用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Deleted
樓主: kimlam953
go

Deleted   [複製鏈接]

醒目開學勳章

kimlam953 發表於 20-5-11 00:13
多謝意見!我希望小朋友有運動嘅習慣,如能從中學懂堅持和毅力,及輸得起就更好!並不為升中,更不想他做 ...
羽毛球我可俾少少意見你我仔K2開始跟私教 1:1
每堂500
再加球會1-2堂
其實一個月都真係要好幾千

青苗係要選拔的, 足7歲先可以考.......
好多好多小朋友都係好細開始學, 就係為左入青苗同將來入青年軍
1:1學既人多的是......

我自己都係想小朋友係運動中學習輸同恆心
但學左就來2年又投資左都唔少
當然想佢有好成績

仔9月升小一, 我都唔知佢個間有無校隊
但要打得好, 一定唔係靠學校

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-4 00:26
羽毛球青苗唔係平價運動班,考得嘅細路已經有曬基本水平,如果冇跟開教練或者球會,入到嘅機會差不多係零 ...
呢點真

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-4 13:43
作為過來人,我講少少自己經驗同睇法
小朋友學運動有兩個方向
謝謝你分享呀
當然1同2都想啦....不過最重要係小朋友係失敗中學習及陪養恆心
K2學係一個偶然
原本只係我女學先, 細佬跟打
我女學左一陣就話唔學
但見細佬又打得幾好
所以就俾個仔繼續1:1...學左年幾

有朋友同我講亞仔咁細, 其實未必真係要私教
年頭就幫佢JOIN埋球會
雖然佢係球會只係初班, 但我見佢打得好開心
同D哥哥姐姐打輸下, 佢又無咩咁....

不過我眼見好多K1-2都上私鐘
真心越來越早....

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-5 16:54
呢幾年我地在青少年羽毛球圈子見到唔少家長俾細路仔打波係目標為本,已經偏離體育運動嘅原意,造成細路仔各 ...
真心, 我唔想個仔打出成績就係騙人的不過...我以家真係想佢係打波中搵到樂趣同目標
我自己都係打排球大
真心覺得有班人一齊有個共同興趣一齊長大好開心

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 20-6-6 08:33
仲有風之后和顧家輝tim, on the other hannd 亦有車神、becker, agassi.  peak too early/plateau 是好多 ...
不能同意更多~~~~

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-5 19:16
當然明白啦,想當年我好勤力幫阿仔報比賽,俾佢出去見世面,對佢地係有好處的,贏到牌更加係莫大嘅鼓勵, ...
請問你小朋友當年小學點分配時間?青苗一星期 2晚,球會同私教多少天?

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-10 12:35
小學時青苗兩日,球會兩日,校隊一日,每星期基本練5日波,上咗青年軍就球會減一日,加兩日私教,每星期練6 ...
謝謝你.....睇黎真係好辛苦唔係真心鍾意都堅持唔到

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-10 19:22
如果真係好有火嘅細路係唔會覺得辛苦,我仔已經每星期練6日,但學校有假期嘅日子問佢有咩想玩呢?除咗打波 ...
我仔最鍾意打機.....我都希望佢打波可以有火
你小朋友係羽毛球中成長都係好事
起碼佢識既都係波友....
多數唔會好曳

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-14 18:15
事實上體藝培養就係燒錢玩意,我地私鐘$350只係普通教練級數,我buy 佢有心教多於佢有幾勁,亦見過幼稚園b ...
球會又真係打得好開心我仔一開始跟私教(呢排停左) , 最近轉左去打球會(4.5歲誤打誤撞跟家姐開始學, 以家6歲)
雖然球會佢仲係初班
但原來初班由6歲可以到好大個(眼見可能中學都有),因為要升班係要考試
亞仔有時同高佢2個頭既哥哥打, 雖然輸但佢又好ENJOY
學下計分,執下波, 做下運動又2個鐘

但球會有講, 如要進步快, 一定係私教...升左小,睇下時間點安排
真心好多謝你分享

醒目開學勳章

bigboyenzo 發表於 20-6-15 17:51
球會當然開心啦,成班柴娃娃咁玩嘛
以家青苗7歲就考,如果要考到,好多人叫我一定要補鐘。
不過我都唔知到時時間點安排,一星期3日....仲要學波
我叫佢游水,佢話不如打羽毛球....

有時我都唔太明小朋友諗咩,有小朋友唔鍾意游水的嗎??

醒目開學勳章

lifechallenges 發表於 20-6-18 16:53
youtube search "我的老師這樣教陳嬥筌"
睇完大家再討論
謝謝介紹
由頭看了兩次真的是一位十分好的老師
把孩子們都教得十分好
看過後有很深的領會
‹ 上一主題|下一主題