用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 可否考完英國Alevel後轉去加拿大升大學? ...
go

[英國] 可否考完英國Alevel後轉去加拿大升大學?

純粹想知道,可否以Alevel 成績報加拿大大學? 有咩要注意?

MrsFung 發表於 20-5-8 11:24
純粹想知道,可否以Alevel 成績報加拿大大學? 有咩要注意?

可以。但要3A2O 或2A3O。最好六科。

一定要有IGCSE English 1st language,最好 grade B (5 以上)。

nicolemummy 發表於 20-5-8 11:33
可以。但要3A2O 或2A3O。最好六科。

一定要有IGCSE English 1st language,最好 grade B (5 以上)。
Alevel 只讀3科咋,係咪加拿大升大學的要求好高?

MrsFung 發表於 20-5-8 11:36

係架。要求係好UK traditional. 連UK都唔洗。

我岩岩考完,好實際講到畀妳知。

IELTS都頂唔到科IGCSE英文

MrsFung 發表於 20-5-8 11:36

朋友仔a level B C C 入了SFU

O level 系IGCSE 讀。a level 三科ok

nicolemummy 發表於 20-5-8 12:05
係架。要求係好UK traditional. 連UK都唔洗。

我岩岩考完,好實際講到畀妳知。
咁DSE 呢?要唔要考 IELTS?

小鹿揀學校 發表於 20-5-8 18:17
咁DSE 呢?要唔要考 IELTS?

加國好honor原考試要求。所以一樣要3322+2E。通常平均有4就ok.

要考IELTS。間間都寫左IELTS分數要求。

小鹿揀學校    發表於 20-5-8 20:24

MrsFung 發表於 20-5-8 11:24
大學變咗要讀4年?