用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大埔小學交流
go

大埔小學交流 [複製鏈接]

小朋友下年讀K3,準備揀校,想揾朋友交流下大埔小學既資料!
一齊傾傾,交流資訊

因為宜家都太清楚玩法(有d亂),好似話填甲一,就唔好填甲2,3。如果甲一唔入!
咁乙一重填唔填反甲一個間呢?
填乙2,3係填心水小學定非心水呢?
如果填非心水,中左唔想入讀咁點算?
乙係咪都要填哂會好d?
……太多問題

2    0    0    0

up up

up up

回覆樓主:

甲部先抽 中咗就無得抽乙部
如甲1=乙1 要考慮甲2,3是否留空

回覆樓主:

甲部可以全港跨網
乙部只可填84網學校及借位
所以甲1未必同乙1相同

回覆樓主:

乙2,3填心水定非心水
要考慮那些學校乙2,3已無位

回覆樓主:

乙部要盡填 否則可能唔知派去邊

Poyau 發表於 20-5-15 00:35
乙部要盡填 否則可能唔知派去邊
乙如果盡填,咁到時揀中唔岩心水先叩門?

請問大埔除左田千,銘恩,循道係算happy school 外,重有邊間?
聽今年有去賽小開放日既媽媽話,賽小質素差左?

我小朋友比較好動,正常谷校唔適合佢!想搵d happy  school 或活動教學等多元化d既小學。

蜻蜓點水 發表於 20-5-16 02:15
乙如果盡填,咁到時揀中唔岩心水先叩門?

如大抽獎未能如願 就要扣門

蜻蜓點水 發表於 20-5-16 02:19
請問大埔除左田千,銘恩,循道係算happy school 外,重有邊間?
聽今年有去賽小開放日既媽媽話,賽小質素差 ...

循道算係大埔區咩程度既學校?好唔好嫁?

chimabbb 發表於 20-6-10 16:21
循道算係大埔區咩程度既學校?好唔好嫁?

大埔循道有過去3年升中學校名單
2019年31間(他區11) B1 6間(他區3)
小六131人同舊墟130人相約
假設本/他區B1人均=舊墟 升B1 27%

Band 大埔+他區
B1* 3+3=6
B2A-1C* 1+1=2
B2* 3+2=5
NR 13+5=18
名單總數: 20+11=31間

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六131人(男72 女59)

派位結果
https://www.tpms.edu.hk/全人發展及學生支援/升中支援/派位結果/

2017/19 升中派位結果
https://www.tpms.edu.hk/全人發展及學生支援/升中支援/派位結果/2017-19-升中派位結果/

2017/19 升中派位結果

本校升中派位表現理想,本屆之畢業生有高於84.7%獲派首三志願中學,約有半數同學入讀以英語授課之中學。本校教師團隊將會繼續致力為孩子提供優質的基礎課程,讓學生順利銜接及適應中學的生活。盼望透過持續之家校溝通與合作,共同為孩子升中作最好的準備。

本屆畢業生獲派之大埔區中學

迦密柏雨中學
救恩書院
王肇枝中學
靈糧堂劉梅軒中學
南亞路德會沐恩中學
聖公會莫壽增會督中學
恩主教書院
神召會康樂中學
孔教學院大成何郭佩珍中學
中華聖潔會靈風中學
香港紅卍字會大埔卍慈中學
羅定邦中學
港九街坊婦女會孫方中書院
迦密聖道中學
香港道教聯合會圓玄學院第二中學
大光慈航大埔三育中學
香港教師會李興貴中學
中華基督教會馮梁結紀念中學
新界鄉議局大埔區中學

本屆畢業生獲派之區外中學

聖公會曾肇添中學
東華三院甲寅年總理中學
香港神託會培基書院
基督教香港信義會宏信書院
李惠利中學
香港真光書院
地利亞修女紀念學校(吉利徑)
保良局胡忠中學
啟思中學
基督教香港信義會心誠中學(粉嶺)
順德聯誼會李兆基中學

報告告與計劃
https://www.tpms.edu.hk/我們的學校/報告與計劃/

2018/19 學年校務報告 (p.5)
https://www.tpms.edu.hk/html/wp-content/uploads/2019/07/大埔循道衞理小學_校務報告2018-19V5B.pdf
‹ 上一主題|下一主題