係啱定錯?
Show the proof

lm251099 發表於 20-5-10 11:54
你只填了兩間區內band 1, 係我填盡所有的,我孩子利益我話事。

1仔都話(emoji)吾到2仔校,咁band 2 生(em ...

會唔會區內得4間B1校?不過係我都會填晒區內B1校。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 12:05

咁你要自己search喔。唔止LS,一兩年前都有網友入他區1A女校,唔係乙一/二,佢好驚喜,其實呢D並唔係新聞,間中都有發生,人棄我取而已,無乜特別。

2jkidsfather 發表於 20-5-10 12:05

冇proof ga, 都係聽呢度jm講。

就學唔係LS, 都聽到有人上年乙五入外區band 1

當然係冇proof啦

little_yolky 發表於 20-5-10 12:16
咁你要自己search喔。唔止LS,一兩年前都有網友入他區1A女校,唔係乙一/二,佢好驚喜,其實呢D並唔係新聞 ...

Exactly!

我覺得年年都有,睇你肯唔肯搏

回覆樓主:

咁乙7係咩學校? 最差都應該係band 2A?

little_yolky 發表於 20-5-10 11:18

老師係講得啱既,唔好彩就彈得好後,即係去乙 ...

我就係同小朋友家長講,如果真係咁多band 1 生乙3/4填band 2校,你應該好開心,因為佢地放棄左某d band 1 學額留俾你個小朋友抽!

其實可否整多個 plan 如下:

睇下LKP last round 報名截左未, 以我所知, 4月中有朋友在自行失利後報名, 5 月尾先面試.  

未截的話報名先, 大抽獎照去.  如真的是 band 1 生, 基本上好難入唔到 LKP, 咁就變相有間校風不錯的水泡做 backup, 減輕大抽獎壓力.

sunnymama2 發表於 20-5-10 12:25
我就係同小朋友家長講,如果真係咁多band 1 生乙3/4填band 2校,你應該好開心,因為佢地放棄左某d band 1  ...
同意,這就是之前講過,經過老師的精確“指導”后,本不夠B1位的區,都會有足夠的B1位給填表正確的(僅僅指盡填B1校就足夠)B1生。

我可以prove乙5入中西區英中,乙2入果啲變成濕濕碎了,再多少少嘅收起先,費事嚇親你~~~

IYY 發表於 20-5-10 13:10

其實可否整多個 plan 如下:

LKP係咪早幾日仲登緊報,2nd round24個位開始接受申請?~~~
‹ 上一主題|下一主題