用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 跑馬地寶血小學vs九龍塘學校(小學部)
go

跑馬地寶血小學vs九龍塘學校(小學部) [複製鏈接]

家住將軍澳,大女現就讀St Cat K3,家有細女就讀同校K1。大女現習小提琴,愛好繪畫。

灣仔區跑馬地寶血小學vs九龍塘學校(小學部) kts
兩個offers應如何比較及選擇呢?謝謝

3    0    0    0

samsonism 發表於 20-5-8 14:30
家住將軍澳,大女現就讀St Cat K3,家有細女就讀同校K1。大女現習小提琴,愛好繪畫。

灣仔區跑馬地寶血小 ...

KTS要求全人啲,升中成績比寶血好~~~

寶血身在灣仔強區,升中成績還可以,但在區內位置不是太強~~~

mcl203 發表於 20-5-8 14:32
KTS要求全人啲,升中成績比寶血好~~~

寶血身在灣仔強區,升中成績還可以,但在區內位置不是太強~~~ ...
寶血身在灣仔強區, KTS身在九龍城中學校網都強區吧?

samsonism 發表於 20-5-8 14:42
寶血身在灣仔強區, KTS身在九龍城中學校網都強區吧?

我無話九龍城非強區~~~

只係講寶血身在強區~~~

九龍城係大區,灣仔係細區,係細區搶佔靚嘅升中成績率比大區難啲~~~

mcl203 發表於 20-5-8 14:47
九龍城係大區,灣仔係細區,係細區搶佔靚嘅升中成績率比大區難啲~~~
...
九龍城喺大強區,灣仔係細,考量搶佔靚升中成績咪九龍城區好啲?

samsonism 發表於 20-5-8 14:55
九龍城喺大強區,灣仔係細強區,考量搶佔靚升中成績,咪九龍城區好啲?

好難一概而論~~~

九龍城係大區,係弱少少嘅學校每間俾1-2%你就可以升中成績好好~~~
細區係學校少,強校比例多,只要你弱少少,就比強校搶晒啲位~~~

所以升中誇區入灣仔比誇入九龍城風險高~~~

論學校,KTS升中成績比寶血好好多,KTS入直資唔少,寶血以入本區官津為主~~~

回覆樓主:

寶血升中雖不及KTS
係12網無直聯中學嘅小學中算佳
2019年37%升B1及10%升B2A-1C

B1 26 (36.6%)
B2A-1C 7 (9.86%)
B2/NR 38 (53.52%)
總數: 71人 (100.00%)

http://www.preciousbloodhv.edu.hk/tc/school.php?id=51

2017/2019 年度小六學生升讀中學名稱及人數一覽表

學校名稱 人數
聖保祿中學 4 (B1)
皇仁書院 1 (B1)
香港華仁書院     2 (B1)
張祝珊英文中學 1 (B1)
庇理羅士女子中學 1 (B1)
聖公會鄧肇堅中學 8 (B1)
嘉諾撒聖方濟各書院 1 (B1)
高主教書院    2 (B1)
聖馬可中學    1    (B1)
港島民生書院 1 (B1)
聖士提反書院 1 (B1)
嘉諾撒書院 1 (B1)
香港真光中學 2 (B1)
香港真光書院 1 (B2)
香港鄧鏡波書院 11 (B2)
中華基金中學   6 (B2A-1C)
賽馬會體藝中學    1 (B2A-1C)
顯理中學    3 (B2)
何東中學    11 (B2)
漢華中學    4 (NR)
東華三院李潤田紀念中學     1 (NR)
聖公會梁季彜中學   1 (NR)
寶血女子中學     1 (NR)
嶺南中學 1 (NR)
鄧肇堅維多利亞官立中學     4 (B2)
六年級學生共 71人

回覆樓主:

Kts!

回覆 Poyau 的帖子

咁2019年kts升B1的%如何?

