用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有關英國international year 1, 請指教
go

[英國] 有關英國international year 1, 請指教 [複製鏈接]

大家好,阿仔今屆DSE準備到英國留學。報左ucas 兩間co分別係 555同554,但我估阿仔好大機會成績唔達標入唔到。Agent 幫我報埋international year 1, co係 443,讀完第一年就可以接駁上co 555果間大學degree嘅year 2, 我就好大疑惑,計條數升上year 2 最終都係讀3年,又可以入最好果間U, 咁係咪如果最後拎554更低嘅成績,阿仔應該讀international year 1 著數過clearing時報收分較差既大學呢?(例如544、444)

同埋international year 1 駁上degree year 2其實又難唔難呢?會唔會唔係想像中咁易?請指教
   5    0    0    0

我個女, 當年都係咁.
由Internatinal Y1, 升上Y2, Y3畢業.
以我理解, 經ucas入Y1, AGENT 未必有佣分, 但由INTERNETIONAL Y1就有.

唔好意思!我百痴想借個位一問
如果我經Agent報大學,同我自己報UCAS 報大學,兩者嘅學費會否一樣呢?
唔該各位高手  thx

寶貝瑜 發表於 20-5-13 22:23
唔好意思!我百痴想借個位一問
如果我經Agent報大學,同我自己報UCAS 報大學,兩者嘅學費會否一樣呢?
唔該 ...

學費是一樣。

TTEE1819 發表於 20-5-13 22:32
學費是一樣。

哦⋯明白 !
些些!

回覆樓主:

International Year 1 學費一樣,基本上所有野同正常 Year 1都一樣,Agent 有冇佣分就另一回事,反正你都係畀一樣學費。

International Year 1 收生門檻低啲,但升 Year 2 條件未必低,有機會係 5X%/6X%/70% 以上,呢個要問學校。Year 1 雖然唔計分,但始終香港嘅學生容易「水肚不服」,第一年需要多啲時間適應 assignment 寫法、畀分準則等等,要攞全年 60% 都唔係話咁容易。

依家有理冇理,報左先,DSE 出左先再考慮去唔去教育展叩門。你份學費好多 agent 同大學都留曬口水,有機會 clearing 教育展畀你低 1-2 grade 入讀正常 Year 1(只要唔係大熱如 law、science 等等)

另外,個別大學 Inter Year 1 嘅話,未必肯出三年簽證。

1998Ruby1998 發表於 20-5-14 11:13
International Year 1 學費一樣,基本上所有野同正常 Year 1都一樣,Agent 有冇佣分就另一回事,反正你都係 ...

多謝分享

1998Ruby1998 發表於 20-5-14 11:13
International Year 1 學費一樣,基本上所有野同正常 Year 1都一樣,Agent 有冇佣分就另一回事,反正你都係 ...

我又想請教下,係咪每年放榜日會展都會有教育展clearing 收學生?還是我放榜後直接搵agent 好?

angel_laam 發表於 20-5-14 16:13
我又想請教下,係咪每年放榜日會展都會有教育展clearing 收學生?還是我放榜後直接搵agent 好?
...

正常係每年都有,七月 DSE 放榜最多,八月 JUPAS 再有但少啲。

兩樣冇衝突,可以一齊做,邊個教育展嘅機構幫到你,咁你戶口就 pass 俾佢。呢場遊戲,你同大學都係老細,唔洗諗 agent 咁多。佢為左佣金一定出力幫你撲大學,但你唔一定跟佢,自己搵到一樣得。

1998Ruby1998 發表於 20-5-14 16:17
正常係每年都有,七月 DSE 放榜最多,八月 JUPAS 再有但少啲。

兩樣冇衝突,可以一齊做,邊個教育展嘅機 ...

明白曬,非常感謝

1998Ruby1998 發表於 20-5-14 16:17

兩樣冇衝突,可以一齊做,邊個教育展嘅機 ...

想問教育展是否一個好大的場地,入面有好多不同agent 公司註場?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

仔都想報International year 1, 請問點先知邊間大學會出三年簽證?

hikozan 發表於 20-5-27 21:15
回覆 1998Ruby1998 的帖子

仔都想報International year 1, 請問點先知邊間大學會出三年簽證?  ...

呢啲要向個別大學問。

jwy2 發表於 20-5-20 00:54
想問教育展是否一個好大的場地,入面有好多不同agent 公司註場?

教育展係一個 agency 搞,裏面有英美澳加大學海外收生代表,有時候會有在讀學生。你自己心儀邊間就埋去俾成績,即場知道 yes or no,yes 左之後有機會 agent 會問你今日叩邊間,邊間 say yes,如果唔係佢地公司跟開,可以 pass ucas 戶口俾佢地。

1998Ruby1998 發表於 20-5-27 21:18
教育展係一個 agency 搞,裏面有英美澳加大學海外收生代表,有時候會有在讀學生。你自己心儀邊間就埋去俾 ...

謝謝你的回覆
‹ 上一主題|下一主題