用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS 小一程度,有無讀緊嘅分享?
樓主: samsonism
go

KTS 小一程度,有無讀緊嘅分享?   [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 20-5-11 11:21

係講緊英文校本,但同中小英小冇關係,KTS 都係中小但 ...

咁以你咁好經驗,KTS Vs 英小,英文程度如何?抄你咋~~~

mcl203 發表於 20-5-11 11:22
咁以你咁好經驗,KTS Vs 英小,英文程度如何?抄你咋~~~
用家分享!我識的畢業生上英中適應上全無問題,咁我估應該唔錯

醒目開學勳章 貢獻勳章

我唔清楚KTS 情況,但如果"只係"教快半年左右,根本唔需要太擔心,除非你本身間KG好hea

大仔講SFA小一時,英文用2A書,數用1B書,只係skip 部份KG (KM) 時教過嘅,當時班上york / LH/ KM/KV/SC 畢業生已佔大多數,所以完全無追課程嘅感覺

相反,細仔入讀津小,成個上學期都唔係學新野,只係重覆KG教過嘅,同適應新環境

相信KTS 情況唔會有太大分別 (指學生來源/能力上)
恐龍家

bettyay 發表於 20-5-11 11:27
用家分享!我識的畢業生上英中適應上全無問題,咁我估應該唔錯

認同認同~~~

回覆樓主:

回樓主,我諗我個case有參考價值。
家有兩子,都係SC畢業。一個性格文靜自少愛看書,幼稚園無上興趣班,無琴棋書畫,亦無上2歲班(你哋可以唔信,呢個係事實,請爬文)無上面試班。升小比九小收,抽中寶校,於是入咗九小。
佢讀得好開心,跟到課程,成績仲ok.學校自信教育下佢個人開朗咗,活潑咗,可能入咗校隊又咁好彩攞咗牌,佢自信心多咗。
細果位,唔鍾意睇書,都係乜都無上,無上兩歲班。直確入sc同九小係托哥哥個鴻福。好彩SC課程同九小超涵接,佢成績唔係名列前茅只算中游,但佢學術嘅進步(唔係名次分數,係識得嘅字,知識同作文技巧)係令我咄咄稱奇。係完全增值。
佢到今天都係中英文文盲,(講就好好果隻),但學校教到佢作到篇似樣嘅文。

samsonism 發表於 20-5-10 13:32
你講嘅係kts P1 conprehension?

順帶一提。評估前老師幫手揾書,教審題同答題技巧,如果留心學習,分分鐘會攞高分(但唔會滿分)。
如果你無上堂,就咁睇份卷,你會覺好難,但有上堂有温工作紙,你就覺識做都好合理。
所以唔係就咁睇一段comprehension就話好深好過份,理解全個system就會明唔係咁難

jason1978 發表於 20-5-11 14:27
家有兩子,都係SC畢業。一個性格文靜自少愛看書,幼稚園無上興趣班,無 ...
中英文文盲, 咁話佢地架....

小朋友KTS畢業咪?

話哂未入kts,聯想到嘅會係 三私一直 程度深 校舍好靚…了解清楚跟唔跟得上係好嘅

samsonism 發表於 20-5-11 14:36
中英文文盲, 咁話佢地架....

小朋友KTS畢業咪?

我個細仔仲讀緊九小初小。咁我形容我個仔係文盲同以前啲人叫犬兒一樣啫。說回正題,佢把口好好,但唔鍾意睇書,啲字看完即忘,個底的確麻麻。但經九小老師調校下,佢今日都係唔係好睇得明哥哥同期明白的字和書,但佢作文和做評估又似模似樣,唔似跟唔上。只不過今日會對舊年學過嘅字忘記咗六成咁囉。

jason1978 發表於 20-5-11 14:27
家有兩子,都係SC畢業。一個性格文靜自少愛看書,幼稚園無上興趣班,無 ...

我仔同你小朋友一樣,返九小前乜班都無上,仲要唔愛睇書,但一樣超鍾意返學,我叫過佢試吓插其他學校(學費無咁金),但佢打死都唔肯,其實學校教快教深都好啦,亦都教到小朋友愛返學(emoji)

samsonism 發表於 20-5-11 14:46
話哂未入kts,聯想到嘅會係 三私一直 程度深 校舍好靚…了解清楚跟唔跟得上係好嘅
...

SC絕對跟得上。記住唔好丟由lower 開始嘅4-week plan, 你會見GS 同英文科學返

jason1978 發表於 20-5-11 14:48
SC絕對跟得上。記住唔好丟由lower 開始嘅4-week plan, 你會見GS 同英文科學返

就係涵接到咁過分

liscp 發表於 20-5-11 14:48
我仔同你小朋友一樣,返九小前乜班都無上,仲要唔愛睇書,但一樣超鍾意返學,我叫過佢試吓插其他學校(學 ...

兩個仔都好愛學校。

回覆 jason1978 的帖子

咁請問你覺得九小鐘意收咩類型學生?會收細B嗎?

小曳人 發表於 20-5-11 11:27
我唔清楚KTS 情況,但如果"只係"教快半年左右,根本唔需要太擔心,除非你本身間KG好hea

大仔講SFA小一時, ...

sfa啲英文&數學真係唔深,甚至覺得淺,反而中文不容易,但對打好基礎來說幾好

cxyu841216 發表於 20-5-11 15:35

收細b,12月細b都入到

同學仔各類型都有。但似愛閱讀居多。

收細B! 愛閱讀有禮貌有反應及坐得定。忌沒禮貌

為什麼要教快一年半年? 小六教中一程度? 小朋友和家長頂得順嗎?
‹ 上一主題|下一主題