用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序 ...
樓主: sunnymama2
go

《十萬火急》老師打黎話希望家長改升中排位次序   [複製鏈接]

LionHang 發表於 20-5-12 17:49
回覆 carmenlook 的帖子

先感謝呀..因為我都講過我伙計細仔都係今年升中,所以我都想明白究竟係米B2就必上B ...

拿!B2同B3又唔同B1咁講。因為B2-B3好多學校DSE成績唔係公布得多,大家靠估,而且除咗B2A,其他無咁熱門既B2學校尤其B2C係有機會收B3生,所以B2、B3有時好難界定。道理上B2生當然都係先派,但佢一早放間B3,個號碼唔好咪入咗囉。

LionHang 發表於 20-5-12 19:49
回覆 carmenlook 的帖子

佢父話呈3佢係好左但唔計呀...都係B2尾既...擔心無咩用..我都係同佢講乙一必填阿 ...

如果呈三好咗,雖然唔計,可以keep住嚟叩門喔!

醒目開學勳章

sunnymama2 發表於 20-5-10 08:28
小朋友區內band 1 生,家長亦再三和學校老師confirm 非band 1 邊緣人,所以填哂可揀的band 1學校才填band 2 ...

甘填既後果係乙一不入的話,如不大幸運,可能入到乙九前的執雞校或乙九的band2, 甘到時老師會因為你唔聽話而唔畀推薦信你去叩門乙一至乙三。而比一個成績差過你而派得差過你的,因佢聽話。甘家長到時冇得恨,可能人地即收。要駁就冇得恨。

回覆 little_yolky 的帖子

呢點可提一提佢.

LionHang 發表於 20-5-13 07:14
回覆 little_yolky 的帖子

呢點可提一提佢.

提埋佢畢業試一定要努力,如果沙田取消君子協定,叩阿哥間應該有機會既。

我知係無呈三,佢意思係最衰無呈三,成績有好轉個類啦..本人語言能力唔多好....莫怪..太早亦打擾大家...不好意思...因本人事業係大家每天要吃既野..所以睇到有用先出句聲....SORRY

LionHang 發表於 20-5-13 07:21
我知係無呈三,佢意思係最衰無呈三,成績有好轉個類啦..本人語言能力唔多好....莫怪..太早亦打擾大家...不好 ...

唔緊要,你應該好忙,所以冇時間慢慢打字。

little_yolky 發表於 20-5-13 07:18
提埋佢畢業試一定要努力,如果沙田取消君子協定,叩阿哥間應該有機會既。
...

冇錯,我都有叫小朋友考好d試,touchwood有需要都可以用黎見人。

piglet0529 發表於 20-5-13 04:37
甘填既後果係乙一不入的話,如不大幸運,可能入到乙九前的執雞校或乙九的band2, 甘到時老師會因為你唔聽話 ...

見中學的校長的推薦信有冇用?

仲要係一間好唔熱門的小學,校長有牙力嗎?

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:06
見中學的校長的推薦信有冇用?

仲要係一間好唔熱門的小學,校長有牙力嗎?

操卷考好叩門筆試有用D。我完全無諗過要用校長推薦信。

piglet0529 發表於 20-5-13 04:37
甘填既後果係乙一不入的話,如不大幸運,可能入到乙九前的執雞校或乙九的band2, 甘到時老師會因為你唔聽話 ...

如果聽話既學生係屬於同一派位組別,相信乙3已穩入B2中學,如果仲叫學校寫推薦信,恐怕只會換來一句:都派到首三志願,結果好啦!唔好叩門啦!學校唔會寫推薦信俾派得好既同學。

如果聽話但連乙3間B2都唔入,即係應該大家唔係同一派位組別,咁就好心D讓吓人去攞推薦信啦!

其實去到叩門階段,除非小學校長同某中學校長好有交情,或兩校一向關係極好,否則學校只係認字唔認人,能力唔夠話之你乜水推薦過嚟吖!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 20-5-13 08:12

冇錯。

而且我一直都有迷思要怎樣的推薦信才發揮有用?

我小朋友in小學時,小學要求幾頁portfolio , 如有校長推薦信也可附上。

於是有叫幼稚園校長寫推薦信,發覺封信內容的野和portfolio 的野9成一樣,所以就扔左去,寧願擺多幾幅家庭照。

見中學,如果體藝出色,一早經“early bird”入某某神校,又或者叩門時show 一推獎牌獎狀。

如果成績好,學校都會睇你呈一二+畢業試,呢d校長推薦信可以代替嗎?

可能見識少,有冇jm知校長推薦信要怎樣才可發揮作用?

little_yolky 發表於 20-5-13 08:12

Duplicate

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:29
冇錯。

而且我一直都有迷思要怎樣的推薦信才發揮有用?

校長同中學校長關係良好。

little_yolky 發表於 20-5-13 08:38
如果中學校長到某小學家長會,然後話有推薦信,但要第一志願,甘你要唔要/信唔信推薦信?

hkpapa852 發表於 20-5-13 08:24
如果聽話既學生係屬於同一派位組別,相信乙3已穩入B2中學,如果仲叫學校寫推薦信,恐怕只會換來一句:都派 ...

講得有理!

little_yolky 發表於 20-5-13 08:38

你就黎可以做hkmana!

medicine 發表於 20-5-13 08:45
如果中學校長到某小學家長會,然後話有推薦信,但要第一志願,甘你要唔要/信唔信推薦信?
...

一般呢D都唔係B1-B2A學校,所以唔會理佢

little_yolky 發表於 20-5-13 08:47
一般呢D都唔係B1-B2A學校,所以唔會理佢
B1A,大熱添!

sunnymama2 發表於 20-5-13 08:46
你就黎可以做hkmana!

港媽係貶義喔!!
‹ 上一主題|下一主題