用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園有好的私立呼吸學校,小學有嗎? ...
go

幼稚園有好的私立呼吸學校,小學有嗎? [複製鏈接]

擔心抽獎抽得吾好,出名的直私吾夠爭,有小學版的呼吸學校,成績又不太差嗎?
   12    0    0    0

音小?佢算比較客易考入,中學部好似係band 2a

jtw_ki 發表於 20-5-9 13:26

音中2019年3322率≤50% B2A/B
中英3+跌咗 數通2+持平

DSE 2019 | 2018
中文 3+: 50% | 66.7%
英文 3+: 89.1% | 96.7%
數學 2+: 93.5% | 93.3%
通識 2+: 100% | 100%

回覆樓主:

請問男生定女生

醒目開學勳章 王國長老

jtw_ki 發表於 20-5-9 13:26

音小唔算呼吸學校啦,年年見唔少人等offer架

醒目開學勳章 王國長老

我唸幼稚園同小學有分別
幼稚園唔讀都仲可以抽獎入到ok嘅小學
小學升中講完分數至講運(唔計龍校)

Charlotte_mom 發表於 20-5-9 16:32
我唸幼稚園同小學有分別
幼稚園唔讀都仲可以抽獎入到ok嘅小學
小學升中講完分數至講運(唔計龍校)
年年總有瀕臨殺校邊緣,或派完位時人數可開8班,但最後可能只開得3/4班既學校,自行好大機會係任我行,算唔算呼吸學校呢?
仲有近年間德X集團,都好有呼吸feel(不過入咗去會幫你拔喉啫)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

既然樓主話「擔心抽獎抽得唔好」,我估佢意思係自己考間呼吸?
咁不如讀抽中果間算了,起碼唔駛錢,留錢補習操fit轉校好過

你上網一SEARCH就會見到有2輪招生果D, 機本上就係收生不足.收生不足機本上差不多=呼吸.

另外德卒就一定係呼吸.
好唔好就不得而知了. 要用家比feedback. 局外人見唔好, 未必讀嘅家長或小朋友唔好.

Poyau 發表於 20-5-9 15:33
音中2019年3322率≤50% B2B/A
中英3+跌咗 數通2+持平
過往兩三年dse其實都唔錯,好過唔少龍校,係2019 中文科差左d...希望音中擺多點資源落中文度

所謂好係點定呢?如果容易收就代表唔好嘅話,我又唔知點推介。RHS容易收但我覺得幾好(小學),唔知算唔算呼吸學校?BTW,閣下將某幼稚園定性為呼吸幼稚園又係咩意思?係歌頌該幼稚園有教無類又質素不錯嘅正面評語?定係覺得其他幼稚園非「呼吸」嘅制度有疑惑?

Charlotte_mom 發表於 20-5-11 09:57
既然樓主話「擔心抽獎抽得唔好」,我估佢意思係自己考間呼吸?
咁不如讀抽中果間算了,起碼唔駛錢 ...
小學留番多D錢,到升中時耀中大把位等香港居民入讀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

monodad 發表於 20-5-11 12:40
所謂好係點定呢?如果容易收就代表唔好嘅話,我又唔知點推介。RHS容易收但我覺得幾好(小學),唔知算唔算 ...

其實真正既呼吸幼稚園只得一類,係托兒性質個D。基本上無乜入學要求,主要係要鬥快排隊報名。

其餘個D所謂呼吸學校,其實都只係收生唔夠人爭硬係要作個名出嚟攪另類Gimmick啫!

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:41
小學留番多D錢,到升中時耀中大把位等香港居民入讀

可唔可以請教下點解?
耀中嘅中學聽講都係麻麻

hkpapa852 發表於 20-5-11 12:45
其實真正既呼吸幼稚園只得一類,係托兒性質個D。基本上無乜入學要求,主要係要鬥快排隊報名。

其餘個D所 ...

其實主要係唔好因為個人經歷同感受亂咁將人家學校扣帽子啫⋯⋯不論真係覺得俾得起學費就收定係讀完之後覺得佢好而行出嚟抱打不平都好。

Tiffanytobe 發表於 20-5-11 12:47
可唔可以請教下點解?
耀中嘅中學聽講都係麻麻
耀中幼稚園同小學係有國際學校牌照既私校,要主收非本地學生,但中學部係私獨,要主收本地學生。

我覺得"呼吸幼稚園"個名又幾打意丫... 冇咩所謂.
正如人地話你"傻架"你知道自己唔係 + 勁人好多咪得LAW.

網上吹水, 放鬆D. 如果因為間學校叫"呼吸幼稚園"就冇去讀.
而點呼吸幼稚園又唔知係佢冇能力思考.

沒有能力思考家長也不想做朋友吧:D

islz 發表於 20-5-11 14:14
我覺得"呼吸幼稚園"個名又幾打意丫... 冇咩所謂.
正如人地話你"傻架"你知道自己唔係 + 勁人好多咪得LAW.

去標籤幼稚園,宣揚負面評價或因為學校因被標籤因而有家長挺身而出去護航對學生或家長什至老師同學校管理層都唔係健康同理想嘅情況。真實情況係點,在學家長自然清楚,亦無需要為亂標籤他人學校嘅朋友作澄清或辯解,希望呢種情況唔會蔓延開到小學層面。

咩係呼吸學校

asonlyasone 發表於 20-5-11 17:14
咩係呼吸學校

引用買樓呼吸plan 有呼吸就可以······
‹ 上一主題|下一主題