學校名稱

人數

聖保羅男女中學

喇沙書院

協恩中學

拔萃女書院

拔萃男書院

瑪利諾修院學校

聖保祿學校

瑪利曼中學

英華書院

聖保羅書院

上智英文書院

華仁書院(九龍)

英皇書院

英華女學校

德望學校

聖士提反書院

迦密中學

華英中學

旅港開平商會中學

何明華會督銀禧中學

東華三院黃笏南中學

香港管理專業協會李國寶中學

福建中學

培基書院

王錦輝中學

保良局顏寶鈴書院

崇真中學

九龍塘學校(中學部)

羅氏基金中學

德信中學

皇仁書院、庇理羅士中學、聖士提反女子中學、曾肇添中學、伊利沙伯中學、
 林裘謀中學、培僑書院、深培中學、林大輝中學、聖瑪加利男女英文中學、
 體藝中學、創知中學、真道中學、優才書院、蘇浙公學、港大同學會書院、
 德雅中學、陳瑞祺(喇沙)書院、瑪利諾神父教會學校、寶安商會王少清中學、
 循道中學、聖若瑟書院

Poyau 發表於 20-5-8 16:06
寶血升中雖不及KTS
係12網無直聯中學嘅小學中算佳
2019年37%升B1及10%升B2A-1C
你打得咁快準備得咁快嘅?

samsonism 發表於 20-5-8 16:49
回覆 Poyau 的帖子

咁2019年kts升B1的%如何?

KTS貴為三私一直升中成績······
2019年73%升B1及17%升B2A-1C

2019年派位結果
https://www.ktsps.edu.hk/3/02_4.html

B1 114 (73.08%)
SPCC 8 LSC 7 HYS 6 DGS 4 DBS 4
MCS 4 SPCC 3 MSS 3 YWC 5 SPC 4
上智 4 九華 2 英皇 2 YWGS 2 GHS 3
SSC 4 迦密 6 華英 5 旅港 4 銀禧 5
黃笏南 6 福建 7 顏寶鈴 3 皇仁 1
BPS 1 SSGC 1 曾肇添 1 伊中 1
林裘謀 1 培僑 1 優才 1 港同 1
德雅 1 王少清 1 循道 1 SJC 1

B2A-1C 27 (17.31%)
李國寶 13 培基 5 王錦輝 4
羅氏基金 2 SMC 1 體藝 1 瑪神 1

B2 8 (5.13%)
基崇 3 德信 2 創知 1 真道 1 陳瑞祺 1

NR 7 (4.49%)
KTS 4 深培 1 林大輝 1 蘇浙 1

總數: 156人 (100.00%)

妹妹日後讀kts有幾大優勢?津校就世襲…

回覆樓主:

樓主試下叩門灣仔或九龍城的有直屬的小學再考慮。

你現在當然KTS較好,既然都諗到寶血,試下叩門

bj1315 發表於 20-5-9 08:31
樓主試下叩門灣仔或九龍城的有直屬的小學再考慮。

你現在當然KTS較好,既然都諗到寶血,試下叩門
除了有直屬嘅,有聯繫嘅計唔計?

samsonism 發表於 20-5-9 10:58
除了有直屬嘅,有聯繫嘅計唔計?

你睇返邊間直屬邊間聯繫啦,shortlisted 一下心儀,俾多個機會自己

我明,叩唔到都有kts同寶血在手

兩區各自有直屬嘅代表都係M字頭女校

samsonism 發表於 20-5-9 11:37

如果你有考慮寶血,何不考慮埋全部有直屬,灣仔有三大女校 九龍城也有三大女校 加聖羅撒

我去年也有升中9成band1的私校在手,仲要有直屬的私校,但係對下有個年紀近的妹,自問不是勁家長,要幫家姐應付學校考試又要幫妹妹考小,自己無信心做得好。

好彩大女叩到滿意的津小,停課期間只為妹妹銜接小一,不用擔心考小,portfolio 相都不用影。

有直屬的小學,尤其係中學夠直屬位的,作為小一家長已經有前輩同你講升中不用愁。

samsonism 發表於 20-5-9 11:37

MPS叩門去年正取17人備取10人

https://www.mps.edu.hk/news_detail.php?yr=2019&m=07&id=169

我也同意其他版友;SC生在手執KTS和寶血下當然可以一試叩門,港島St Paul Catholic, 九龍聖羅撒都值得一試。
‹ 上一主題|下一主題